MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
023
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 119.7 km
Eszköz 1480 m
Jelentkezéshez >
Még 2 hely szabad

Ezen a szakaszon a Kéktúra elbúcsúzik a Bakonytól, ami tesz róla, hogy legyen mit elvinni emlékbe. A hosszú túrán egyszerre jelenik meg csaknem minden, ami ezt a kivételesen tarka hegységet jellemzi. A Bakonykútit övező, hatalmas, kies rétek a szavannák hangulatát idézik, és ne lepődjünk meg, ha a mélyedések aljáról rozsdás, cirill betűs konzervek kerülnek elő. Aztán a száraz, napsütötte tájat a Gaja-patak buja környezete váltja. Egy rövid erdőkeresztezés után a patakból duzzasztott Fehérvárcsurgói-víztároló hegyek ölelte, hatalmas tükrét kerüljük, majd végigjárjuk a Bakony legnépszerűbb kirándulóhelyét: a Gaja-szurdokot. A hegység keleti oldalán lefolyó vizek minden energiájával támadó patak mély folyosója hol méltóságteljesen hömpölyög, hol sziklafalakat farag ki a sötét szurdok mélyén. A kanyargó sétány végül kivezet a völgyből, és a felhagyott sípályán ereszkedve már Bodajk és a Vértes panorámájával búcsúzik.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Simon Rita Szakaszfelelős 2022.09.21., 9:31:
Sziasztok Kedves Túratársak! Amennyiben elkezdtetek már logisztikázni a kezdő- és célpont között (a fentebbi üzenet ez mutatja), írok egy alternatívát nektek. Ha Bodajkon hagyjátok az autót reggel, a célpont közelében több parkoló is van. 7.28-kor és 7.34-kor indul busz Székesfehérvárra, ott pedig kb. 35 perc áll rendelkezésre a Bakonykútiba tartó buszig, ami 8.40-kor indul. Így a túra végén az autótokhoz érkezhettek, amivel kényelmesen hazajuttok. Üdv, Simon Rita
Kuris Oszi | 2022.09.15., 12:16
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy ki hogy oldja meg a visszajutást a célból a rajtba. Mi autóval mennénk és egyeztetnék valakivel, aki szintén így tervezi, hogy az egyik autót reggel a célban hagynánk és közösen átennénk a rajtba, így a végén azzal vissza tudnánk menni a másik autóért. Köszi!
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!