MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Galyatető Turistacentrum   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
107
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 121.4 km
Eszköz 110 m

A három darab kék bélyegzőt is érintő, V nyomvonalú túrán az egykori szegedi tanya- és betyárvilág felé vesszük az irányt. A Petróczi csárdánál találkozunk, ahol rögtön bélyegzéssel indíthatnak azok, akik gyűjtik a kéktúrás lenyomatokat. Délkelet felé, Ásotthalom irányába indulunk, s nagyjából az 55-ös utat követjük. Először a Dugonics erdőben kanyargunk majd a Felső-ásotthalmi erdő egyenesében szedjük a lábainkat. A kettő között kis kitérővel elérhető az 55-ös út mellett álló Back kápolna, ahol pihenhetünk egyet. A túra a széles, poros földúttól a keskeny erdei ösvényig sokféle járnivalót ad. Következő határpontunk egy jellegzetes, 200 évnél is idősebb szürke nyárfa, Rózsa Sándor emlékfája, a Rúzsa-fa. A neves szegedi betyárnak nagy kultusza van errefelé, az öreg fa is többféle legendát őriz. Itt találjuk egy AK irányítótáblán a soron következő bélyegzőt is. Az 55-ös úton átkelve észak felé vesszük az irányt. A napsütötte erdőrészek, majd a Bogárzói-csatornán való átkelés után a tanyák között haladva közelítjük meg Ruzsa települését. Itt, a Muskátli büfében lehet a túra során harmadszor pecsételni kéktúrás igazolófüzetünkbe. Természetesen a Rózsa Sándort ábrázoló lenyomatot begyűjtve.

A túrát a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakmailag támogatja.

Üzenőfal

Pál Petra | 2021.10.09., 20:33
Köszönöm a túravezetést. Nagyon jól éreztem magam. Jó pihenést kívánok mindenkinek. :)
Rosztóczy András Szakaszfelelős 2021.10.09., 20:17
Köszönöm szépen a mindenkinek a részvételt, igazán nagyszerű csapat jött össze! ;)
Rosztóczy András Szakaszfelelős 2021.10.08., 15:27
Azok számára, akik autóval érkeznek a túrára, korlátozott számban van lehetőség arra, hogy a célban tegye le az autót és átvigyük a rajtba. A fuvar 9:00-kor indul a célból. Kérem, hogy aki szeretne ezzel a lehetőséggel élni, az ma este 8 óráig jelezze nekem az airosztoczy KUKAC gmail PONT com-on a szándékát. Amennyiben az illető utasokat is hoz a túrára, akkor őket értelemszerűen előbb tegye ki a rajtban, mielőtt átviszi a célba az autóját! ;)
Rosztóczy András Szakaszfelelős 2021.10.08., 14:21
A Volánbusz irodát felhívtam, normál (kb. 50 személyes) helyközi autóbusz közlekedik holnap 8:15 kor Szeged-Bácsalmás közt. Az Öttömös, Dobó tanya megállónál kell leszállni. Ha valaki autóval akar jönni, javaslom keressen egy autóspárt a jelentkezők közt, így az egyik autót reggel a célban hagyhatják, a másikkal továbbmehetnek a rajtba. A túra után pedig fordítva. A Ruzsa - Petróczi-iskola táv országúton, Ötömösön keresztül kb. 9km.
Rosztóczy András Szakaszfelelős 2021.10.06., 17:00
A hivatalos online menetrend szerint 9-én szombaton lesz 8:15-ös busz. Jobbára mindenki azzal kellene, hogy jöjjön.
Csukonyi Zoltán | 2021.10.06., 16:08
Valaki Szegedről elvinne esetleg a Petróczi tanyáig, a kezdéshez? Ahogy nézem, a 8:15 ös busz csak munkanapokon jár, az első busz, ami indul szombaton is 6:15 kor, két órával korábban indul. Ki tudja milyen idő lesz, ha esetleg valaki tud segíteni, írjon már legyen szíves a dain6726kukac gmailpontkomra, köszi. Csukonyi Zoltán
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!