MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
029
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 122.4 km
Eszköz 1705 m

A Gerecse legvadabb formákat felvonultató részét járjuk be, miközben fontos történelmi események színhelyeit is felkeressük. A vastartalmú ásványoktól piros-vörös színben pompázó mészkő (vörös márvány) bányászatáról ismert Tardosról indulunk, majd a Nagy-Gerecse hatalmas tömbjét kerülve mohosszikla kibúvások és ősöreg bükkök között haladunk. Körbefotózzuk az erdő Öregapját, a közel 250 éves Sandl hársat, elsétálunk a hangulatos Serédi kastély előtt. Pusztamaróton egy sok évszázados tragédia emlékművénél költjük el ebédünket. Ellátogatunk Péliföldszentkereszt szalézi rendházához,majd megpihenünk a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontban, ahol megtekinthetjük a Magyarországon egyedülálló teremtésvédelmi kiállítást, amely az általunk vezetett túra résztvevőinek ezúttal ingyenes. Szent-kút forrásánál feltöltjük kulacsainkat friss forrásvízzel, végül a bajóti Öreg-kő letörése alá kapaszkodunk fel. A túra végig szelíd, könnyen járható terepen kerülgeti a méretesebb hegytömböket és sziklafalakat, mielőtt Mogyorósbányán véget ér.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

A túra során a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakembere tart ismertetőt a Gerecse élő természeti értékeiről.


