MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Galyatető Turistacentrum   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
099
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 117.8 km
Eszköz 125 m

A gemenci erdő ártéri vadonjának egyetlen hosszú, összefüggő turistaútján gyalogolunk végig. Bár az erdő palástja mögött csendben vánszorgó Dunát nem pillanthatjuk meg, holtágai, vagy éppen még „élő” mellékágai igazi vízi paradicsomként kísérnek az útvonal mentén. Másik útitársunk a tekintélyes méretű erdőséget feltáró kisvasúthálózat sínpárja, mely hol a növényzet takarásába vész, hol mellénk szegődik. Hosszú, de kényelmes és minden ízében izgalmas túra a Dunamenti víz édenkertben.

A túrához a szakaszfelelősi szakvezetést a Gemenc Zrt adja.

Üzenőfal

Rácz Renáta | 2021.10.08., 15:57
Kedves Péter! Én szeretnék holnap Pörbölyről visszajutni, mert autóval megyek ki Keselyűsbe. Egyúttal én is felajánlom, hogy Szekszárdról Keselyűsbe van nálam is szabad hely reggel, ha valakit érdekel szívesen elviszem.
Csontos Péter Szakaszfelelős 2021.10.08., 10:03
Kedves Mindenki! Holnap kisüt a nap, 13 fok lesz, némi hátszéllel. Az elmúlt napokban esett az eső rendesen, és az ártér tulajdonképpen mocsár. Az útvonal első 11 kilométerén az árvízvédelmi töltésen megyünk, ami aszfaltozott, tehát ott nem lesz sáros a lakkcipőnk. Az utolsó harmadon viszont valószínűleg megmutatja az igazi képességeit a gemenci agyagos trutyi. Javaslom, hogy erre ruházattal, felszereléssel, és lélekben is készüljetek fel. Az útvonal mentén nincs büfé, gyorsétterem, lángosos, CBA kisbolt, WC, ivóvíz lelőhely. (Na jó, vizet azt tudunk szerezni, ha nagyon kell.) Ételt, italt ennek megfelelően hozzatok magatokkal. Az erdő egyébként jól néz ki, szépen sárgulnak a fák levelei. A túra végén Pörbölyről néhány embert vissza tudok teleportálni Keselyűsbe, de csak ha szeretné.
Somlóvári Csilla | 2021.10.06., 17:59
Kedves Erzsébet, én gondolkodom 2 nap Szekszárd-Bajai átkelés távon, egyeztessünk, ha gondolod.
Baráth Erzsébet | 2021.10.05., 8:06:
Kedves Péter, aznap szeretnék Bajáig túrázni, ugye erre lesz lehetőség? Pörbölyről mikor tudnék elindulni? A vendégházban sajnos nincs szállás lehetőség. Szombat reggel/hajnalban tervez-e valaki Budapestről indulást?
Csontos Péter Szakaszfelelős 2021.10.01., 10:32
Kedves Ákos, Keselyűsben a kisvasút megállójánál találsz fedett esőbeállót, ez a buszmegálló közelében van. Jó idő lesz egyébként. Kaphatsz szállást a Keselyűsi Vendégházunkban, ha érdekel a lehetőség, küldj egy emailt a vendeghazak@gemenczrt.hu címre.
Riczmann Ákos | 2021.09.30., 21:03
Kedves Péter, abban tudsz nekem segíteni, hogy a Szekszárd felől érkező reggeli busz 7:20-kor van az Erdészháznál, ami 40 perccel korábbi, mint a tervezett indulás és még soha nem voltam Keselyűsön. Nem tudom, hogy milyen idő lesz, de van lehetőség valahol ezt az időt védett helyen tölteni? A péntek esti ott alvásra is gondoltam, de sajnos úgy láttam, hogy a Vendégház zárva van. Köszönöm, Ákos
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!