MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Országos Kéktúra (OKT) mentén

OKT
058
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 113.4 km
Eszköz 1465 m

Az Aggteleki-karszt elhagyatott, zárt erdőinek és hatalmas, nyílt legelőrétjeinek idillje határozza meg ezt a túrát. Hogy elérjük a kék jelzést, felkapaszkodunk a fordulatos múltú Szelcepusztára, ahonnan betekintünk a páratlan Szelce-völgy széles pásztájának torkába. A Kéktúra azonban a völgy túloldalán hullámzó hegyek zárt, vadregényes erdőibe terel. Miután letekintettünk a Jósva-völgybe, az ország egyik legszebb pontját, a Jósvafői-fennsík (avagy Gergés-lápa) irdatlan méretű, hegyek keretezte legelőjét látogatjuk meg. A festői fekvésű tájon a hucul ménes kószál, a felszínt pedig hatalmas töbrök teszik hullámossá. Végül források és sziklák közt bucskázó patak mentén ereszkedünk Jósvafőre. Az Aggteleki-karszton vezetett túráink sorából változatossága és viszonylagos rövidsége emeli ki ezt az útvonalat, amely ráadásul komolyabb szintkülönbségeket sem tartalmaz.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Mészáros Judit Szakaszfelelős 2021.10.07., 15:24
Várlak Benneteket szombaton 8:15-kor Szinpetriben! A túránk végpontjában, Jósvafőn jobbak a parkolási lehetőségek, amennyiben hamarabb érkeztek, érdemes az autók egy részét átvinni Jósvafőre. Ha nem tudod átvinni, a túra végén segítünk, hogy visszajuss az autódhoz. Szinpetriben a Papírmalom parkolóját is használhatjuk (megengedték a parkolást, mert zárva lesznek) - ez 500 méterre van a találkozóhelyünktől. Az útvonalunk 1 pecsételő helyet érint (az előző Derenken van, a következő Aggtelken), amennyiben a szakaszt szeretnéd leigazolni, Aggtelekig érdemes folytatni a túrát. Ebben az esetben bélyegzőpárnát is hozz magaddal. Telefonszámom, ha szombaton szükséged lenne rá: +3670 943 9493.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!