MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
107
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 121.4 km
Eszköz 110 m

A három darab kék bélyegzőt is érintő, V nyomvonalú túrán az egykori szegedi tanya- és betyárvilág felé vesszük az irányt. A Petróczi csárdánál találkozunk, ahol rögtön bélyegzéssel indíthatnak azok, akik gyűjtik a kéktúrás lenyomatokat. Délkelet felé, Ásotthalom irányába indulunk, s nagyjából az 55-ös utat követjük. Először a Dugonics erdőben kanyargunk majd a Felső-ásotthalmi erdő egyenesében szedjük a lábainkat. A kettő között kis kitérővel elérhető az 55-ös út mellett álló Back kápolna, ahol pihenhetünk egyet. A túra a széles, poros földúttól a keskeny erdei ösvényig sokféle járnivalót ad. Következő határpontunk egy jellegzetes, 200 évnél is idősebb szürke nyárfa, Rózsa Sándor emlékfája, a Rúzsa-fa. A neves szegedi betyárnak nagy kultusza van errefelé, az öreg fa is többféle legendát őriz. Itt találjuk egy AK irányítótáblán a soron következő bélyegzőt is. Az 55-ös úton átkelve észak felé vesszük az irányt. A napsütötte erdőrészek, majd a Bogárzói-csatornán való átkelés után a tanyák között haladva közelítjük meg Ruzsa települését. Itt, a Muskátli büfében lehet a túra során harmadszor pecsételni kéktúrás igazolófüzetünkbe. Természetesen a Rózsa Sándort ábrázoló lenyomatot begyűjtve.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!