MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
025
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 118.1 km
Eszköz 1475 m

Gánt mellett a Vértes egyik tipikus, sziklás falú szárazvölgyében kezdjük túránkat. Ami a tájképet itt meghatározza, az mellénk szegődik a hosszú vándorlás végéig: gyengén hullámzó terep véget nem érő erdőséggel. A történelem lenyomataira fogékonyak sem fognak unatkozni, hiszen Oroszlánkő várának romja, vagy Kőhányás Esterházy-kápolnája a hegység mozgalmas históriájának kézzelfogható lenyomatai. Végül szép bükkösök alatt, Gesztes várát kerülve érkezünk meg Várgesztesre.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Strausz Tímea Andrea Szakaszfelelős 2022.10.09., 19:35
Sziasztok! Csináltam egy összefoglaló videót is a tegnapi napról, itt tudjátok megnézni: https://youtu.be/_eY8aRGVUcI
Remélem sikeresen kipihentétek a tegnapi napot! Szép hetet!
Strausz Tímea Andrea Szakaszfelelős 2022.10.08., 21:13
Sziasztok! Csináltam egy fotóalbumot, amibe beletettem a fényképeket, amiket én készítettem. Kérlek ti is adjatok hozzá olyan képeket, amiket szeretnétek megosztani a csoporttal! Az album elérhetősége: https://photos.app.goo.gl/fk3PycZ2pFPSNQBj8
Ha nem sikerül ide feltölteni, akkor küldjétek el nekem, és én feltöltöm. Köszönöm szépen!
Strausz Tímea Andrea Szakaszfelelős 2022.10.08., 18:21
Sziasztok! Gratulálok mind a 44 főnek a túra sikeres tejlesítéséhez! Büszke vagyok rátok! Szuper volt a csapat! Remélem mindenki épségben hazaért! Mindenkinek további jó túrázást és a kéktúra mihamarabbi teljesítését kívánom!
Illésné Erzsébet | 2022.10.08., 8:12:
Kedves túratársak! Sajnos lekéstem a csatlakozást, így csak egy órával később érek Gántra. Megyek utánatok, lehet hogy valahol beérlek benneteket. Mindenkinek jó túrázást kívánok! Illésné Láng Erzsébet
Strausz Tímea Andrea Szakaszfelelős 2022.10.07., 9:40:
Reméljük, várjátok már a szombati túranapot. A hagyományokat tartva ismét jó időt jósol az előrejelzés, Várgesztesen: 9-18 fok lesz, túlnyomósan felhős, csapadék nélkül, lengedező széllel.
Az utolsó napokra még néhány praktikus javaslatot gyűjtöttünk össze nektek:
Találkozunk 8:15-kor Gánt, Községháza előtt, indulunk 8:30-kor, akinek bármilyen segítség kell az utazáshoz, jelezze nekem. A tömegközlekedési lehetőségeket egy korábbi posztban foglaltam össze, nézzétek vissza az üzenőfalon! Telekocsi táblázatot megtaláljátok itt, még vannak olyan autók, amiben vannak szabad helyek: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1TNNahy5P7yDxPI3fm7qq3crCsTTg_l6D/edit?fbclid=IwAR2lNoiPMRKfSNaVOA7Z908YzIvLlrbP34pdwUAm4zuYiZLakhtiD2EXQek#gid=314928441. Aki Várgesztesen akar parkolni, az Arany János utca végén lévő murvás parkolóban teheti ezt meg itt: https://maps.app.goo.gl/orXnmd5GZoYkiwRCA. A kiindulási ponton van egy büfé GántOn kóstoltam, itt lehet meleg italokat inni, parkolni, 8:00-kor nyit (Gánt, Hegyalja u 25.). Továbbá van egy ABC és dohánybolt, (Béke tér 42.) nyitva: 6:30-tól.
