MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
037
Eszköz 120.3 km
Eszköz 1835 m

A Börzsöny magas csúcsai ezúttal távoli látványok maradnak csupán – nem úgy a Duna kanyarja, melynek partjáról indulunk. A Templom-völgy vadregényes, misztikus bükköse vezet minket felfelé. A Börzsöny turistatörténelmének legfontosabb terepét célozzuk meg: A Szen-Mihály-hegy magányos szigete volt az első, turisták számára teljesen megnyitott terep a hegységben. Erre az időszakra emlékeztet a csúcson álló Julianus barát torony is, ahonnan bámulatos szépségében tűnik fel a Duna patkó alakú kanyarja és a környező hegyek sokasága. A manapság is mindig forgalmas Törökmezői turistaház, a hegységperemi menedékek egyik első képviselője már a múlt század elején is ismert volt. Bár vulkáni vidéken járunk, a Fehér-forrás-csoport mégis mészkőből fakad, felvillantva egy tűnő időszakot a táj változatos földtörténetéből. Érintünk egy piciny erdei tavacskát, majd a Békás-rétet és parányi dombok erdőiben kanyarogva megérkezünk a hegység központi tömbjének lábához, Kóspallagra.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.


Üzenőfal

Rózsa Gábor Szakaszfelelős 2022.10.07., 19:46
Kedves Máté! Nem tudok arról, hogy lenne űrlap vagy nyomtatvány. Elegendő egy nyilatkozat a szülő részéről a szülő és a gyermek adataival, valamint annak a megállapításával, hogy mire adnak engedélyt. Az interneten keresve több ilyen nyomtatvány van.
Keresztesi-Kiss Máté | 2022.10.07., 15:30
Kedves Rózsa Gábor!
Afelől szeretnék érdeklődni, hogy a szülői hozzájárulási nyilatkozathoz van-e esetleg valamilyen űrlap, és ha igen, akkor azt hol tudom elérni?
Tisztelettel.: Keresztesi-Kiss Máté
Rózsa Gábor Szakaszfelelős 2022.10.07., 8:16:
Kedves Margarita!
Ha a Budapest felől érkező vonattal jössz, akkor legkésőbb a 8:33-kor induló G70-es járattal gyere. Ha ez a vonat néhány percet késik, akkor meg fogjuk várni az azzal utazókat, ha valamilyen oknál fogva sokat, akkor nem, mivel el kell érnünk a 17:37-kor a Kisinóci turistaháztól induló buszt.
Szob felől óránként jön vonat 9 óra előtt. Aki a 9:30-ast éri el, valószínű még összetalálkozik a csoporttal a vasútállomáson.
Dana Margarita | 2022.10.06., 15:09
Kedves Szakaszfelelős :), mivel én messzebbről mennék, többszörös átszállással, esetleg késhet a vonatom, (mondjuk ha csak pár percről van szó) lehetséges egy telefonos elérhetőséget kapni?, mert ugye nem csak "módosítás" és "lemondás" fordulhat elő...
Köszönöm. Üdv. Margarita
Rózsa Gábor Szakaszfelelős 2022.10.06., 12:27
Kedves László! Nem hiszem, hogy nyitva lesz. Úgy tudom, hogy évente egy-két napra nyitják meg a Föld napja környékén az érdeklődőknek a közműalagutat.
Török László | 2022.10.06., 12:20
Kedves Gábor,
A szakasz különlegesség a Visegrad-Nagymaros alagút nyitva lesz, lehet rajta közlekedni?
Rózsa Gábor Szakaszfelelős 2022.10.06., 12:07
Kedves Jelentkezők!

Kiegészítem a tájékoztatót.
A Törökmezői Turistaházban szombaton rendezvény miatt sem a büfét, sem a WC-t nem fogjuk tudni használni. A turistaház udvarán, kerti csapból lehet majd vizet vételezni.
Rózsa Gábor Szakaszfelelős 2022.10.06., 10:24
Kedves Jelentkezők!