Üzenőfal

Vigh Mercédesz Szakaszfelelős 2021.10.07., 22:22
A túránk vége felé az Öreg-kő tetején úgy tervezzük, hogy megmásszuk egy betonlépcsősor 200 lépcsőjét és először bekukkantunk a Baits-barlangba (nevét Baits Györgyről, Bajót község egykori jegyzőjéről kapta, akinek hathatós segítsége volt abban, hogy az Öregkő barlangjaiban a 20. század elején régészeti ásatásokra kerüljön sor), majd a Jankovich-barlanghoz érünk (ez utóbbi a Gerecse hegység hat fokozottan védett barlangja közül az egyik, és több denevérfaj is él benne. Érdemes lesz lámpást hozni ha jobban körül szeretnénk nézni). Barlang-etikett: https://www.dunaipoly.hu/hu/barlang-etikett Mogyorósbányán délután 6 óra környékén fejezzük be a túrát.
Vigh Mercédesz Szakaszfelelős 2021.10.07., 22:09
Akik telekocsis lehetőséget kerestek/keresnek, azoktól kérdezem, hogy meg tudták-e oldani az utazást? Ha nem, akkor van-e valaki a túratársak közül, akinél van szabad férőhely azoknak akik fuvart keresnek? Kérjük írjátok meg az üzenőfalon. Túratársi üdvözlettel: Merci
Vigh Mercédesz Szakaszfelelős 2021.10.07., 22:06
Kedves Túratársak! Reméljük mindenki jól van és izgalommal készül a szombati túrára. Valószínűnek tartjuk, hogy az esőzések miatt egy-két helyen csúszós lesz az út, erre érdemes készülni. Mindenképp a bordázott talpú cipő javasolt. Szombatra kellemes 15-17 fokos felhős-napos időt jósolnak, eső nélkül. Szeretnénk jelezni, hogy 9-kor pontosan indulunk, hogy a túrát a megadott időtartamban be tudjuk fejezni Mogyorósbányán. Találkozó 8:45-kor Tardoson a megadott ponton. Parkolni több helyen is tudtok Tardoson, érdemes Google térképen megnézni a lehetőségeket: Templom téren a jobb oldali kis utcán, Kemencés Fogadónál. Feljebb a iskola előtt is vannak helyek. Innen fel kell gyalogolni Rákóczi Ferenc utcán a Tűzoltó szertárig ahol a találkozó pont lesz. Kérjük, hogy elegendő vizet hozzatok magatokkal (1,5 liter minimum). Pusztamaróton megkérdeztük, és nyitva lesz a büfé, itt lesz lehetőség 200.-Ft-ért mosdó használatára is. Pusztamaróton kb 15-20 perc pihenőnk lesz, ez lesz a rövid pihenő. A hosszú pihenőt (1 óra) Péliföldszentkereszten tartjuk, ahol ismét lesz büfé, vizvételi lehetőség, mosdó. Egy kicsit asszimetrikus emiatt a túra, de annál szebb helyeken fogunk járni és a látnivaló kárpótol bennünket a kései ebédért. Forrásvizet Szent-kúton tudunk vételezni, amely Péliföldszentkereszttől kb 20 perc séta, tehát ez is már az utunk vége felé lesz.
Vigh Mercédesz Szakaszfelelős 2021.10.01., 12:52
Kedves Birinyi Enikő! A túrákra október 8-ig lehet jelentkezni. Minden túrához tartozik egy várólista, amire szintén fel lehet iratkozni, ha egy már betelt túrára szeretne valaki menni. Egy ember több várólistára is jelentkezhet és az először felszabaduló helyre automatikusan bekerül. A várólistás jelentkezések törlődnek, ha valahol bejutott vagy jelentkezett egy résztvevő helyre. Bővebb infó: https://kekturazasnapja.kektura.hu/hir/regisztralj-es-valassz-turat Nálunk a 29-es túrán 3 várólistás jelenktezőnk van, tehát ha valaki lemondja a részvételét a csapatból, akkor sorban az első várólistás fog felkerülni a listára és így tovább. Esetleg érdemes megpróbálni jelentkezni hozzánk a várólistára, még bő egy hét van a túráig, bárhogy alakulhat a résztvevői lista. Ha technikai próbléma adódik, az oldal jobb alsó sarkában látható “Szia, Miben segíthetünk” messenger ikoknra kattintva elérhető a stáb és segítenek. Ezúton szeretnénk is kérni, ha valaki úgy látja, hogy mégsem tud eljönni, az mindenképp törölje magát az oldalról, hogy legyen lehetősége azoknak csatlakozni, akik várólistán vannak. Köszönjük!
Birinyi Enikő Magdolna | 2021.10.01., 11:30
Kedves Szakaszfelelős! Érdeklődni szeretnék, hogy már lezárult a jelentkezés, uis már nem ajánl fel az oldal jelentkezési lehetőséget?! Ha, igen akkor már nincs lehetőség átjelentezésre vagy lemondásra sem? Vagy nem jó oldalon vagyok? Esetleg, ha technikai hiba történt, kérdésem az lenne, hogy egy kedves ismerősöm ezen a túrán szerepel és én is szeretnék Veletek menni. Én a Pilisszentlászló-Visegrád szakaszon vagyok felvéve onnan szeretnék átjelentkezni, ha van lehetőség! Köszönöm előre is a választ! Üdvözlettel Birinyi Enikő
Vigh Mercédesz Szakaszfelelős 2021.09.28., 13:22
Kedves Túratársak! Létrehoztunk egy Facebook csoportot, ahová ha van kedvetek, csatlakozhattok: https://www.facebook.com/groups/kekturazasnapjatura029 Feltettünk ide pár kedvcsináló fotót a szeptember eleji bejárásunkról: csodaszép helyeken fogunk együtt túrázni - mi már nagyon várjuk! Addig is, szeretnénk megkérni Benneteket, írjátok meg privátban Mercinek (mercedesz.vigh@gmail.com), ki az, aki most először vesz részt túrán, szívesen segítünk a felszerelés, öltözet kiválasztásában. Természetesen a mindenkit érintő kommunikáció továbbra is itt az üzenőfalon történjen. A Facebook csoportban pedig reméljük, már előre össze tudunk ismerkedeni és akár telekocsik is tudnak szerveződni, és ott is közzé fogunk tenni információkat a túrával kapcsolatban. Kevesebb mint 2 hét és találkozunk!
Vigh Mercédesz Szakaszfelelős 2021.09.23., 21:53
Kedves Molnár Domonkos! Természetesen lehet csatlakozni a csoporthoz a Bánya-hegyi erdészháznál. Ha a 9 órai indulást veszem alapul, akkor 9:45 körül leszünk mi is ott. Találkozzunk a pecsételő-helynél (a bélyegző idén átkerült a réten lévő nagy fáról az elágazásban lévő MTSZ útirányjelző oszlopra).
Molnár Domonkos | 2021.09.22., 17:42
Kedves Túratársak! Túravezetőhöz lenne egy kérésem. Édesanyámmal mennénk a túrára. Vértestolnai országútól indulnánk és nem mennénk be Tardosra. Bányahegyi erdészháznál csatlakoznánk a csoporthoz. Van esetleg erre lehetőség?
Rigler Szilvia Szervező 2021.09.21., 9:08:
Kedves Marianna! Gyerekeket a sikeres felnőtt jelentkezés után a felnőtt jelentkezéséhez lehet hozzáadni név és életkor megadásával.
Metzgerné Horák Marianna | 2021.09.21., 8:37:
Szeretnék hozzáadni a túrámhoz egy 18 év alatti gyermeket. Neve :Metzger Dorka Köszönöm, Metzgerné Horák Marianna
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!