MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
037
Eszköz 117.6 km
Eszköz 1700 m

A Börzsöny magas csúcsai ezúttal távoli látványok maradnak csupán – nem úgy a Duna kanyarja, melynek partjáról indulunk. A Templom-völgy vadregényes, misztikus bükköse vezet minket felfelé. A Börzsöny turistatörténelmének legfontosabb terepét célozzuk meg: A Szen-Mihály-hegy magányos szigete volt az első, turisták számára teljesen megnyitott terep a hegységben. Erre az időszakra emlékeztet a csúcson álló Julianus barát torony is, ahonnan bámulatos szépségében tűnik fel a Duna patkó alakú kanyarja és a környező hegyek sokasága. A manapság is mindig forgalmas Törökmezői turistaház, a hegységperemi menedékek egyik első képviselője már a múlt század elején is ismert volt. Bár vulkáni vidéken járunk, a Fehér-forrás-csoport mégis mészkőből fakad, felvillantva egy tűnő időszakot a táj változatos földtörténetéből. Érintünk egy piciny erdei tavacskát, majd a Békás-rétet és parányi dombok erdőiben kanyarogva megérkezünk a hegység központi tömbjének lábához, Kóspallagra.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.


Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!