MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
053
Eszköz 1Nyílt túra
Hanwag 100Hanwag 100
Eszköz 121.3 km
Eszköz 11140 m

Nincs még egy Kéktúra-szakasz, ami annyi hasonlóságot mutatna a Kárpátok hegyeivel, mint a Bükköt átszelő útvonal. Egy kisebb vadon mélyére indulunk, felfedezzük a farkasok földjét, miután az ország legmagasabb kistájára, a Bükk-fennsíkra kapaszkodunk. A plató peremén maradva vad mészkőszirtekről (pl. az Őr-kőről és a Tar-kőről) tekintünk le a hatalmas erdőtájra, sziklamezőket keresztezünk, felkeresünk egy barlangszállást, és meglátogatjuk a tölcsér formájú mélyedésekkel (töbrökkel) lyuggatott, borókabokros kaszálóréteket is. Átszeljük ezek legszebbikét, a Zsidó-rétet, végül Bánkútra, a bükki természetjárás központjába érkezünk. A közeli Bálvány kilátójának meglátogatása méltó kiegészítése lehet a hosszú menetelésnek, hiszen róla az ország egyik legfestőibb panorámája nyílik, teraszáról az Északi-középhegység minden tagja megtekinthető, és Szlovákia hegyvidékei is szép számban mutatkoznak. Kifejezetten hosszú, sok emelkedővel nehezített túra, de valószínűleg az egész Kéktúra legfordulatosabb, legtartalmasabb szakasza.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.


Üzenőfal

Szántó Péter Szakaszfelelős 2021.10.04., 22:10
Kedves Mindenki! Előreláthatóan 10 fok körüli, hidegebb, száraz időnk lesz (addig pedig várható csapadék), így javaslom a melegebb öltözetet, esőre és sárra is felkészülést. Ómassáról busz fog indulni 17:00-kor Ózdra, reméljük ez is segítség a közlekedéshez. Kérjük mindenki vegye figyelembe, hogy Bánkútról még idő átjutni a buszhoz. Így összességében az egész napra szükség lesz a túrához. Még egy kis információ közlekedés ügyben: https://kekturazasnapja.kektura.hu/hir/kozlekedesi-logisztika-a-turanapon
Kiss Erika | 2021.10.02., 19:06
Sziasztok! Győrből érkezem és ezt úgy tudom megoldani,hogy előző nap vonattal Bélapátfalvára utazom,ott átalszom és reggel kipihenten kezdem a túrát. Ugyanez érvényes a hazaútra is,csak fordított sorrendben,Bánkúton. Bár szeretnék másnap ráhúzni még egy túranapot ezen a szakaszon,Dédestapolcsányig,ami 9 km. Van itt olyasvalaki,aki csatlakozni hozzám ezen a rövid szakaszon?
Szántó Péter Szakaszfelelős 2021.10.01., 13:14
Kedves Gábor, további résztvevők és érdeklődők! Rendeltünk buszt Ózd fele, azzal lehet számolni, hogy oda el lehet majd jutni. Ezzel együtt kérem szépen a résztvevőket, illetve javaslom, hogy telekocsis rendszerben próbáljuk meg megoldani az utazást, gyorsabb és célszerűbb, amennyiben megoldható. Ehhez nyitottam egy online táblázatot: https://docs.google.com/spreadsheets/d/16-tigaLkDiUL0DBUWSGdCjAyOPgO-zhDHM30FATEg0E/edit?usp=sharing Köszönöm!
Csele Gábor | 2021.09.30., 10:39
Tisztelt Szervezők! A logisztikáról biztosat lehet tudni? Az autót Ózdon hagyhatom? Visszafelé biztosan lesz oda valamilyen közlekedési eszköz a túra végállomásától? Akkor is, ha pl csak 2-en leszünk arrafelé? Ózdról Bélapátfalvára van egri busz 6:20-kor és 7:00-kor van a bélapátfalvi városházán. Visszafelé Ózd irányba semmi nincsen. Vagy mi a tervük? Nekem az is jó, ha a kiindulóponthoz visszavisz valami, mert akkor Nem kell 1 órát várnom már reggel, meg egyből odamehetek autóval Borsodnádasdról. Ha erről is írnának valamit... Köszönöm válaszukat.
Szántó Péter Szakaszfelelős 2021.09.30., 10:18
Kedves Tamás! Semmi akadálya a jelentkezésnek, és minden további nélkül megvárunk titeket!
Gólya Tamás | 2021.09.29., 20:23
Kedves Szervezők! Egy diákcsoporttal indulnék, de a közlekedés miatt nem tudnánk bevállalni a teljes távot. A legracionálisabb, ha a Bél-kőnél lecsatlakozunk vissza Bélapát felé (14 km körtúra így, a többi csomópont mind 20+ km lenne). Ehhez vezetem őket, nem kell külön kísérő. Továbbá, könnyebbség lenne, ha indulásnál be lehetne várni az Egerből 8:05-re beérkező buszt. Jelentkezhetünk-e ilyen feltételekkel? Előre is köszönöm!
Rigler Szilvia Szervező 2021.09.23., 12:59
Sziasztok! Szervezünk közlekedési segítséget. A túra végén, Ómassáról indulna egy bérelt busz Ózdra.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!