MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
029
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 122.4 km
Eszköz 1705 m

A Gerecse legvadabb formákat felvonultató részét járjuk be, miközben fontos történelmi események színhelyeit is felkeressük. A vastartalmú ásványoktól piros-vörös színben pompázó mészkő (vörös márvány) bányászatáról ismert Tardosról indulunk, majd a Nagy-Gerecse hatalmas tömbjét kerülve mohosszikla kibúvások és ősöreg bükkök között haladunk. Körbefotózzuk az erdő Öregapját, a közel 250 éves Sandl hársat, elsétálunk a hangulatos Serédi kastély előtt. Pusztamaróton egy sok évszázados tragédia emlékművénél költjük el ebédünket. Ellátogatunk Péliföldszentkereszt szalézi rendházához,majd megpihenünk a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontban, ahol megtekinthetjük a Magyarországon egyedülálló teremtésvédelmi kiállítást, amely az általunk vezetett túra résztvevőinek ezúttal ingyenes. Szent-kút forrásánál feltöltjük kulacsainkat friss forrásvízzel, végül a bajóti Öreg-kő letörése alá kapaszkodunk fel. A túra végig szelíd, könnyen járható terepen kerülgeti a méretesebb hegytömböket és sziklafalakat, mielőtt Mogyorósbányán véget ér.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

A túra során a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakembere tart ismertetőt a Gerecse élő természeti értékeiről.


Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!