MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
052
kéktúrás bélyegzésre ideális
vasutas túravasutas túra
Eszköz 111.1 km
Eszköz 1520 m

Túrázz fenntarthatón! Hagyd otthon az autódat!

Rockenbauer Pál és társai rendszeresen vasúton közelítették meg túráik kezdőpontját. Emlékük előtt tisztelegve, valamint a közösségi közlekedéssel kombinált túrázás előnyeit és értékeit bizonyítandó magunk is vonattal kelünk útra, hogy hazánk egyik legvadregényesebb, Eger és Szilvásvárad közötti vasútvonalán zakatolva, parkolási nehézségektől és torlódásoktól mentesen jussunk el a Bükk szívébe.

Nagyrészt a régi korok embereinek nyomában, a modern közlekedési eszközök előtt összeköttetést biztosító egri szekérúton túrázunk át Szarvaskőről Bélapátfalvára. A könnyen teljesíthető, mégis változatos szakasz kezdőpontja a hangulatos szarvaskői vasútállomás, amelynek felvételi épülete jelenleg kulcsosházként üzemel. Igazi geológiai szenzációval indítunk, a szarvaskői vár komor párnaláva-sziklája ugyanis az óceán mélyének képviselője, amelyhez fogható kőzetkibukkanás nem sok található innentől Izlandig. Az Egri csillagokból is ismert vár fokára hágva, majd Bélapátfalvát megcélozva lepillanthatunk az ország leghosszabb bazaltszurdokába, ahol terepasztalt idézően kerülgeti egymást a vasút és az országút. Túránk további részében szakrális emlékek szegélyezik utunkat: az egykor remeték által is lakott szent helyen épített barokk Gilitka-kápolna épülete, majd a jelenleg restaurálás alatt álló bélháromkúti ciszterci apátság, amely hazánk egyik legjelentősebb román stílusú temploma. Túránkat Bélapátfalván fejezzük be: a falu felett tornyosuló 815 méter magas Bélkő évtizedeken át robbantásos technikával bányászott zord sziklafala szinte magashegységi hangulatot ad túránk záró szakaszának.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Török Ilona | 2022.10.12., 9:10:
Kedves Enikő, Gergő, Józsi és Gábor! Köszönöm Nektes a szombati turát. Nagyon jó hangulatot teremtettetek a felkészültségetekkel. kedvességetekkel. Számomra külön meghatő volt az az odafigyelés, törödés, amit az utolsó pillanatig tapasztaltam, láttam. Szivesen mennék Veletek más turákra is. Szeretettel gondolok Rátok Török Ilona
Farkas Enikő | 2022.10.10., 23:24
Kedves Enikő, Gergő, Józsi és Gábor!

Köszönöm ezt a szuper túrát, jól meg volt szervezve és lelett kommunikálva.
A szervezők az apróbb részletekre is figyeltek, hogy mindenki jól érezze magát.
Valóban egy nagyon gyönyörű szakasz volt és köszönöm, hogy bemutattátok a hely nevezetes pontjait.

A vasutas tematika is nagyon tetszett. Köszönöm a mávos könyvet, a térképet, és az ajándékokat, ezeket én is biztosan használni fogom.

Egyedül jöttem és nagyon jól éreztem magam.

Bízom benne, hogy a következő kéktúra alkalmával is találkozunk. :)

