MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
038
Eszköz 120.4 km
Eszköz 1910 m

A Csóványos egészen különleges helyet foglal el a magyarországi hegycsúcsok sorában: messze van a településektől, a hegység valósággal körbeöleli, kilátójából pedig valódi kárpáti panoráma csodálható. Eléréséhez hosszú, fárasztó menetelés szükséges, és utána még hasonlóan kiadós gyaloglással le is kell ereszkedni róla. A Börzsöny központjába tartva, annak széléről, a Kisinóci turistaháztól (a hegység legrégebbi, a kezdetektől fogva természetjárók számára dedikált épülete) felkapaszkodunk a Nagy-Hideg-hegyre. A gyepes, panorámás csúcson turistaház kínál pihenőt, mielőtt a Csóványosra vezető, szélfútta gerincet járjuk végig. Óriási bükkösben rejtőző, roppant sziklaformációk komor tornyai vigyázzák az utat a 938 méteres csúcsra. A kilátóban mellbevágó panoráma kárpótol a fáradalmakért: a Zemplénig bezárólag az egész Északi-középhegység, a Dunakanyar környéke, és a Felvidék végeláthatatlan hegysokasága mutatkozik meg. Lefelé sem unatkozunk: eleinte sudár szálbükkös csarnokában ereszkedünk, utunk pedig a nógrádi vár romjai alatt végződik.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Papp Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.08., 8:09:
Kedves Anita és Erika!

Köszönjük, hogy szóltak! Sajnáljuk, hogy így alakult! Jobbulást kívánunk!
Kováchné Ménesi-Tóth Erika | 2022.10.08., 8:05:
Kedves Szervezők!
Nagyon sajnálom, de le kell mondanom a mai túrát.
Jó túrázást kívánok ebben a gyönyörű időben!
Ménesi Tóth Erika
Némethné Papp Anita | 2022.10.07., 22:29
Kedves Szervezők!
Köszönöm a lehetőséget, hogy felkerülhettem a listára, sajnos hirtelen történt megbetegedés miatt nem tudok részt venni a holnapi túrán.
Élményekben gazdag utat kívánok!
Papp Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.07., 19:29
Kedves István!
Nagyon sajnáljuk! Jövőre találkozunk!
Papp Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.07., 19:28
Még egy dolog, ami eszembe jutott: a buszjegyre hozzatok aprópénzt! Ne szúrjunk ki a sofőrrel, hogy csupa nagy címlettel szeretnénk fizetni.
Dr. Faragó István | 2022.10.07., 19:14
Kedves Szakaszvezetők!
Sajnálom, de nem tudom még bevállalni a holnapi túrát, de Nektek nagyon jó kirándulást kívánok, élvezzétek a gyönyörű vénasszonyok nyarát! Üdv Faragó István
Papp Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.07., 7:12:
Sziasztok!
Eljött a túra előtti utolsó nap, így mostantól már csak itt, az üzenőfalon vagy telefonon (30/4967757 a számom) tudjátok jelezni, ha valami vis maior miatt mégsem tudtok jönni. Akkor is jelezzetek kérlek, ha holnap történne bármi.
Aki úgy tervezi, hogy Vácig kocsival jönne, nekik fontos, hogy a vonat (Z70-es) 8:34-kor indul tovább Szobra. Nagyon ritkán fordul elő, hogy ezt nem az 5-ös vágányról teszi.
Hajrá, talákozunk holnap!
Dr. Faragó István | 2022.10.06., 18:57
Köszönöm Zsolt a gyors választ. Közben úgy alakult, hogy jól megfáztam, nem biztos, hogy szombaton be tudom vállalni ezt a túrát, bár nagyon készültem rá.
Ha valaki várakozik egy helyre még, szívesen átadom neki, ne vesszen kárba egy hely.
Még holnap írok délután, ha még nem késő. Üdv FI.
Papp Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.05., 23:11
Kedves István!
Azt gondolom, hogy a 16:41 vagy a 17:41-es vonat elérése a realitás. Ha valaki messzire megy és siet, természetesen elléphet korábban a csoporttól. Vácig 40 perc a menetidő, tehát XX:21-re ér be a szerelvény. A hegymeneti részre nem készülünk tempóval. Vagyis, majd Niki megy elöl, mert az nem cél, hogy NHH-ig csurom víz legyen mindenki. A sor biztosan el fog nyúlni az Inóci-nyiladékban. Másrészt közel 50 ember, ennyiféle tempóval, de igyekszünk egy megfelelőt találni.
Dr. Faragó István | 2022.10.05., 21:30
Szervusztok! Kedves Szervezők!
Mikorra tervezzük Nógrád elérését? És kb. mikorra érnék be vonattal Vácra, ha autóval ott parkolnék le? Köszönöm válaszotokat üdv Faragó István
Milyen felfelé tempóra gondoltatok, mert ott jártam 10 napja, és valóban elég kemény felfelé menet, bár megpihentem Nagy-Hideg hegyen.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!