Tízóraizni Mindszentpusztán fogunka 6. km-nél. Esőbeálló, asztalok, pihenőhely Oroszlánkő váránál lesznek csak a 10. km-nél, itt is fogunk egy kisebb pihenőt tartani, ami alatt megtekinthető az Oroszlánkői barlang (zseblámpát hozzon, aki szeretné megnézni), ill. Oroszlánkő vára (meredek, csak túrabakancsban megközelíthető).
Ivóvizet a 13. km-nél Kőhányáson fogunk tudni csak vételezni, mindenkinél legyen elegendő folyadék. Itt van a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház van benne étterem, időszaki kiállítás, zöld bolt is, lehet majd meleg ebédet enni, szuvenírt venni, megtekinthető Feri bácsi autentikus tájháza (svábház) is! Itt egy nagyobb pihenőt fogunk tartani.
Térerő nem lesz az útvonal túlnyomó részén, sem mobilnet, mert völgyben fogunk túrázni, többször meredek, nehéz terepen. Nálunk lesz egy rádiótelefon, azzal fogunk tudni kommunikálni egymással. Testi épségre ezért fokozottan ügyeljen mindenki. Sajnos Borszukné Kropf Ilona szakaszvezető társam lába a bejárás után begyulladt, ezért ő nem fog tudni jönni, Strausz Péter (30/227-90-64) fogja helyettesíteni.
Csütörtök éjfélig lehetett a túrát lemondani a rendszerben, aki pénteken dönt úgy, hogy mégsem jön, az kérem az üzenőfalon, vagy mobilon (30/500-39-18) mindenképp jelezze!
A túrán ne lesz nálunk egy jeladót is, ami a helyzetünket továbbítja a rendezők felé, aki nem akar elveszni, maradjon a jeladó közelében!
Ez az eszköz fogja mutatni, hogy merre jár a csoport és ha a kék jelzésen megyünk, ott megvastagított kék csíkkal jelzi majd a csoport haladását. Ezt a honlapra beágyazott térképen lehet majd látni és követni. A térképet a honlap főmenüi között találjátok: https://kekturazasnapja.kektura.hu/terkep-1, de ha csak a saját túránkat néznétek, akkor a szakaszotok leírása fölött láthatjátok a túránkra nagyított térképet. Ezen fogjátok tudni követni a haladásunkat.. (aggódó családtagoknak küldjétek át!)
Bejelentkezés az induláskor:
A túra indulása előtt kérünk jelentkezzetek be nálunk telefonon. Mi nem látjuk a résztvevők mobilszámát, minden családból kérek egy mobilszámot juttassatok el nekem még a mai napon!
A mi hátizsákunkon lesz egy ráköthető zászló („A kéktúrázás napja” felirattal) ez segít nektek beazonosítani minket, szakaszfelelősöket.
Minden résztvevő induláskor fog kapni tőlünk egy kék sávos szalagot, ez fog beazonosítani titeket, ebből láthatjátok, hogy ki tartozik a csoporthoz. Hátizsákra, kabátra köthető.
A nyomvonal GPX fájlként letölthető a túra oldaláról.
Tájékozódáshoz, terepi navigációhoz: Természetjáró applikáció
Ha még nem ismeritek, töltsétek le okos eszközötökre a természetjáró app-ot, aminek a Kéktúrázás napján is hasznát vehetitek. A használatával kapcsolatos leggyakoribb és legfontosabb kérdések és témák gyűjteményét itt találjátok.
https://www.termeszetjaro.hu/hu/p/gyakran-ismetelt-kerdesek/41050512/
Kéktúrás bélyegzés:
Akik gyűjtik a kéktúrás bélyegzőlenyomatokat, az 4 db pecsétet fog tudni gyűjteni ezen a szakaszon, az igazolófüzet ne maradjon otthon! Itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat:
https://www.kektura.hu/tudastar-cikk/a-kekturazas-elso-lepesei
A túra során több fotó is fog készülni, sőt lesz egy fotópályázat is komoly pénzdíjakkal, fényképezőgépet hozzon, aki tud!
https://kekturazasnapja.kektura.hu/hir/turazz-a-keken-es-fotozz-a-magyarorszag-365-fotopalyazathoz?fbclid=IwAR1Q0SGYYDP4qxbT9bQGlN4sklSDED4NARc0PK_kCF6PQ9tQxaDmScD8T2
Emléklap:
Minden regisztrált résztvevő részére ki fogunk küldeni emailben egy emléklapot a túranap után.
