MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
048
Eszköz 1Nyílt túra
Hanwag 100Hanwag 100
Eszköz 117.4 km
Eszköz 11045 m

A Mátra legváltozatosabb részén vezet ez a viszonylag nehéz, hosszú túra. Felkapaszkodunk a gerinc vulkanikus csúcsaira, és meglátogatjuk a műfaj nagy klasszikusát, az Ágasvári turistaházat. A névadó, hegyes csúcsot a Kéktúra ugyan elkerüli, de azért a hegység nyugati felének legszebb ösvénye nem marad ki: erdőrezervátumban sétálunk a Csörgő-völgy fölött, és a helyenként alig pár méteresre keskenyedő, sziklákban sem szegény gerincről ki-kilátunk a környező tájra. Ezután az ország legmagasabban fekvő falvai között, sípályákat és kárpáti hangulatú hegyi legelőket kerülgetve túrázunk, és belépünk a Felső-Mátra hatalmas, félhomályos bükkerdőibe is. Végül Galyatetőn érünk célt, ahol az ország legszebb, legegyedibb és legmagasabban álló, kifejezetten kilátónak készült épületének tetejéről csodálhatjuk meg csaknem az egész Északi-középhegységet és a felvidéki Kárpátok hegyvilágát.

Érkezéskor a Galyatető Turistacentrumnál egy kis frissítővel, valamint érdekes programokkal várunk Titeket!

Egy bakancsápoló workshop keretén belül megtanulhatjátok, hogyan viseljétek gondját hű lábbeliteknek - erről egyetlen túra után sem szabad megfeledkezni! A Hanwag szakértője elkalauzol benneteket a bakancsápolás rejtelmeibe, és segít elsajátítani a megfelelő tisztítási és bőrápoló technikákat. Túracipőitek hosszabb élettartammal fogják meghálálni a gondoskodást.

A Hanwag sátrában megismerkedhettek a világ egyik legrégebbi, idén százéves bakancsgyártójának történetével, láthattok történelmi darabokat az elmúlt évszázadból, valamint közelről is megvizsgálhatjátok a jubileum alkalmából idén limitált számban megjelent bakancsokat. Érdemes lesz azonban követni a Facebook oldalunkat is, mert készülünk egy kis extra meglepetéssel.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás között itt válogathatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Nyáry Tamás Szakaszfelelős 2021.10.08., 22:43
Kedves Éva! Más is jelezte,hogy így jön. Az első megállónk az Agyagos-tetőn lévő turista pihenőnél lesz. Reméljük, ott utólérrek minket.
Fehér Éva | 2021.10.08., 22:26
Sziasztok! Galyatetőről 3-an megyünk kocsival, majd Gyöngyösről busszal tovább az induláshoz. Csak 8.45-re ér be a buszunk, így sietünk beérni a csapatot.
Menyhértné Tóth Terézia | 2021.10.04., 17:57
Sziasztok! Szombaton a 6,40-es busszal jövök én is Budapestről. A 14-es széket foglaltam. Csepelről kocsival érkezem a Stadionokhoz. Üdvözlettel: Teri
Varga Alexandra | 2021.10.04., 9:44:
Sziasztok! Budapestről mennék 9-én. Tömegközlekedéssel jön még valaki? Esetleg valakinél van a kocsiban még egy hely?
Kasza Georgina | 2021.10.02., 14:05
Sziasztok! Köszönöm az információkat. Én Budapestről megyek. A jelenlegi tervek szerint, indul egy busz 6.40.kor a Stadionoktól, ami 8 órára ér Mátraverebélyre. Visszafelé, a fentebb említett 18. 32-as busszal mennék Gyöngyösre, és onnan vissza Budapestre. Tervez hasonlóan valaki ?
Jeszenszky Erzsébet | 2021.09.30., 18:55
Szia Tamás! Galyatatőre tömegközlekedéssel érkezünk, már 7-én ott alszunk. Így az autós megoldás nem jó. Köszi a részletes túraleírást! Bízom benne, hogy beérjük a csoportot, és tudunk csatlakozni! 😊
Kovács Emőke | 2021.09.30., 12:28
Kedves Túratársak! Megy valaki autóval Budapestről? Ha lenne két szabad helye, szívesen csatlakoznánk az öcsémmel. Köszönöm szépen!
Nyáry Tamás Szakaszfelelős 2021.09.30., 12:01
Kedves Túratársak! A múlt hétvégén bejártuk a teljes 48-as szakaszt, és a tapasztalatok alapján összeállítottunk egy kis tervet, ami segít majd a túrán a pihenők, az ebédidő és a megérkezés ritmusának optimálissá tételében. Fontos!!! Gyöngyösön a buszpályaudvar környékét aszfaltozás miatt feltúrták. Aki ide érkezik kocsival, a pályaudvar előtt a lámpás kereszteződésnél érdemes elkanyarodnia jobbra, és kb 200 méterre a mellékutcában található egy ingyenes P+R parkoló. A környéken mindenhol máshol fizetős a parkolás. Pihenők a túrán: 1. Indulás után kb másfél óra gyaloglással érjük el az Agyagos-tetői turista pihenőt, ahol padok asztalok vannak. Itt fogunk egy negyed órás pihenőt tartani. Mivel szeretnénk egyben tartani a túracsoportot, ezért a csoport végének a beérkezésétől számolódik a negyed óra. (Reméljük, nem húzódik nagyon szét a mezőny.) 2. Első vízvételi lehetőség! További egy - másfél óra megtétele után megérkezünk az Ágasvári turistaházhoz. Itt tervezünk 1 óra ebédszünetet. Mindenki fogyaszthatja a hazait, vagy ebédelhet a turistaház éttermében. A tulajdonosnak leadtuk az infót, hogy érkezünk, így előreláthatólag gulyásleves sztrapacska, máglyarakás és mákosguba biztosan lesz olyan mennyiségben, hogy mindenkinek jusson. NAGYON FONTOS: Az ebédidő 1 óra! Nem fér bele több idő. 3. Mátraszentlászló szélén, másfél óra gyaloglás után, mielőtt elindulnánk felfelé Piszkés-tető felé, van egy működő kék közkút. Itt vízvételi lehetőségből adódóan ismét tartunk egy negyed órás pihenőt. Innen további 1 óra a menetidő Galyatetőre. Érkezés: Galyatetőről Gyöngyösre induló buszok 16:33-kor és 18:32-kor vannak. A terv szerint el fogjuk érni a 16:33-ast is, de érdemes lesz egy kis időt Galyatetőn is eltölteni, hiszen ez a túra egy Hanwag 100-as ünnepi túra is, és ebből kifolyólag a Hanwag egy kis meglepetéssel készül, amiről rövidesen lerántódik a lepel! Várunk mindenkit szeretettel a túrán!
Nyáry Tamás Szakaszfelelős 2021.09.30., 11:59
Kedves Erzsébet! Gyöngyösről 6:30-kor indul egy busz Mátraverebélyre. Ezt a buszt úgy éred el Galyatetőről, hogy autóval lemész oda. A túra végén busszal vissza tudsz menni Gyöngyösre a kocsiért, így tudsz időben a túra indulásra megérkezni.
Jeszenszky Erzsébet | 2021.09.29., 21:36
Szia Tamás! A barátnőmmel Galyatetőn alszunk, onnan a busz 8:45-re Mátraverebély eszpresszóhoz. Így lekéssük az indulást😒 ha csak valaki fel nem vesz bennünket Galyatetőn vagy Gyöngyösön???🤔
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!