MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
038
Eszköz 120.4 km
Eszköz 1910 m
Jelentkezéshez >
Még 6 hely szabad

A Csóványos egészen különleges helyet foglal el a magyarországi hegycsúcsok sorában: messze van a településektől, a hegység valósággal körbeöleli, kilátójából pedig valódi kárpáti panoráma csodálható. Eléréséhez hosszú, fárasztó menetelés szükséges, és utána még hasonlóan kiadós gyaloglással le is kell ereszkedni róla. A Börzsöny központjába tartva, annak széléről, a Kisinóci turistaháztól (a hegység legrégebbi, a kezdetektől fogva természetjárók számára dedikált épülete) felkapaszkodunk a Nagy-Hideg-hegyre. A gyepes, panorámás csúcson turistaház kínál pihenőt, mielőtt a Csóványosra vezető, szélfútta gerincet járjuk végig. Óriási bükkösben rejtőző, roppant sziklaformációk komor tornyai vigyázzák az utat a 938 méteres csúcsra. A kilátóban mellbevágó panoráma kárpótol a fáradalmakért: a Zemplénig bezárólag az egész Északi-középhegység, a Dunakanyar környéke, és a Felvidék végeláthatatlan hegysokasága mutatkozik meg. Lefelé sem unatkozunk: eleinte sudár szálbükkös csarnokában ereszkedünk, utunk pedig a nógrádi vár romjai alatt végződik.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Papp Zsolt Szakaszfelelős 2022.09.25., 21:43
Kedves Szőnyeg Katalin! Tavaly is volt olyan, aki bár jelentkezett a túrára (az ötvenes létszámba), de mégsem jött el és nem is mondta le. Persze, jöjjön nyugodtan.
Szőnyeg Katalin | 2022.09.25., 21:26
Kedves Papp Zsolt!Várólistára jelentkeztem,ha senki sem mondja le a túrát,esetleg csatlakozhatok?Üdvözlettel:Szőnyeg Katalin.
Tarjányi Nikolett Szakaszfelelős 2022.09.02., 20:04
Sziasztok! Az utazás logisztikázásához szeretnénk segítséget adni. Azt javasoljuk, hogy használd a tömegközlekedést. :) Budapest-Nyugati pályaudvarról a 8:08-kor induló Z70-es vonatra szállj fel, amiről Kismaroson (3. megálló) kell leszállni. Nagyjából a szerelvény közepén érdemes utazni és a sínek fölötti felüljárón át megközelíteni a 12-es főút mellől 8:55-kor induló buszt. Ha mégis autóval jönnél, akkor is az a legcélravezetőbb, ha a váci vasútállomás melletti P+R parkolóban állsz meg és onnan vonatozol ki Kismarosra, mert hazafelé ide fog a Nógrádról visszatérő vonat is beérkezni. Ha bármi kérdésed van, bátran tedd fel!
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!