MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK) mentén

RPDDK
084
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 121.8 km
Eszköz 1450 m

Nagykanizsától keletre, a Zalai-dombság határterületére indulunk, ahol alacsony, elnyúló dombhátak és kiöblösödő völgyek „görbítik” a terepet. Útvonalunkon mi is kivesszük a részünket a hullámvasutazásból, de többnyire a tetőket követve, a táj magasabb pontjain maradunk, és csak a falvak kedvéért ereszkedünk alá. A kilátásokkal tűzdelt, erdős hátságban bújik meg a Zalai-dombság egyik legfőbb látványossága, a nagybakónaki Kőszikla-szurdok, melyet éppen elkerül a Kéktúra, de akik vállalják a kifejezetten nehéz terepszakasz leküzdését, nekik lesz lehetőségük megtekinteni ezt a kivételes képződményt. A Nagybakónak melletti völgyben, a Tukora-tető oldalában, a híres Kőszikla-szurdok bejáratánál az energiával teli, elvarázsolt erdőben egy csodálatos, különleges kisugárzású hely húzódik meg, a források völgye, a Szent György vonalak metszéspontja. Utunk során ezen a helyen egy nagyobb pihenőt tartva töltődhetünk fel.

A fürdőjéről nevezetes Zalakarost nem csupán fölülről csodáljuk meg, hanem lehetőségünk nyílik közelebbről is megismerni, hiszen a központjában fejezzük be túránkat. Túránk zárását követően, aki szeretne, a Termáltó és Ökopart hangulatos környezetében pihenhet egyet.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Farkas Péter Szakaszfelelős 2022.10.07., 19:34
Kedves Túratársak!

A jelentkezők listáján látom, hogy több 7-8 éves gyermek is van a résztvevők között. Nekik különösen örülünk, de kérem, azt vegyék figyelembe, hogy rohanni ugyan természetesen nem fogunk, és a szurdokot leszámítva a terep sem túl nehéz, a távra való tekintettel azonban muszáj lesz tartanunk egy megadott ütemet. Ezért kérem, hogy a csoport érdekében csak olyan gyerekeket hozzanak el, akikkel rendszeresen szoktak túrázni, és akik így hozzá vannak szokva a viszonylag hosszú gyalogláshoz.

Köszönettel,
Farkas Péter
Magyar Természetjáró Szövetség
Farkas Péter Szakaszfelelős 2022.10.03., 12:29
Kedves túratársak!

Farkas Péter vagyok, a Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott Természetjáró.hu és Természetjáró app főszerkesztője. Én fogom vezetni a túrátokat október 8-án, a Kéktúrázás Napján, Palin és Zalakaros között. Szeretnék pár hasznos információt megosztani veletek az esemény kapcsán. Az elérhetőségeim:

E-mail cím: farkas.peter@termeszetjaro.hu
Telefonszám: +36 20 251 1665
Az ingyenes Természetjáró app letöltése: https://www.termeszetjaro.hu/hu/mobile-app.html

- Az útvonalról

A kék sáv jelzésen maradva a táv 21,8 km, de ez „nettóban” értendő: aki szeretne végigmenni vadregényes Kőszikla-szurdokon, kb. 2 km és 90 m szintemelkedés plusszal számolhat (ez nem kötelező, a többiek addig az Eszperantó-forrásnál pihenhetnek), aki pedig pecsételne a Dél-dunántúli Kéktúra bélyegzőfüzetébe, annak meg kell tennie a kétszer 400 m-es kitérőt az öröm-hegyi kulcsosházig. A túra a zalakarosi Erdész-kilátónál ér véget, innen a legközelebbi buszmegálló még 1,4 km-es, a város központja pedig 2,3 km-es sétával érhető el.

A túra teljes útvonala (navigációhoz is a Természetjáró appban):
https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/kekturazas-napja-palin-zalakaros-084-/253760748/

- Indulás/érkezés

Aki autóval jön, annak célszerű a végponton, a zalakarosi Erdész-kilátónál, vagy az ahhoz legközelebb eső buszmegállónál (Zalakaros, Fő út - https://goo.gl/maps/hqbEK8RZd2aADo1H7) parkolnia, és onnan nagykanizsai átszállással átbuszoznia Palinba, ahol az Alkotmány u. 56. nevű megállóig (https://goo.gl/maps/tzYQ1KxHsEEuuP387) kell utazni. Így a túra végén az autójához érkezik, és már nem kell alkalmazkodnia a tömegközlekedéshez. A Zalakaros, Fő út megállóból a menetrend szerint reggel 7.16-kor indul a megfelelő busz, de legalább 5 perccel korábban érdemes odamenni. Fontos, hogy időre ott legyetek a kiindulóponton, mert a táv viszonylag hosszú, neki kell vágnunk a megadott időpontban, azaz 8.30-kor. Aki pecsételni szeretne, az Palinban, a Rózsa presszónál (https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/pecsetelohely/palin-ddkph_24-/22747641/) lehetőleg már előtte tegye meg.

- Vízvételi és étkezési lehetőség

Palin és Zalakaros között települést a túra során csak részlegesen érintünk (Nagybakónakot), étterem és büfé nem esik útba, ezért élelemmel készülni kell. Közvetlenül a végpontnál, az Erdész-kilátó mellett van egy étterem (Kilátó Borozó: https://kilatoborozo.hu/etel-ital-kinalat), de nem biztos, hogy szombat délután lesz annyi hely, ahányan részt veszünk a túrán. Vízvételi lehetőség viszont lesz: 9 km után érjük el a jó vizű Eszperantó-forrásokat, ahol pihenőhely is van. A kulacsot, bögrét ne hagyjátok otthon!

- Egyéb felszerelés

Bár az előrejelzés egyelőre szerencsére szép időt ígér, az évszakra való tekintettel pulcsit, esőkabátot érdemes bepakolni a hátizsákba, és az elmúlt hetek esőzései miatt mindenképpen a vízálló, jól tapadó talpú cipő a praktikus viselet. Ha van DDK-s bélyegzőfüzetetek, azt se felejtsétek otthon!

Jó túrázást!
Farkas Péter
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!