MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
052
Eszköz 1Nyílt túra
Hanwag 100Hanwag 100
Eszköz 110.8 km
Eszköz 1520 m

Nagyrészt a régi korok embereinek nyomában, a modern közlekedési eszközök előtt összeköttetést biztosító egri szekérúton túrázunk át Szarvaskőről Bélapátfalvára. Igazi geológiai szenzációval indítunk, a szarvaskői vár komor párnaláva-sziklája ugyanis az óceán mélyének képviselője, amelyhez fogható kőzetkibukkanás nem sok található innentől Izlandig. A vár fokára hágva, majd Bélapátfalvát megcélozva lepillanthatunk az ország leghosszabb bazaltszurdokába, ahol terepasztalt idézően kerülgeti egymást a vasútvonal és az aszfaltút. Ezután az erdőben rejtező kulturális emlékek határozzák meg a túra karakterét: a Gilitka-kápolna völgyi épülete és a Bél-kő monstruma alatt álló bélháromkúti ciszterci apátság a Kéktúra következő állomásai.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Cseke Ancs Szakaszfelelős 2021.10.08., 16:23
Helyzetjelentés: az erdő kezdi felvenni az őszi ruhát, a talaj száraz. Vár Presszó nyitva lesz reggel. Várunk Titeket holnap!
Cseke Ancs Szakaszfelelős 2021.10.04., 11:49
Kedves Túratársak! Amennyiben lehetséges, kérünk Titeket, hogy tömegközlekedéssel érkezzetek szombaton. Javaslom a www.menetrendek.hu holnapot az utazás megtervezéséhez. Parkolási lehetőségek: - Szarvaskőn az indulási pontnál ugyan vannak parkolóhelyek, de az 51-es számú túra 50 résztvevővel egy órával előttünk indul ugyaninnen. Tágasabb parkolási lehetőség a Vasútállomás környékén van, innen a találkozó hely pár perc sétával elérhető, de rögtön bélyegezni is tudtok. - Bélapátfalván a végpont közvetlen közelében lehetőleg ne parkoljatok, mivel kevés a hely és az egyetlen nagyobb bolt itt van a településen. A szombat reggeli bevásárlás miatt nagy az igény az itt lévő helyekre. Az "Apátság Parkoló"-t ajánlom (Google így ismeri) vagy a "Szomjas Csuka Vendéglő" felé menő úton a tó mellett jobb oldalt kialakított parkolóhelyeket. A buszmegálló mindkét parkolóból 10-15 perc sétával elérhető. Jó felkészülést mindenkinek! Cseke Ancs & Bogdány Gábor
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!