MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
023
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 119.7 km
Eszköz 1480 m

Ezen a szakaszon a Kéktúra elbúcsúzik a Bakonytól, ami tesz róla, hogy legyen mit elvinni emlékbe. A hosszú túrán egyszerre jelenik meg csaknem minden, ami ezt a kivételesen tarka hegységet jellemzi. A Bakonykútit övező, hatalmas, kies rétek a szavannák hangulatát idézik, és ne lepődjünk meg, ha a mélyedések aljáról rozsdás, cirill betűs konzervek kerülnek elő. Aztán a száraz, napsütötte tájat a Gaja-patak buja környezete váltja. Egy rövid erdőkeresztezés után a patakból duzzasztott Fehérvárcsurgói-víztároló hegyek ölelte, hatalmas tükrét kerüljük, majd végigjárjuk a Bakony legnépszerűbb kirándulóhelyét: a Gaja-szurdokot. A hegység keleti oldalán lefolyó vizek minden energiájával támadó patak mély folyosója hol méltóságteljesen hömpölyög, hol sziklafalakat farag ki a sötét szurdok mélyén. A kanyargó sétány végül kivezet a völgyből, és a felhagyott sípályán ereszkedve már Bodajk és a Vértes panorámájával búcsúzik.

A túra egy részén a Vadex erdészeti szakembere kíséri a csoportot.

A Bakonykúti Közösségi Háznál Marics József Bakonykúti polgármestere és Rácz Gábor természetfilmes várja és köszönti a túra résztvevőit. Rácz Gábor a Magyar Televízió első természetfilm csoportjának egyik alapítója és a Natura Szerkesztőségének vezetője volt abban az időben, amikor Rockenbauer Pál és csapata a híres „ Másfélmillió lépés Magyarországon.” és a „ ...és még egymillió lépés” sorozatot készítette. Rácz Gábor nevéhez fűződnek a Megsebzett bolygó és a Tizenkét hónap az erdőn sorozatok. Harminc éve tölti az év nagy részét Bakonykútiban, amiről könyvet is írt. Fejér megye legkisebb településének világot járt, a Föld sorsát ma is szívén viselő díszpolgára és polgármestere néhány kedves gondolattal és a környék rövid bemutatásával indítják útjukra a túrázókat.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!