MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
040
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 114.6 km
Eszköz 1690 m

A Dunakanyar fölé markáns alakú, megcsonkított hegymonstrum tornyosul: a Naszály. A Kéktúra a Vác környéki vidék legjobban kiépített kirándulóközpontját, Katalinpusztát érintve ostromolja meg a hegy extrém meredekségű északi oldalát. Az ösvény hosszan harántol a lejtőn, mielőtt rövid szakaszon szembefordul vele, és mohos sziklabordái, hűvöset ásító barlangnyílásai között a csúcsra hág. A mészkőbányát nem, de a Dunakanyar és a túloldali hegyek minden szépségét szemügyre vehetjük a Látó-hegy kis kitérővel elérhető tisztásáról, mielőtt a lezárt geodéziai toronnyal felszerelt hegytetőre érünk. A lefelé hajló úton eleinte a Cserhát felé nyíló panorámák dominálnak, majd a hegyláb tölgyesei veszik át a főszerepet. Végcélunk, Ősagárd már Nógrád megye lelassult, hegyek közti falvainak hangulatából nyújt ízelítőt.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.


Üzenőfal

Vigh Mercédesz Szakaszfelelős 2022.10.06., 19:12
Kedves Túratársak!

Már csak két nap, és találkozunk! Nagyon szép kiránduló idő ígérkezik, ennek ellenére javasoljuk egy esőkabát hátizsákba rejtését, illetve a réteges öltözetet. Az elmúlt hét esőzései miatt elképzelhető a sáros, csúszós talaj, a megfelelő lábbeli nagyon fontos lesz: barázdált talpú, lehetőleg vízálló túrabakancs legyen.

Szombaton negyed 9-kor Szendehely Szepi Fogadó parkolójában találkozunk, ez csak pár méterre van az általános iskola előtti buszmegállótól. Fél 9-kor indulunk!

A túra elején és végén közös csoportképet készítünk, a szervezők kérésére kell dokumentáljuk a túrát. Ez a kék-szakasz nem könnyű, de nem is leküzdhetetlen: sok emelkedő vár bennünket, amelyen túrabot vagy Nordic Walking bot használata ajánlott. Kérjük még, hogy megfelelő mennyiségű vizet hozzatok magatokkal, mert nem lesz útközben lehetőség kulacsot tölteni. Települést csak a kezdő és végponton érintünk.

Három-négy rövidebb és egy hosszabb pihenőt terveztünk a szakaszon. A hosszabb ebédszünetünket egy rövid kitérővel a Látó-hegyen tartjuk, ahonnan csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra, és gyönyörködhetünk a Börzsöny, a Pilis és a Visegrádi-hegység vonulataiban.

A túrát Ősagárdon fejezzük be, ahová legkésőbb délután 4 körül szeretnénk megérkezni. Ősagárdról a menetrend szerinti 16:19-kor induló busszal (járatszám 330/128) tudunk visszajönni Szendehely Általános Iskolához, kb 16:40-es érkezéssel. Jegyár 310.-Ft.

Bárki késik reggel, kérem jelezze nekem telefonon 06703912603 vagy Messenger üzenetben!
Németh Ádám Szervező 2022.09.29., 10:38
Kedves Zita! A túrát lemondani a jelentkezés fülnél a lemondás gombbal kell, pont ott, ahol a jelentkezés volt!
Horváth Zita | 2022.09.29., 7:49:
Kedves Mercédesz és Dezső!
Sajnos le kellett mondanom a túrát. Vírusfertőzésen estem át, meglehetősen legyengített, így ezt az útvonalat még nem merem bevállalni.
Inkább most léptem vissza, hátha valakinek tudok esélyt adni a jelentkezésre.
Jó túrát kívánok Mindenkinek!
Üdvözlettel
Horváth Zita
Vigh Mercédesz Szakaszfelelős 2022.09.18., 13:06
Kedves Túratársak! Szeretettel köszöntünk Benneteket itt az online térben, de hamarosan személyesen is találkozhatunk. Akinek van Facebook elérhetősége, várjuk a csoportunkban, ahol október 8-ig megosztunk Veletek képeket, leírásokat a Katalinpuszta-Ősagárd túrával kapcsolatban. Csoport neve: Kéktúrázás napja: Katalinpuszta-Ősagárd Túra 040 Link: https://www.facebook.com/groups/483882983375106 Sportbaráti üdvözlettel: Merci és Dezső túravezetők
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!