MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
053
Eszköz 1Nyílt túra
Hanwag 100Hanwag 100
Eszköz 121.3 km
Eszköz 11140 m

Nincs még egy Kéktúra-szakasz, ami annyi hasonlóságot mutatna a Kárpátok hegyeivel, mint a Bükköt átszelő útvonal. Egy kisebb vadon mélyére indulunk, felfedezzük a farkasok földjét, miután az ország legmagasabb kistájára, a Bükk-fennsíkra kapaszkodunk. A plató peremén maradva vad mészkőszirtekről (pl. az Őr-kőről és a Tar-kőről) tekintünk le a hatalmas erdőtájra, sziklamezőket keresztezünk, felkeresünk egy barlangszállást, és meglátogatjuk a tölcsér formájú mélyedésekkel (töbrökkel) lyuggatott, borókabokros kaszálóréteket is. Átszeljük ezek legszebbikét, a Zsidó-rétet, végül Bánkútra, a bükki természetjárás központjába érkezünk. A közeli Bálvány kilátójának meglátogatása méltó kiegészítése lehet a hosszú menetelésnek, hiszen róla az ország egyik legfestőibb panorámája nyílik, teraszáról az Északi-középhegység minden tagja megtekinthető, és Szlovákia hegyvidékei is szép számban mutatkoznak. Kifejezetten hosszú, sok emelkedővel nehezített túra, de valószínűleg az egész Kéktúra legfordulatosabb, legtartalmasabb szakasza.


Üzenőfal

Szántó Péter Szakaszfelelős 2021.10.04., 22:10
Kedves Mindenki! Előreláthatóan 10 fok körüli, hidegebb, száraz időnk lesz (addig pedig várható csapadék), így javaslom a melegebb öltözetet, esőre és sárra is felkészülést. Ómassáról busz fog indulni 17:00-kor Ózdra, reméljük ez is segítség a közlekedéshez. Kérjük mindenki vegye figyelembe, hogy Bánkútról még idő átjutni a buszhoz. Így összességében az egész napra szükség lesz a túrához. Még egy kis információ közlekedés ügyben: https://kekturazasnapja.kektura.hu/hir/kozlekedesi-logisztika-a-turanapon
Kiss Erika | 2021.10.02., 19:06
Sziasztok! Győrből érkezem és ezt úgy tudom megoldani,hogy előző nap vonattal Bélapátfalvára utazom,ott átalszom és reggel kipihenten kezdem a túrát. Ugyanez érvényes a hazaútra is,csak fordított sorrendben,Bánkúton. Bár szeretnék másnap ráhúzni még egy túranapot ezen a szakaszon,Dédestapolcsányig,ami 9 km. Van itt olyasvalaki,aki csatlakozni hozzám ezen a rövid szakaszon?
Szántó Péter Szakaszfelelős 2021.10.01., 13:14
Kedves Gábor, további résztvevők és érdeklődők! Rendeltünk buszt Ózd fele, azzal lehet számolni, hogy oda el lehet majd jutni. Ezzel együtt kérem szépen a résztvevőket, illetve javaslom, hogy telekocsis rendszerben próbáljuk meg megoldani az utazást, gyorsabb és célszerűbb, amennyiben megoldható. Ehhez nyitottam egy online táblázatot: https://docs.google.com/spreadsheets/d/16-tigaLkDiUL0DBUWSGdCjAyOPgO-zhDHM30FATEg0E/edit?usp=sharing Köszönöm!
Csele Gábor | 2021.09.30., 10:39
Tisztelt Szervezők! A logisztikáról biztosat lehet tudni? Az autót Ózdon hagyhatom? Visszafelé biztosan lesz oda valamilyen közlekedési eszköz a túra végállomásától? Akkor is, ha pl csak 2-en leszünk arrafelé? Ózdról Bélapátfalvára van egri busz 6:20-kor és 7:00-kor van a bélapátfalvi városházán. Visszafelé Ózd irányba semmi nincsen. Vagy mi a tervük? Nekem az is jó, ha a kiindulóponthoz visszavisz valami, mert akkor Nem kell 1 órát várnom már reggel, meg egyből odamehetek autóval Borsodnádasdról. Ha erről is írnának valamit... Köszönöm válaszukat.
Szántó Péter Szakaszfelelős 2021.09.30., 10:18
Kedves Tamás! Semmi akadálya a jelentkezésnek, és minden további nélkül megvárunk titeket!
Gólya Tamás | 2021.09.29., 20:23
Kedves Szervezők! Egy diákcsoporttal indulnék, de a közlekedés miatt nem tudnánk bevállalni a teljes távot. A legracionálisabb, ha a Bél-kőnél lecsatlakozunk vissza Bélapát felé (14 km körtúra így, a többi csomópont mind 20+ km lenne). Ehhez vezetem őket, nem kell külön kísérő. Továbbá, könnyebbség lenne, ha indulásnál be lehetne várni az Egerből 8:05-re beérkező buszt. Jelentkezhetünk-e ilyen feltételekkel? Előre is köszönöm!
Rigler Szilvia Szervező 2021.09.23., 12:59
Sziasztok! Szervezünk közlekedési segítséget. A túra végén, Ómassáról indulna egy bérelt busz Ózdra.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!