MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
106
erdészeti szakvezetőserdészeti szakvezetős
Eszköz 115.3 km
Eszköz 110 m
Jelentkezéshez >
Még 41 hely szabad

A Bácskai-homokhátság jobbára erdős területe várja az erre a túrára érkezőket. Az 53-as út Tücsök-tanya buszmegállója közelében találkozunk, ahol a Kéktúra útvonala nyugatról becsatlakozik az országútra. Itt nincs Kéktúra bélyegzőhely, irányban a következő 5,5 km-re található, visszafelé pedig 9,5 km-re. Jánostelek illetve a vasút felé indulunk nagyjából északkeleti irányban a fiatal erdő és a villanypóznák között. Ez a túra tartogat némi kalandot és változatosságot, ami az út járhatóságát és környezetét illeti. Helyenként kevésbé kijárt és növényzettel borított utak kanyarognak az elkerített területek s erdőségek között a János-telki erdőben. Jánostelek bélyegzőhely a kacsatelep sarkánál egy kacsa lenyomattal várja a gyűjtőket. A Jánoshalma-kunfehértói erdők kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területén a Homoki nőszirom és a Homoki kikerics ad alapot a figyelemre, az élőhely védelmet jelző Natura 2000 táblákkal többször is találkozhatunk az útvonalon. A védett területek határán tanyák, épület nélküli tanyahelyek, facsoportok, állattartásra használt területek váltják egymást. Érdemes egy kitérőt tenni a védett terület ligetes részén 2019-ben átadott Jánostelki-kilátóhoz, ahonnan körpanoráma nyílik a környéki erdőkre. A túra végpontja az 55-ös út mellett álló egykori Petróczi iskola épületében kialakított csárda.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!