MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
109
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 114.8 km
Eszköz 110 m

A Zákányszéki bélyegzőhelyről indítjuk túránkat. Ezen a viszonylag rövid túrán a kéktúrás bélyegzőhelyeket az útvonal által érintett települések központjában találjuk. Közöttük enyhén hullámos, homokkal fedett hordalékkúpsíkságon túrázunk, ahol a homok sem unalmas:-): van futóhomok, humuszos homok, rétiesedő homok és szikes, terméketlen homok. De a homokos, megművelt területeken áthaladó utak a régebbi vízes élőhelyek látható maradványát is megmutatják. A 18.sz.-ban a Duna-Tisza közén, a buckahátak közötti teknőkben kiterjedt láprétek és egyéb vizes élőhelyek sorakoztak. A láperdők nagy része a vízrendezések után megsemmisült. A Zákányi-medence szinte érintetlen homokvonulatának legmélyebb részein tavasszal megmarad a víz, mely vonuló madarak sokaságát vonzza. A homokhátak közötti, időszakosan vízzel borított területek és szikes tavak vadvizeit ma csatornák vezetik le. Túránk több ilyen csatornát is érint illetve a védett Lódri-tó is túraútvonalunk közelében fekszik.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.


Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!