MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
053
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 121 km
Eszköz 11125 m

Nincs még egy Kéktúra-szakasz, ami annyi hasonlóságot mutatna a Kárpátok hegyeivel, mint a Bükköt átszelő útvonal. Egy kisebb vadon mélyére indulunk, felfedezzük a farkasok földjét, miután az ország legmagasabb kistájára, a Bükk-fennsíkra kapaszkodunk. A plató peremén maradva vad mészkőszirtekről (pl. az Őr-kőről és a Tar-kőről) tekintünk le a hatalmas erdőtájra, sziklamezőket keresztezünk, felkeresünk egy barlangszállást, és meglátogatjuk a tölcsér formájú mélyedésekkel (töbrökkel) lyuggatott, borókabokros kaszálóréteket is. Átszeljük ezek legszebbikét, a Zsidó-rétet, végül Bánkútra, a bükki természetjárás központjába érkezünk. A közeli Bálvány kilátójának meglátogatása méltó kiegészítése lehet a hosszú menetelésnek, hiszen róla az ország egyik legfestőibb panorámája nyílik, teraszáról az Északi-középhegység minden tagja megtekinthető, és Szlovákia hegyvidékei is szép számban mutatkoznak. Kifejezetten hosszú, sok emelkedővel nehezített túra, de valószínűleg az egész Kéktúra legfordulatosabb, legtartalmasabb szakasza.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.


Üzenőfal

Lajtos Timea Szakaszfelelős 2022.10.07., 19:37
Nem akartam elkésni, már itt vagyok a gyülekezőhelyen, pecsét rendben, szépen süt a Hold a Bükk vonulata fölött. A legközelebbi buszmegálló a Városháza. A Coop 6-kor nyit, a pékség 5-kor, itt kávé is van. Jó éjt!
Dr. Kelemen Ágnes | 2022.10.07., 17:22
Az egri busz 08:05-re ér be, vsz. én is késni fogok, akkor megvárom a vonattal érkezőket, és hozzájuk csatlakozom. Visszafelé lesétálok Ómassára, már jól ismerem az utat.
Lajtos Timea Szakaszfelelős 2022.10.07., 8:50:
Ma reggel érkezett egy kedves felajánlás egyik túratársunktól, kiírom ide, hátha segít valakinek a tervezésben:2-3főt tudnának elvinni Bánkútról a Mályinka-Tardona-Kazincbarcika vagy a Dédestapolcsány-Vadna útvonalon. Már kevesebb, mint egy nap, és találkozunk!!!
Becsei Zoltán Szakaszfelelős 2022.10.06., 20:45
Kedves Kitty! Ezt is megoldjuk. Timi vagy én magam mindenféleképpen visszamegyünk a túra végeztével Bélapátfalvára, így Önt is el tudjuk vinni, sőt akár Egerig is megoldható a fuvar. Üdvözlettel, Becsei Zoltán
Agócs-Tihaméri Kitty | 2022.10.06., 19:55
Kedves Szervezők!
Gondolkodom a jelentkezésen, de a hazajutást nem tudnám megoldani Egerbe. A kérdésem az lenne, hogy valakihez be tudnék-e csatlakozni akár Bélapátfalváig, természetesen üzemanyag költségbe beszállnék.
Lajtos Timea Szakaszfelelős 2022.10.05., 20:44
Kedves Túratársak!

Vasárnap Zolival bejártuk a szakaszt, néhány kidőlt, de könnyedén kerülhető fától eltekintve nem találtunk semmi rendkívülit. Se farkas, se medve :) Zolinak többek között természetpedagógus végzettsége van, én meg felkent geotúravezető vagyok, így terveink szerint jól kiegészítve egymást sok érdekességet tudunk majd megosztani Veletek eme csodás hegység élő, és élettelen értékeiről.
Beszéltünk a turistaház üzemeltetőjével is, aki bablevessel és bolognaival vár majd bennünket szombat délután, és azt kérte, jelezzük hány főre számíthat.
A kritikus pontnak a logisztika tűnik., ezért szeretnénk, ha mihamarabb megosztanátok velünk elképzeléseteket a Bánkútról való lejutásról. Elvileg három lehetőség van: le tudjuk kísérni Ómassára, aki ezt szeretné, nem lehetetlen elérni a menetrendszerinti buszt sem, vagy korlátozott számú embert vissza tudunk juttatni Bélapátfalvára saját autóval.
Várjuk mielőbbi válaszaitokat az étkezéssel és az utazással kapcsolatban!
Üdv
Timi
lajtostimi@gmail.com
Rigler Szilvia Szervező 2022.10.04., 17:35
Kedves Résztvevők! Bánkútról indul egy extra Volánbusz járat 16:10-kor Miskolcra. A menetrendet tartania kell, tehát el kell érni, de lehet vele tervezni.
Becsei Zoltán Szakaszfelelős 2022.09.23., 19:04
Kedves Molnárné Donkó Kata Sára! Megoldjuk. Jöjjenek nyugodtan vonattal, velem legkésőbb ott fognak találkozni a vasútállomáson (vagy már a vonaton) és együtt fogjuk beérni a többieket, akik a tervezettek szerint 8 órakon indulnak majd Bélapátfalváról Tímea vezetésével. Üdvözlettel: Becsei Zoltán
Molnárné Donkó Kata Sára | 2022.09.23., 7:32:
Üdv! Érdeklődnék, hogy ha 8:16-ra van bent a vonat a Cementgyári vmh-nél, az még beleférhet-e az indulásba? Vagy lenne lehetőségünk valahol utolérni a túrát? Ketten mennénk, de vonattal érkeznénk, ha beleférne még. Köszönöm!
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!