MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
054
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 117.7 km
Eszköz 1935 m


Az Upponyi-hegység szerény méretei ellenére legeket is rejt: amint végigsétálunk a hegyek közt duzzasztott Lázbérci-víztároló partján, egyből világossá válik, hogy az ország legszebb fekvésű mesterséges tavánál járunk. Ráadásul hazánk legmélyebb szurdokát is keresztülszeljük a falu határában – igaz, az alján autóút kígyózik végig. Végül a szemben behemótként magasodó Bükk hegyei közé indulunk. A festői fekvésű Mályinka széléről visszapillanthatunk a Lázbérci-víztároló lejtők közé szorult tükrére, majd a Dédesi-vár és a Kisvár mészkőszirtjei alatt, bükkösök oltalmában kapaszkodunk fel Bánkútra, ahol a turistaház jelzi túránk végét. A közeli Bálvány kilátójának meglátogatása méltó kiegészítése lehet a hosszú menetelésnek, hiszen róla az ország egyik legfestőibb panorámája nyílik, teraszáról az Északi-középhegység minden tagja megtekinthető, és Szlovákia hegyvidékei is szép számban mutatkoznak

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Medgyes Dániel | 2022.10.06., 5:33:
Sziasztok,
Az volna a kérdésem, hogy Miskolcról Upponyba van e lehetőség a vonat-volán kombó helyett valami egyszerűbb megoldás? Pl. telekocsi jelleggel. csak mert 2-4 órás út lenne amúgy csak Upponyba.

Előre is köszönöm a választ.
Bàbel Gàbor | 2022.10.05., 22:55
Köszönöm az infokat!
Hradeczky Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.05., 15:50
Annyival egészíteném ki a 2 autós logisztika-logikát, hogy bárhonnan jöttök érdemes reggel 7 előtt találkozni a célban a kocsiknak és innen minél kevesebb (lehetőleg tele) kocsi menjen majd a rajthoz 8-ra. Délután a célból majd az vigye át a rajthoz az ott maradt kocsi(k) utasait aki amúgy is arra menne vagy nem nagy kitérő számára (ezt előre beszéljétek meg ki lesz az!), így a többi autó már indulhat is haza a célból. Akik érintettek a visszalogisztikában a túrán lehetőleg együtt haladjanak majd! TOVÁBBRA IS JAVASLOM, HOGY ITT AZ ÜZENŐFALON VEGYÉTEK FEL A KAPCSOLATOT EGYMÁSSAL AKI ÉRINTETT! Illetve B verzió autósoknak amit előzőleg írtam, hogy Ózdon hagyni az autót és buszozni, részletek: MENETRENDEK:HU, de írjon az is aki talált ennél is jobb megoldást, köszönöm!
Papp Róbert | 2022.10.05., 15:10
Kedves közlekedési problémákban érintett Túratársak!

A 2 autóval (rajt-cél) közlekedés szervezése esetén is kalkulálni kell egy Uppony-Bánkút oda vissza autó utat időben. Ha Upponyból át akarunk vinni autót a célállomás Bánkútra, akkor Uppony-Bánkút viszonylatban közel 1 órás út várható, ahol le kell tenni egy autót, majd vissza Upponyba, ismét közel 1 órás út (google útvonaltervező alapján) Tehát a reggel 8.00 induláshoz képest 6.00-kor el kell indulni az autókat átvinni a célhoz.
Szállás nehézkes lesz, mivel erősen foglaltak a környékbeli szállások.
Hradeczky Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.05., 14:43
Ami most még beugrott: reggel Ózdon hagyni a kocsit, onnan busz Upponyba, majd a célból buszokkal Bánkút-Miskolc, majd Miskolc-Ózd! Ezt nézd meg kérlek és ha valaki tud ennél is barátibbat kérem ossza meg!!!! köszii
Hradeczky Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.05., 14:35
Kedves Gábor! Mielőtt a SZERVEZŐK válaszolnak annyit tennék hozzá, hogy ezen szakasz logisztikája 1 autóval nehezen megoldható, bújom én is a MENTERENDEKET, de nem egyszerű a helyzet, érdemes egymással felvenni a kapcsolatot itt az üzenőfalon és mindenek előtt a 2 autós (rajt-cél) megoldásban gondolkozni! A 16.10-kor Miskolcra induló járat némiképp segítség, mert Miskolcról már (2 óra alatt!) vissza lehet jutni Upponyra este, de nem emberbarát ez a megoldás sem és csak végszükségletre javaslom. Aki nem autóval érkezik annak érdemes szállást keresnie ha még talál Upponyban vagy közvetlen környékén, mert reggel 8-ra máshogy szinte lehetetlen a rajthoz érni, viszont a Miskolcra szervezett busszal onnan este már könnyebb a hazajutás. HASZNÁLJÁTOK AZ ÜZENŐFALAT, TEGYETEK FELAJÁNLÁSOKAT, OSSZÁTOK MEG KÉRLEK A RENDELKEZÉSETEKRE ÁLLÓ LOGISZTIKAI INFORMÁCIÓKAT ÉS LEHETŐSÉGEKET! Jelentkezem én is ha közben rátalálok valamilyen ideálisabb megoldásra.
Bàbel Gàbor | 2022.10.05., 13:46
Kedves Szervezők!
Kèrdèsem az lenne, hogy Budapest felől mennènk kocsival, hol hagyjuk az autót, hogy a túra vègeztèvel Bànkútról legegyszerűbben visszajussunk a kocsihoz?
Köszönettel:Gàbor
Rigler Szilvia Szervező 2022.10.04., 17:27
Kedves Zsolt és Minden Résztvevő! Bánkútról indul egy Volánbusz járat 16:10-kor Miskolcra. A menetrendet tartania kell, tehát el kell érni, de lehet vele tervezni.
Miskolczi Zsolt | 2022.10.03., 19:20
Sziasztok!

Elsősorban a Szakaszfelelősöktől kérdezném: tavaly volt egy bérelt busz, ami elvitt minket a célból az indulási helyre. Ezen a szakaszon számíthatunk ilyenre?

Köszönöm a választ!
Zsolt
Fügedi Petra Anna | 2022.09.19., 19:24
Sziasztok! Szolnokról megy valaki?
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!