Üdv.:
Farkas Enikő
Szvitek Zsuzsanna | 2022.10.10., 21:18
Kedves Enikő, Gergő, Józsi és Gábor!
Nagyon jól megszervezett, és nagyon jó hangulatú túrán vehettünk részt szombaton, és ezt köszönöm nektek. Igen, az általatok felépített tematika és a hasznos információk még hangulatosabbá tették a túrázást, így dupla élményt szereztünk a nap folyamán.
Köszönöm a törődést, az előzetes részletes tájékoztató leveleket, és hogy szombaton vigyáztatok ránk. Remélem fogunk még együtt túrázni.
Szeretettel gondolok rátok
Szvitek Zsuzsa
Ébend Kata | 2022.10.10., 13:28
Szuper volt a szervezés és a túra is! Forestnek is nagyon tetszett és Fahéjnak. Reméljük nem kell egy évet várni a folytatásra, én ezzel a szervezőgárdával bármikor szívesen mennék túrázni. A vonatos tematika nagyon jó volt a kiadványt használni fogjuk biztosan!
Bereczki Barbara | 2022.10.10., 13:05
Kedves Szervezők!
Nagyon köszönjük ezt az élményekkel, ismeretekkel gazdagított túrát. Nagyon jól éreztük magunkat és nagyon nagyon tetszet az a plusz amit a tematika adott. Köszönjük, hogy ilyen plusz ismereteket is kaphattunk. Gratulálok a felkészült csapatnak. Szabolcs(ok), Szkarli, Szeder (a tacsi), Barbara
Kovács Gábor Balázs Szakaszfelelős 2022.10.07., 16:24
Kedves Résztvevők!
Holnap elérkezik a Kéktúrázás Napja. Köszöntünk mindenkit az 52. számú, Szarvaskőtől Bélapátfalváig tartó vasutas tematikájú túraszakasz jelentkezettjei között. Reméljük, holnap minél többekkel találkozunk a túrán. Kérjük, aki valamilyen ok miatt mégsem tud jönni, az jelezze. Alul található jómagam és szakaszfelelős társam telefonszáma, ezeken holnap elérhetnek minket, ha probléma adódik és valaki késik a hivatalos indulási időponthoz képest.
Jelen posztban szeretnénk még egyszer rögzíteni a fontos infókat és néhány praktikus, hasznos tanácsot adni a felkészüléshez.
A találkozó 10:45-kor lesz Szarvaskőn a vasútállomásnál, az indulás 11:00-kor. A központi buszmegállótól és a Vár presszótól 2 perc sétára található az állomás, de egyikünk a buszmegállónál lesz és segít a tájékozódásban. Továbbra is biztatunk mindenkit, hogy legalább Egerből velünk együtt vonattal közelítse meg a helyszínt a túra tematikájához igazodva. A Budapest-Keleti pályaudvarról 8:00-kor Egerbe induló Agria InterRégió és az ehhez csatlakozó, Egerből 10:02-kor induló szilvásváradi személyvonaton már találkozhat velünk. 10:27-kor érkezünk Szarvaskőre. (Aki esetleg autóval érkezik, az a központi buszmegállónál lévő parkolóban vagy a vasútállomás előtt tud parkolni.)
A túrán természetesen lehetőség lesz bélyegezni, így aki hivatalosan is járja a Kéktúrát, ne felejtse otthon az igazolófüzetét, valamint a tintapárnát.
Szép napos őszi, de reggel és este még hűvösebb idő várható, ezért fontos a réteges öltözködés. A túraszakasz alapvetően nem nehéz terepen vezet, de néhány sziklás rész, valamint az elmúlt időszak esőzései miatt felázott, helyenként sáros talaj indokolttá teszik a zárt, megfelelő talpú cipő/bakancs viselését. Az útvonal két végpontján lehet élelmet beszerezni, útközben pedig lesz egy forrás is, ahol a vízvételezés lehetséges.
A szakasz nem hosszú, de a magas létszám (a maximális, 50 fő jelentkezett, néhányan pedig várólistán vannak) és a tervezett tematika miatt arra számítunk, hogy lassabban haladunk és így hosszabb időt fog igénybe venni az útvonal végigjárása, mint egyénileg. Az érkezést 16:30-17:00 óra körül tervezzük Bélapátfalvi cementgyár vasúti megállóhoz. Itt még egy kis meglepetéssel készülünk mindenkinek.
Ezután egyénileg lehetséges lesz betérni a Bélkő étterembe, ahol szívesen látnak minket, egyeztettünk a tulajdonossal.
Hazautazáshoz a Bélapátfalvi cementgyár megállóból 18:12-kor induló vonatot ajánljuk (mi ezzel fogunk menni), ezzel vissza lehet jutni Szarvaskőre és Egerbe, utóbbi helyen csatlakozás lesz Budapest-Keleti felé. Emellett buszok is indulnak Szarvaskőn át Egerbe, illetve Budapestre.
Az MTSZ-től kapott tájékoztatás szerint az is jöhet, aki csak várólistán van, így őket is szívesen látjuk holnap.
Üdvözlettel:
Frej József (06304641967) és Kovács Gábor Balázs (06304004416) szakaszfelelősök
Kovács Gábor Balázs Szakaszfelelős 2022.10.06., 14:58
Kedves Titusz!
Több lehetőség is van parkolni (távolsági sorrendben a túra befejező pontjához, a cementgyári vasúti megállóhoz képest):
-A Bélkő étterem parkolója (bár azt nem tudom, oda be lehet-e úgy állni, hogy nem vendég az ember)
-Az Egészségház buszmegállónál lévő Coop parkolója
-A Városháza buszmegállónál lévő Coop parkolója
-Az apátság parkoló a temető mellett
Üdv:
Gábor
Müller Titusz | 2022.10.06., 12:03
Kedves Gábor!!
Bélapátfalván hol érdemes hagyni az autót aki azzal megy??
Üdv Titusz
Kovács Gábor Balázs Szakaszfelelős 2022.10.05., 13:38
Kedves Beatrix!
Természetesen megvárjuk Önöket/Titeket.
Üdv:
Gábor
Bajusz Beatrix | 2022.10.05., 9:49:
Kedves Gábor!
A buszunk 10.48-ra érkezik.
Elnézést a pár perces késés miatt.
Üdv: Bajusz Beatrix, Török Ilona
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!