MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
102
Eszköz 126.1 km
Eszköz 1120 m

Túránkat Sükösdről indítjuk, az Akció ABC-től. A Sükösdre érkező csapatnak pedig ez lesz a végpontja. Mivel a szokásostól eltérően nem kéktúra bélyegzőhelytől indítjuk ezt a túrát, azokat várjuk ide, akik nem az Alföldi kéktúra mozgalom hiányzó bélyegzőlenyomatait szeretnék tovább gyűjteni, hanem "csak "egy közös túrázásra jelentkeznek. Illetve azokat, akik legutóbbi túrájukon az Ólom-hegynél fejezték be a bélyegzést, esetleg a szabályos teljesítés érdekében most bevállalják, hogy a túra előtt (!) tesznek egy 12 km-es (!) kitérőt visszafelé, az előző, Ósükösdi bélyegzőpontig. Sükösd aszfaltos útjait majd a szántóföldeket is elhagyva homokos talajú erdei utak vezetnek minket keresztül az Illancs területén. Bár bizonyos időszakokban nehezített a homokos talajban haladás, valószínűleg még mindig kedvezőbb túrázni a környéken, mint hosszú távú megélhetést találni. Az illancs név ugyanis a szájhagyomány szerint arra utal, hogy sok, itt letelepedni próbáló ember illant el tanyáját hátrahagyva erről a területről.. A Duna-Tisza közének legmagasabb pontjához, a 173 m magas Ólom-hegy geodéziai mérőtornyához kis kitérőt kell tenni, a bélyegzőhelyet pedig a homokdombra vezető út elágazásában találjuk. A Rém környéki kaszálók, mezők kivételével a Bácskai - síkvidék futóhomokot megkötő erdeiben gyalogolunk tovább Érsekhalmáig. Még Érsekhalma előtt az akácerdőben álló Hajósszentgyörgyi vadászház épített pihenője ad lehetőséget egy kis szusszanásra. Érsekhalma főutcáján végigsétálva a Bejárati úti buszmegállóig mehetünk együtt, ahol már a kerékpárúton vezet a kék útvonal.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!