A túra biztonsága:
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt ( a Részvételi Feltételeket a jelentkezéskor mindenki elfogadta). Mi azért felelünk, hogy legjobb tudásunk szerint koordináljuk a túrát és tudjunk mindenkiről és mindenről, ami a túrán történik. Egyik résztvevőnek sem kötelező a csoporttal tartania, de szólniuk kell nekünk szakaszfelelősöknek, hogy hol és mikor szeretnének “önállósodni”. A kisebb elsősegélynyújtást legjobb tudásunk szerint látjuk el, nagyobbhoz az ismert hívószámon (112) segítséget hívunk. Reméljük, nem lesz ilyen.
Itt egy lista, hogy mit érdemes magatokkal hozni a túrára: https://www.kektura.click.hu/OKT/11_hu_general_info_05.htm
Facebookkal rendelkezők részére létrehoztam egy messenger csoportot is, a neve: 2022.09.18 OKT-025 Gánt – Várgesztes, aki szeretne, csatlakozzon.
Kívánjuk, hogy érezzétek jól Magatokat az előkészületek és majd a túranap alatt is!
Strausz Tímea Andrea
30/500-39-18
strausz.timea@gmail.com
https://www.facebook.com/timeaandrea.strausz/
Strausz Tímea Andrea Szakaszfelelős 2022.09.27., 8:42:
A túrára ne felejtsétek el elhozni a Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzeteteket (kék színű), ezen a túrán 4 pecsétet fogtok tudni összegyűjteni, akinek esetleg nincs igazolófüzete, az itt tudja beszerezni (1990 Ft):
https://turistashop.hu/kategoriak-99/kiadvanyok/kekturas-termekek-139/igazolofuzet-154/okt-utvonalvazlat-es-igazolofuzet-692
Strausz Tímea Andrea Szakaszfelelős 2022.09.24., 20:56
Igényfelmérés szintjén kérdezem, hogy van- e kedvetek Várgesztes után tovább folytatni a túrát a következő szakasszal vasárnap, kinek, ameddig jól esik, (ezt már egyénileg), jó idő esetén alvás szarvasbőgős, csillagfényes várgesztesi Vár- réten (ezt még velünk), ahol esőbeálló és szalonnasütő áll rendelkezésre saját sátorban vagy hálózsákban (bivakzsákban). A felszerelés Várgesztesre juttatásában segítünk (nem kell cipelnetek a túrán). Sajnos a várgesztesi vár és az ottani turistaszálló zárva van, akinek a vadkemping nem megfelelő, nekik a kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központot tudom javasolni, esetleg Gánton a Vértes Vendégő és Fogadót, innen akkor az ellenkező irányba folytatható másnap a túra (szállásfoglalás egyénileg). A vadkemping során sok hasznos információt adunk a katonai és vadászfelszerelésekről, túlélési technikákról. Csak megfelelő számú jelentkezés esetén tartjuk meg a vadkempinget! Tábortűz, szalonnasütés, éneklés. Igényeket e-mailben jelezzétek a strausz.timea@gmail.com-on!
