MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
031
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 118.5 km
Eszköz 1530 m

A Pilis vonulatának árnyékában, a hegyek lábánál vezet ez az egész napos túra. Nem kapaszkodunk fel egy hegyre sem, és a közelben fölénk magasodó, végig hívogató sziklákat sem látogatjuk meg. Egyszerűen csak sétálunk egy hosszút a Pilis alatt, erdők és mezők határán. Útba ejtünk két régi szőlőtermő falut, Kesztölcöt és Piliscsévet, illetve a pálosok hajdani központját, a tekintélyes magasságú szirtek alatt megbújó Klastrompusztát is. Ezen kívül a túrát a hegység látványos letörésére nyíló, festői panorámák gazdagítják.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.


Üzenőfal

Udvarnoki Renáta Szakaszfelelős 2022.10.09., 15:13
Kedves Túrázók!

Örülök, hogy ilyen szuper időben túrázhattunk együtt a Dorog-Piliscsaba szakaszon!
A csoportképek korlátozott ideig ezen a linken érhetőek el:
https://photos.app.goo.gl/py5itTn3orp5RCVR8

Üdv Mindenkinek!
Udvarnoki Reni
Terecskei András Szakaszfelelős 2022.09.26., 16:18
Kedves Túrázók!

A Kéktúrázás Napja közeledtével szeretnék néhány hasznos, praktikus információt megosztani Veletek:

Megközelítés:
- Autóval érkezőknek: célszerű Dorog vasútállomásig (a túra kezdőpontjáig) menni, itt egy hatalmas ingyenes P+R parkoló van, ahol kényelmesen ott lehet hagyni az autót egész napra. A túra végén Piliscsabáról 30 percenként, minden óra egészkor és félkor indulnak vonatok vissza Dorogra, és a menetidő mindössze 16 perc.
- Vonattal érkezőknek: a találkozónál, induláskor megvárjuk a Budapest felől (a Nyugati pályaudvarról 7.51-kor induló) Dorogra 8.46-ra érkező vonatot, nem szükséges a félórával korábbi vonattal jönni. Ugyanígy Esztergom felől is bevárjuk a Dorogra 8.43-kor érkező vonatot (ami Esztergomból 8.35-kor indul). A túra végén Piliscsabáról 30 percenként, minden óra egészkor és félkor indulnak vonatok mind a főváros, mind Esztergom irányába.
- Minden további közlekedési módról, eljutási lehetőségről, jegyárakról, kedvezményekről, jegyvásárlásról a menetrendek.hu, mavcsoport.hu, volanbusz.hu oldalak adnak tájékoztatást.

Találkozó: 8.45-kor Dorog vasútállomáson, az állomásépület mellett az aluljáró kijáratánál, ahol az OKT pecsét is található.

További fontos, hasznos információk:
A túrán érdemes különféle út- és terepviszonyokra felkészülni: az időjárástól függően nedves, sáros, csúszós útszakaszok is előfordulhatnak. Fontos az időjárásnak megfelelő réteges öltözet, túracipő, esőkabát.
Elegendő mennyiségű élelmet és folyadékot mindenki hozzon magával a teljes túrára, útközben várhatóan nem lesz lehetőség vásárolni, vizet tölteni! Van néhány közkút az útvonal mentén, de sajnos ezek nem mindegyike működik, nem szabad erre alapozni!
Klastrompusztán (a túra kicsit több mint féltávjánál) üzemel egy büfé, ahol tartunk majd egy nagyobb pihenőt, itt lesz lehetőség kicsit felfrissülni, üdítőt, jégkrémet, kisebb harapnivalókat vásárolni, illetve a közelben lévő erdei asztaloknál a magunkkal hozott ebédet elfogyasztani, de fokozottan kérem, hogy semmi esetre sem a büfére alapozzátok a magatokkal hozott élelem és folyadék mennyiségét! A büfé inkább csak kiegészítésül szolgál!
Az említett hosszabb pihenőn kívül több helyen tartunk majd kisebb megállásokat, ahol egy kicsit szusszanunk, és ismerkedünk a hely vagy a környék látnivalóival, érdekességeivel.

Mivel hatalmas az érdeklődés a túra iránt, és sokan vannak várólistán is, fokozottan kérek minden jelentkezőt, hogy amennyiben mégsem tud/szeretne eljönni a túrára, jelentkezzen le (a túrára jelentkezéshez hasonló módon), lehetőséget adva ezzel azoknak, akik várólistáról szeretnének résztvenni!
Különösen kérem, hogy a túra előtti utolsó napokban, ha az esetleges kedvezőtlen időjárás ijesztene el a túrázástól, vagy betegség jönne közbe, haladéktalanul jelentkezzetek le a túráról, ne foglaljátok a helyeket feleslegesen! Köszönjük a várólistán lévők nevében is!

Remélem, ezzel a kis összefoglalóval tudtam adni egy kis segítséget a túrára való készülődéshez! :)
Ha mégis maradt valakiben kérdés, nyugodtan tegye fel itt az üzenőfalon, vagy keressen az alábbi elérhetőségeim valamelyikén:
+ 36 20 399 0562
dombhegy.tura@gmail.com

Október 8-án találkozunk Dorogon! :)

Terecskei András
túravezető
Terecskei András Szakaszfelelős 2022.09.26., 15:30
Kedves Mónika!
Klastrompusztán a Pálos rendi kolostorrom az OKT útvonalán található, így mindenképpen terveztem itt egy megállót és egy kis ismertetést. Köszönjük a felajánlásod, szívesen rád bízom az itteni ismeretterjesztést! :)
Üdv,
Terecskei András túravezető
Havasi Ildikó | 2022.09.11., 17:41
Kedves András, Mónika és Túra társak ! Régóta tervezgettem ezt a szakaszt, nagyon örülök ,hogy most lesz rá módom. Mónika által javasolt Pálos rendi kolostor romjait szívesen megnézném,amennyiben túravezetőink ennek nem látják akadályát. Szeretném a következő szakasszal folytatni másnap a túrát, ezért az a tiszteletteljes kérésem, ha valaki szívesen csatlakozna hozzám, jelezze a szállás foglalás miatt itt, majd a továbbiakat priviben egyeztetjük. Üdvözlettel: Havasi Ildikó Veszprémből
Kálmán Mónika | 2022.09.04., 18:50
Kedves Terecskei András és Udvarnoki Renáta! Kedves leendő túratársaim! Hozzátok fordulok, mint a túra szakfelelőseihez és résztvevőihez. Választásom nem véletlenül esett erre a szakaszra, ugyanis a kéktúra útvonala itt halad el egy templomrom mellett. Kálmán Mónika vagyok, építészmérnök, szabadidőmben szívesen foglalkozom műemlékvédelemmel, azon belül pedig szakrális építményekkel. Fontosnak tartom főképp a hazai templomok megismerését, és célom kicsit közelebb hozni őket az emberekhez. Emiatt szeretném kérni tőletek, hogy amennyiben lehetséges, Klastrompusztán egy kisebb pihenő keretében tekintsük meg a templomromot, s nagyon szívesen tartanék a számunkra egy rövid, pár perces előadást is róla! 😊 Üdvözlettel: Kálmán Mónika Instagram elérhetőségem: @templomok_monaval
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!