Túra

TÚRA
54
Eszköz 1Meghívásos túra
Burger Barna emléktúraBurger Barna emléktúra
Eszköz 118.1 km
Eszköz 1305 m
Még 41 hely szabad
Bánkút – Uppony

Az Upponyi-hegység szerény méretei ellenére legeket is rejt: amint végigsétálunk a hegyek közt duzzasztott Lázbérci-víztároló partján, egyből világossá válik, hogy az ország legszebb fekvésű mesterséges tavánál járunk. Ráadásul hazánk legmélyebb szurdokát is keresztülszeljük a falu határában – igaz, az alján autóút kígyózik végig. Végül a szemben behemótként magasodó Bükk hegyei közé indulunk. A festői fekvésű Mályinka széléről visszapillanthatunk a Lázbérci-víztároló lejtők közé szorult tükrére, majd a Dédesi-vár és a Kisvár mészkőszirtjei alatt, bükkösök oltalmában kapaszkodunk fel Bánkútra, ahol a turistaház jelzi túránk végét. A közeli Bálvány kilátójának meglátogatása méltó kiegészítése lehet a hosszú menetelésnek, hiszen róla az ország egyik legfestőibb panorámája nyílik, teraszáról az Északi-középhegység minden tagja megtekinthető, és Szlovákia hegyvidékei is szép számban mutatkoznak

Téma: Burger Barna emléktúra

Burger Barna fotográfus és természetjáró emlékére szervezett túraszakasz, aki az Országos Kéktúrát végiggyalogolva készített csodálatos fotósorozatot az útvonalról, a vándorlásról, a természetről. A gondolatébresztő és inspiráló album Kékvándor néven jelent meg, s azóta több ezer embert hívott az útra.

Ez a túra Barna kedvenc kéktúrás helyét keresi fel s baráti körben emlékezik meg a nagyszerű fotósról, apáról és barátról.