MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
110
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 115.3 km
Eszköz 110 m

Zsombó Jóbarát vendéglőjétől indulunk. Az Alföld természeti és történelmi alakulása érzékelhető ezen a túrán. Jó darabon aszfaltos úton haladunk, de kárpótol bennünket az utunkba kerülő Lápastó-tavak kiterjedt lápos területe, mely valószínűleg az Ős-Duna medrének helyén kialakult természetes vízfolyások maradványa. Messziről megfigyelhetjük a „Király nyárfáját”. A legenda szerint egy helyi, jómódú gazda, Király János ültette tanyájának határára több mint 60 éve. Egy fia volt, aki nem házasodott meg, így a Király család utód nélkül kihalt, a nyárfánál álló tanya pedig ebek harmincadjára jutott. A fa katonai térképészeti tájékozódási pontként szolgál, ezért nem szabad kivágni.

Ez a szakasz a sűrűn egymás után álló településekkel, vízes élőhelyek és Szeged közelségével, autópálya keresztezésével nem igazán a végtelen alföldi pusztaságról szól. A célállomás kulturális érdekességet is tartogat számunkra. A Pallavicini kastélyban a 19.sz.-i dél-alföldi arisztokrácia és a különböző társadalmi rétegek életét is bemutató kiállítás látható. A település a nagy tiszai árvíz károsultjainak segítséget nyújtó Pallavicini Sándor őrgrófról kapta a Sándorfalva nevet.

A túrát a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakmailag támogatja.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!