A szombati túrával kapcsolatos néhány praktikus tanácsot, kérést szeretnék megosztani.
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, az erről szóló Részvételi Feltételeket (https://kekturazasnapja.kektura.hu/msite/24/ktn_2022_rf.pdf) a regisztrációkor elfogadtátok.

Az időjárásjelentés szerint remek kirándulóidő várható. Javaslom, hogy bakancsban vagy túracipőben, az időjárásnak megfelelő réteges ruházatban jöjjetek, hozzatok magatokkal csereruhát, tartalék pulóvert, széldzsekit, kéztörlőt stb., akármi is történhet. Ugyan eső nem várható, de az esőkabátot is érdemes eltenni.

A túra során érinteni fogjuk a Törökmezői Turistaházat, ahol az étterem rendezvény miatt zárva lesz. A büfé nyitvatartásáról, WC-használati lehetőségről később adunk tájékoztatást. A turistaház mellett fakad a Havanna-forrás és a Fehér-kút. (A https://nagymaros.hu/forrasok-vizminosege/ szerint a Havanna iható, a Fehér-kút nem, mindenki a saját felelősségére fogyassza ezek vizét.)
Ezek miatt kérjük, hogy mindenki megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval érkezzen (javasoljuk, hogy hozzatok szendvicseket, nápolyit, szőlőcukrot és fejenként legalább 1,5 l vizet, esetleg termoszban teát).

Aki még sose volt kéktúrázni, most elkezdheti a bélyegzőlenyomatok gyűjtését, van még idő pecsételőfüzet beszerzésére. Akinek már van ilyen, hozza el.

Reggel Visegrádról 8:45-kor indul az a komp, amivel még oda lehet érni a túra kezdetére.
Szobról 8:56-kor induló Z70-es járattal, Budapestről a 8:08-kor induló Z70-es járattal, a 8:28-kor induló Báthory Eurocityvel (ha pontosan indul) kényelmesen meg lehet érkezni Nagymaros-Visegrád vasútállomásra. Aki a 8:33-kor Budapestről induló G70-es járattal érkezik, már ne menjen le a révhez, vele a vasútállomáson a bélyegzőhelynél találkozunk.

A túra végén, ahogy korábban írtam, busszal lehet közlekedni a Kisinóci turistaháztól Kismarosra, a busz 17:37-kor fog indulni.

Amíg a buszra várunk, a Kisinóci turistaházban várhatóan igénybe tudjuk venni a büfé szolgáltatásait.

Ha valaki mégse tud eljönni, kérem, hogy jelentkezzen le a túráról.

Az útvonal során nagyobb megállót tervezünk a Julianus-kilátóban (kilátás és tízórai) és a Törökmezői Turistaháznál (a hozott ebéd elköltése).

Akinek a telefonján van túraalkalmazás, javasoljuk, hogy töltse le a túra GPX állományát.
Rózsa Gábor Szakaszfelelős 2022.09.24., 10:13
Kedves Katalin! Kérem, hogy küldje el a telefonszámát emailen az rgabgab@gmail.com címre, és hogy hétfőn mikor hívhatjuk fel, hátha könnyebb egyeztetni. A Kisinóci turistaháztól 17:37-kor induló busz 17:59-kor érkezik a Kismaros vasúti megállóhelyre. Onnan Budapestre 18:17-kor, Nagymarosra 18:43-kor indul vonat. A Nagymaros-Visegrád vasútállomásra 18:48-kor ér oda. A komp a menetrend szerint 19:00-kor indul. Az Budapest felől autóval érkezőknek Vácott vagy Kismaroson érdemes parkolni (Vácon talán több a hely) és a Vácról 8:34-kor induló Z70 (ez megáll Kismaroson is) vagy a 8:56-kor induló Báthory expresszel (ez nem áll meg Kismaroson) célszerű közlekedni, a hazajutás így talán kenyelmesebb.
Szentivánszky Katalin | 2022.09.23., 21:58
Kedves Róza Gábor! Nem tudjuk igénybe venni azt a buszt, mert nekünk Nagymarosra kellene visszajutnunk. Azonban oda nem közlekedik Volánbusz járat, a különbusz pedig elég drága... még gondolkodunk a megoldáson. Üdvözlettel
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!