MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
044
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 120.8 km
Eszköz 1710 m

A Cserhát egyik legnagyobb összefüggő erdőtömbjét fedezzük fel, miközben a nógrádi táj adottságaihoz híven faluról falura, dombról dombra vándorlunk. Ezen a túrán pedig nem csak a közeli hátakra és falvakra nyílik kilátás: kis szerencsével a hullámos táj hátterében emelkedő Alacsony-Tátra havasi gerincét is megpillanthatjuk. A hosszú erdei barangolás végén teljesedik ki a panoráma, a Hollókő melletti, sajátosan lejtő legelőkről mélyen belátunk a Felvidék hegyei közé. Elsétálunk a komor megjelenésű, masszív falaival is légiesen csavarodó várrom mellett, de túránkból természetesen nem maradhat ki a világörökségi védettségű hollókői Ófalu mesevilága sem.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Ludányi Lajos | 2022.10.07., 21:54
Kedves Zsuzsanna és István!
Próbáltam átjelentkezni egy másik szakaszról, de nem ment. Onnan leiratkoztam, majd itt szerettem volna regisztrálni, de utána láttam, hogy már nem lehet.
Azért reggel ott leszek Cserhátsurányban a rajtban.
Üdv,
L. Lewis
Klenczner István Szakaszfelelős 2022.10.06., 20:14
Kedves Rita!

Hollókőn a 16 órás buszt bőven elérjük.

István
Klenczner István Szakaszfelelős 2022.10.06., 20:10
Kedves Géza!

Hollókő Újfalu részénél lesz érdemes keresni nem fizetős parkolóhelyet, Ófaluban nem lesz ilyen lehetőség.
István
Nagyfejeő Rita | 2022.10.06., 12:44
Kedves István!
Kb mikor érünk Hollókőre? 16 órakor megy busz Budapestre, azt vajon elérjük?
Fazekas Géza | 2022.10.05., 23:58
Kedves István! Az egész Hollókő faluban nincs egy mellékutca, ahol ingyenesen le lehet állni kocsival?
Köszönöm!
F.Géza
Klenczner István Szakaszfelelős 2022.10.05., 23:11
Kedves Túratársak!

Néhány tájékoztató információt szeretnénk megosztani a szombati túranapunkról.
A szakaszon a mai bejáráson tapasztaltak alapján több helyen erősen sáros rész van, kérünk, hogy tényleg túrázásra alkalmas ( nem sima talpú), lábbeliben gyertek! Kamásli (lábszárvédő) is ajánlott! A terepviszonyok miatt hosszabb menetidővel számolunk mi is.
Aki még szeretne vásárolni a rajtnál található boltból Cserhátsurányban (jól felszerelt Coop, kávéautomatával) kérjük, hogy az indulási időig (7:45) végezze el!
Nógrádsipeken tartunk hosszabb szünetet, ahol majd kinyitják és megmutatják nekünk a helyi templomot is.
Hollókőre érkezvén nagy nyüzsgés várható, mert aznap tartja a település Szüreti Mulatságát.
Hollókőn a Múzeumok (Falumúzeum, Babamúzeum, Postamúzeum, Fazekasház, Oskolamester háza stb.) valamint a Vár megtekintése fakultatív programlehetőség, mindenki egyénileg dönti el, mit szeretne megnézni.
A Muskátli étteremben lesz lehetőségünk túránk végén levest, vagy egyéb ételt elfogyasztani.

Mindenkinek jó készülődést kívánunk, találkozunk szombaton!
István és Zsuzsa
Klenczner István Szakaszfelelős 2022.10.05., 23:01
Kedves Attila!

A távolabbról érkezőknek rizikós sajnos reggel azt is bevállalni, hogy Felsőtold-Hollókő-Felsőtold utazási idővel is számoljanak a 6:32-es busz indulása előtt az autó célban hagyása érdekében.
Viszont ha lesz parkoló autó Hollókőn, ne felejtsétek el, hogy hétvégén is fizetős ott a parkolás, 1200 Ft-os napijegyet kell majd váltani.
István
Balogh Attila | 2022.10.04., 16:09
Kedves SAJBEN TERÉZ KATALIN,

A mi autónk teljes létszámmal indul a túrára, ezért praktikusabbnak tűnik, ha Felsőtoldon hagyjuk az autót és mi is busszal megyünk a találkozási pontra. Lesznek köztünk gyerekek (így a tervezett 20-21 km-en felül már nem szívesen vállalnánk többet), ezért mi örülnénk, ha a sikerülne valakivel úgy társulni, hogy Hollókőn várna egy autó, ami legalább a sofőrt visszajuttatná a Felsőtoldra a túra végén. Természetesen reggel segítünk a másik autó sofőrjének is eljutni a kiindulási pontra.
Klenczner István Szakaszfelelős 2022.10.04., 12:48
Köszönöm szépen Rita a visszajelzést!
Akkor így 1 szabad helyet tudunk még felajánlani az autóban budapesti indulással.

István
Klenczner István Szakaszfelelős 2022.10.04., 12:46
Kedves Ferenc!

Rendben, akkor a szombat hajnali beszállásod helyét egyeztessük e-mailen, kérlek írj az info (kukac) naplas.hu email címre.

István
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!