MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2022.10.02.

Közlekedési logisztika a túranapon

Közlekedési logisztika a túranapon

Központi téma és talán a legtöbb kérdést ez ügyben kaptuk az elmúlt hetekben. Emiatt fontosnak láttuk, hogy egy külön cikket szenteljünk ennek a problémakörnek.

Alapvetően a túrák esetében mindenkinek magának kell megoldania azt, hogy a túra reggelén a kezdőpontra jusson, illetve a túra végén haza is kerüljön.

A következő megoldásokat ajánljuk a távolságok legyőzésére: (feltéve, ha nem hosszabbítjátok meg a hétvégét 1-1 túra előtti és/vagy utáni szállásfoglalással és ottalvással)


  • A legkézenfekvőbb és legzöldebb megoldás, ha tömegközlekedéssel érkezel a túra kezdőpontjára és a végpontról is tömegközlekedéssel jutsz haza, de ez sok helyen nem megoldható
  • Ráadásul ha TEKA-kártyád van, akkor 20% kedvezménnyel utazhatsz péntektől vasárnapig
  • Autóval érkezhetsz a túra kezdőpontjára, majd a túra végeztével tömegközlekedéssel visszajuthatsz az autódhoz
  • Ez a módszer természetesen fordítva is működik, ráadásul nem fáradtan, túra végén kell tömegközlekedni, hanem csak beülni az autóba és hazavezetni
  • Vannak különleges helyszínek, ahol célravezető egy harmadik, tömegközlekedés szempontjából jelentősebb településen hagyni az autót, ahonnan van járat a starthoz és a célból ide vissza tudsz buszozni vagy vonatozni
  • Kooperációt igényel az a többautós megoldás, ha a túra előtt az autókat a sofőrök átviszik a célba, majd egy autóval visszamennek a rajtba. A túra végén már csak a “szállító” autó utasait kell visszavinni a rajtba és mindenki mehet haza.
  • Ha nincs autód, de kellene a közlekedési megoldáshoz, vagy van autód, de egyedül érkeznél vele s van benne még szabad hely, jelezd ezt a túra üzenőfalán.


Minden túra oldalán találtok egy üzenőfalat, ahol a túra résztvevői tudnak egymással kommunikálni. Mindenkit csak biztatni tudunk arra, hogy segítsétek egymást, működjetek együtt a közlekedés megoldásában. Teleautózzatok, ha lehet!