MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
043
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 116.1 km
Eszköz 1515 m
Jelentkezéshez >
Még 39 hely szabad

A cserháti vidék minden természeti és épített szépségének legjavát mutatja be ez a Kéktúra-szakasz. Felkapaszkodunk a Szanda Vár-hegyére, melynek hirtelen felszökő vulkáni orma kőzetkülönlegességeket rejt, és fantasztikus panorámát nyújt a fél nógrádi domb- és hegyvidékre. Leereszkedve erdők és tágas legelők váltakoznak a környék legszebb falvai közt: Szandaváralja takaros üdülőtelepe után Terény jellegzetes házai már egyértelműen árulkodnak róla, hogy Palócföldön járunk. Ennek megfelelően sík szakaszra nem számíthatunk: Cserhátsurányt egy újabb dombháton átkelve érjük el. A további emelkedőket minden esetben újabb panorámák, az előző és a következő völgyre nyíló kilátások jutalmazzák.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Herczeg Szilvia | 2022.09.12., 18:41
Kedves Gergely! Rendben, köszönöm szépen!
Mindler Gergely Szakaszfelelős 2022.09.11., 17:35
Kedves Szilvia! Fogós kérdés, sok tényezőtől függ: hányan leszünk, kinek milyen a haladási sebessége, hol mennyi időt töltünk el, stb. A programban, amit Rolanddal összeraktunk, mindenesetre sok időtartalék van. Vannak "mérföldköveink", amiket elérve lehet igazitani a túra tempóján, de ha az elejét megnyomjuk, akkor nagy baj nem lehet.
Herczeg Szilvia | 2022.09.11., 11:12
Kedves Gergely! Köszönjük szépen az információkat az utazással kapcsolatban. Egy kérdésem lenne még: kb mennyi idő alatt fogjuk megtenni a távot, ezt azért kérdezem, hogy érdemes e a visszautazáshoz alternatív lehetőséget szervezni? Üdvözlettel: Herczeg Szilvia
Mindler Gergely Szakaszfelelős 2022.09.09., 14:34
Visszafelé 15.46-kor és 17.06-kor van busz Cserhátsurányból, mindkettő egyenesen bevisz Balassagyarmatra. Aki viszont Becskére menne vissza, annak Mohoránál kell vonatra átszállnia, a vonat 16.04-kor és 18.04-kor indul onnan. Mohotán a két megálló nagyobb távolságra van egymástól.
Mindler Gergely Szakaszfelelős 2022.09.09., 14:28
Bocsánat, elrontottam a célpontunk nevét: helyesen Csehátsurány (Nógrádsurány helyett)
Mindler Gergely Szakaszfelelős 2022.09.08., 10:07
Tisztelt Túratársak! A túránkra tömegközlekedéssel is tudtok jönni. Balassagyarmatról 7.50-kor indul busz, ami Becskén a postánál áll meg, ahonnan a túra is indul. Budapestről a Keletiből 7.00-kor indul vonat, Aszódon 4 perc van átszállni a Balassagyarmat felé menő vonatra, amelyről Becske-Alsón érdemes leszállni és utána még egy kicsit kell gyalogolni a postáig. De autóval is jöhettek, amit Becskén érdemes hagyni, mert Nógrádsurányból egy kis buszozás után a csatlakozó vonat szintén megáll Becske-Alsón.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!