MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK) mentén

RPDDK
096
kéktúrás bélyegzésre ideális
kisgyerekes családi túrakisgyerekes családi túra
Eszköz 111.8 km
Eszköz 1355 m
Jelentkezéshez >
Még 32 hely szabad

Egyik kilátás a másik után, és egy meseszép fekvésű halastó – egyszerűsítve így is összefoglalható ez a túraútvonal. A széles hátú, tágas völgyekkel szabdalt dombvidék sűrűn behorpadt világát kisebb-nagyobb erdőfoltok mozaikja szabdalja, völgyeiben falvak bújnak meg. A Szálkai-víztározó adottságai a felkapott hegyvidéki tavainkéval vetekednek: Orfű tórendszerét mindenki ismeri, míg Szálka ugyanolyan festői, kellemes fekvésű víztömegét elkerülik a tömegek. A nyugalmas Szálkáról áthullámvasutazunk a parányi Grábócra, amely esetében nem csak üres frázis, hogy „a béke oázisa”. Gyönyörű szerb ortodox kolostora máig sem elhagyatott, kilátójából pedig egészen a tekintélyes magasságba emelkedő Mecsekig tekinthetünk vissza.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Boczor-Kovács Eszter | 2022.09.30., 9:50:
Sziasztok!
Hol érdemes parkolni: a kezdő vagy a végpontnál, esetleg köztes ponton, ahol a tömegközlekedés jó?
Rácz Lilla | 2022.09.27., 10:18
Köszönöm! Nagyon várom a túrát!
Kiss Péter Ernő Szakaszfelelős 2022.09.25., 18:33
Kedves Túratársaink! Sok szeretettel köszöntünk benneteket! Nagyon örülünk annak, hogy október 08-án, a Kéktúrázás napján, együtt teljesìthetjük veletek a MÓRÁGY - SZÁLKA - GRÁBÓC túraszakaszt. Egy meglepetéssel is készültünk nektek, amivel szeretnénk még kedvesebbé, bensőségesebbé és nem utolsó sorban emlékezetesebbé tenni ezt a jeles napot. Jó idő esetén (ami azt jelenti, hogy nem esik az eső), egy őshonos szilvafát szeretnénk veletek közösen elültetni, a RPDDK nyomvonalán, ami nagyvalószínüleg egy Besztercei szilva csemete lesz. A Besztercei szilva számít az egyik lenagyobb múltú szilvafajtának Magyarországon. Már a középkor végén termesztették hszánkban. Nem igényes, jól alkalmazkodik a talajhoz és az időjárás viszontagságaihoz. Később táblát is szeretnénk elhelyezni a csemete mellé "Ezt a besztercei szilvafát 2022. 10. 08-án, a kéktúrázás napján ültették a MÓRÁGY - SZÁLKA - GRÁBÓC túraszakasz résztvevői". Megtettük a megfelelő lépéseket a csemete gonozásával kapcsolatban is. Mivel a csemeténk Szálka településen, vagy annak közvetlen közelében lesz, a Szálkai Önkormányzat vállalta a gondozását. Szóljatok a barátaitoknak, ismerőseiteknek, jöjjenek el ők is. A múlt évi túránk is nagyon jól sikerült. Azóta is tartó barátságok születtek. Ne féljenek a kihívástól, mert a kihívások értünk vannak, minket formálnak. Nagyon várjuk már az október 08-i találkozást veleteket. Addig is minden jót kívánunk nektek és szeretettel gondolunk rátok. Kiss Péter Ernő és Kiss Dávid Gergely szakaszfelelősök.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!