Strausz Tímea Andrea Szakaszfelelős 2022.09.20., 12:50
Sziasztok! Pár szót a érkezésről: Busszal: 07:35 Székesfehérvár autóbusz-állomás 15-ös kocsiállás, érkezik 08:11 Gánt községházamegállóba, Tatabánya autóbuszállomásról: 06:20 Tatabánya autóbusz-állomás 2-es kocsiállás, érkezik 06:55 Csákvár Szabadság térre, innen indul 07:53-kor, Zámolyi elágazásnál átszállással érkezik 08:11 Gánt községháza megállóba. Javaslom a sokkal egyszerűbb telekocsit, a táblázatot megtaláljátok itt, használjátok!: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1TNNahy5P7yDxPI3fm7qq3crCsTTg_l6D/edit?usp=sharing&ouid=112832065057333065287&rtpof=true&sd=true Gépjárművel érkezőknek pakolási lehetőség bőven rendelkezésre áll Gánt községháza környékén. Kutyával érkezőket is szeretettel fogadjuk, de csak pórázzal, megfelelő kondícióban lévő kutyusoknak, a gazdi felelősségére! Gyerekeknek a teljes távot csak 10 éven felülieknek ajánlom, a jó kondi, túracipő nekik is alapfeltétel. Akinek megterhelő a túra, az a 13. km-nél, Gánt- Kőhányáson kiszállhat. Borszukné Kropf Ilona szakaszfelelős társam általános iskolai biológia tanár, növényismertetővel és kőzetbemutatóval készül. Én alapfokú gomba és gyógynövényismerettel rendelkezem, ill. hobbim a fényképezés. Mindketten bronzjelvényes túravezetők vagyunk. A férjem vadász, lövész, hobbi régész, akinek ilyen irányú érdeklődése van, ő is elérhető lesz, ill. ő is segíteni fog a kezdőpontra való visszaszállításban egy terepjáróval. Facebookkal rendelkezők részére létrehoztam egy messenger csoportot is, a neve: 2022.09.18 OKT-025 Gánt - Várgesztes, ha rám írtok, beleteszem, aki csatlakozni akar hozzá, de minden közérdekű információt erre az üzenőfalra is ki fogok tenni. Akkor találkozunk 2022.10.08-án 8:15-kor Gánt, Községháza előtt!
Strausz Tímea Andrea Szakaszfelelős 2022.09.20., 11:21
Sziasztok! A bejárásról csináltam egy 3 perces videót sok-sok információval, nézzétek meg itt (hanggal hallgassátok, mert jó a zenéje): https://www.youtube.com/watch?v=Z5zYFQHmrqc
Strausz Tímea Andrea Szakaszfelelős 2022.09.19., 10:21
Sziasztok! A tegnapi napon bejártuk az útvonalat, a képek megtekinthetők itt: https://photos.app.goo.gl/xiV1MHeQnT9bnjNW6. A túra legnagyobb része völgyben megy jól járható utakon, sok a szintkülönbség felfelé, sok a gomba, vannak útra dőlt fák is, kisebb, szederindás ösvények, mindenképpen jó túracipő vagy bakancs szükséges! Indulás előtt a kiindulási ponton van egy büfé, lottózó (GántOn kóstóltam, itt van lehetőség kávézni, büfézni, 8-kor nyit, kb. innen 160 m-re (a Bányatelep irányába) van egy ABC- dohánybolt, ami 6:30-kor nyit, amit esetleg még szükségetek van, itt megvehetitek. 8:30-kor indulunk. A túra első 13 km-ben nem lesz lehetőség víz vételre! Érintjük Mindszent- pusztát, Oroszlánkő várát, itt van egy pihenőhely, lehet tízóraizni, megnézni a várat, ill. a barlangot. Majd elérkezünk Gánt- Kőhányásra, ahol a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháznál tartunk egy hosszabb pihenőt, itt lehetőség van ebédelni, van étterem, meleg étel- ital, időszaki kiállítás, Zöld bolt ajándék vásárlás és egy sváb tájház. Aki akarja akár itt be is fejezheti a túrát, ez a pont visszafelé is útba esik, ez a 13. km. A túra legnagyobb részében nem lesz térerő vagy mobilinternet vagy egyik sem. 15 óra körül fogunk Várgesztesre érkezni, itt meg lehet nézni a várgesztesi várat. Innen autóval lehet visszajutni Gántra vagy 16 órakor indul busz Tatabányára, ill. környei csatlakozással Székesfehérvárra.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!