MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
101
erdészeti szakvezetőserdészeti szakvezetős
Eszköz 119.6 km
Eszköz 145 m

A legrégebbi magyarországi Duna-híd (Türr István híd) bal parti rakodója mellől indul a túránk, Bajáról. Az ipari környezetben egy modern, fa bortású szolgáltatóház, a Gemenc Vándorpont kéktúrás bélyegzőhelyként várja a gyalogos túrázókat, kerékpárosokat és vízitúrázókat. IV. Károly utolsó magyar király ezen a ponton szállt hajóra, s búcsúzott el Magyarországról. Mi bélyegzés után északnak indulunk lelkileg felkészülve a talpat próbáló és kevés változatosságot ígérő töltésen menetelésre. A Duna-menti töltés aszfaltja ártéri erdők és szántóföldek között vezet egy-egy vízmű területtel vagy Duna-parti hétvégi házzal színesítve. Túránk során elhaladunk a Tíztó Horgásztó majd az Érsekcsanádi repülőtér mellett. A hosszú "egyenes" menetelést a Vajas-fok csatorna ligetes, nádasos partja, az Érsekcsanád gátőrház illetve a dunai Rév-átkelő teszi némileg változatossá. Ósükösd felé letérünk a parti gátról s földúton folytatjuk az utat a Duna régi löszös-homokos árterére épült tanyavilágba. Az öntözőcsatorna keresztezésével letérünk Ósükösdre, hogy a turistaházban bélyegezni tudjunk, majd visszatérve a kék jelzésre folytatjuk utunkat a csatorna mellett. A szántóföldek díszét már messziről láthatjuk; a barokk Szent Anna kápolna híres búcsújáróhely. Mellette visz el utunk utolsó szakasza, majd a Duna-völgyi főcsatorna keresztezésével érünk be Sükösd alsóra.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!