MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
110
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 115.3 km
Eszköz 110 m

Zsombó Jóbarát vendéglőjétől indulunk. Az Alföld természeti és történelmi alakulása érzékelhető ezen a túrán. Jó darabon aszfaltos úton haladunk, de kárpótol bennünket az utunkba kerülő Lápastó-tavak kiterjedt lápos területe, mely valószínűleg az Ős-Duna medrének helyén kialakult természetes vízfolyások maradványa. Messziről megfigyelhetjük a „Király nyárfáját”. A legenda szerint egy helyi, jómódú gazda, Király János ültette tanyájának határára több mint 60 éve. Egy fia volt, aki nem házasodott meg, így a Király család utód nélkül kihalt, a nyárfánál álló tanya pedig ebek harmincadjára jutott. A fa katonai térképészeti tájékozódási pontként szolgál, ezért nem szabad kivágni.

Ez a szakasz a sűrűn egymás után álló településekkel, vízes élőhelyek és Szeged közelségével, autópálya keresztezésével nem igazán a végtelen alföldi pusztaságról szól. A célállomás kulturális érdekességet is tartogat számunkra. A Pallavicini kastélyban a 19.sz.-i dél-alföldi arisztokrácia és a különböző társadalmi rétegek életét is bemutató kiállítás látható. A település a nagy tiszai árvíz károsultjainak segítséget nyújtó Pallavicini Sándor őrgrófról kapta a Sándorfalva nevet.


A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Szabó László | 2022.10.08., 8:43:
Kérem ne Várjanak ránk. szemből jövünk az úton mert a vonaton késett és szatymazon a busz nem várta meg Szabó László
Tasi Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.07., 18:56
Kedves Imre!
15 órára terveztem, hogy Sándorfalvára érünk.
Ekkora kértem a tárlatvezetést is Pallavichini kastélyba.
Üdvözlettel
Sándor Imre | 2022.10.07., 17:06
Sziasztok!
Nagyjából mire lehet számítani, mikorra érünk Sándorfalvára?
Imre
Zagyva Enikő | 2022.10.07., 14:23
Kedves Tasi Zsolt!

Tisztelettel érdeklődöm, hogy regisztráció nélkül van-e mód csatalkozni a csoporthoz. Egy felnőtt és 4 gyermek lenne az érintett.
Várólistára feliratkoztam 2 gyerekkel, ehhez további két tizenéves gyermek csatalkozna.
Nem a pecsét szerzés miatt mennénk, hanem a túrázás kedvéért.
Nem látom, hogy hányan vannak várólistán - csak a saját regisztációnkat látom - ezért szeretném hangsúlyozni, hogy nem akarjuk elvenni a lehetőséget azoktól, akik esetleg előttünk vannak. Inkább csak az érdekel, hogy technikailag megoldható-e, hogy a csoporttal együtt sétáljunk.
Tasi Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.05., 14:58
Kedves Dr. Dongó Ágnes!

Úgy látom szabadultak fel helyek! :)

Üdvözlettel:
Tasi Zsolt
Németh Ádám Szervező 2022.10.05., 7:58:
Kedves Gréta, kérjük, hogy az alábbi módon mondja le a jelentkezést, köszönjük:

Mégsem szeretnék részt venni a túrán, hogy jelezzem ezt?

Ha belépsz a profilodba és így nyitod meg a túrát, amire jelentkeztél, akkor a JELENTKEZÉS fülnél találni fogsz egy LEMONDÁS gombot. Kérjük, hogy ezt megnyomva jelezd, ha mégsem tudsz eljönni a túrára. Ez azért fontos, mert betelt túra esetén a várólistán lévők így fognak hozzájutni a szabad helyekhez.Ha a túra napján derül ki, hogy nem tudsz részt venni a túrán, akkor az üzenőfalon jelezheted, hogy ne várjanak.
Pál Gréta | 2022.10.05., 7:55:
Tisztelt Tasi Zsolt és Dr. Dongó Ágnes! 2 főre felszabadul hely, mert én és Pál Petra mégse tudunk részt venni az eseményen.
Dr. Dongó Ágnes | 2022.10.04., 22:32
Tisztelt Szervezők, aTisztelt Tasi Zsolt! Barátaimmal közösen terveztük a túrához csatlakozást de sajnos ők (3 fő) már elkéstek a jelentkezéssel. Nekem sikerült leadnom a nevemet Olvasom , hogy csak várólistáról lehet "bekerülni" a keretbe. Ami azt jelenti h ha ők elkísérnének akkor nem vehetnének részt a túràn ?
Dongó Ágnes
Tasi Zsolt Szakaszfelelős 2022.09.21., 20:17
Sziasztok! Először is köszönöm, hogy ennyien megtiszteltetek bizalmatokkal és az én túrámat választottátok erre a napra! Alakul a program! Szeretnék azoknak is új dolgokat megmutatni, aki már tavaly is ezen a szakaszon voltak, remélem sikerül. Idén Szatymazon a Neszürhegyi iskolánál fogadnak bennünket, és használhatjuk az iskola mosdóit is. Ide fél órás pihenőt tervezek! A túra végén pedig akinek lesz ereje és még kedve az megtekintheti a Sándorfali Pallavicini-kastélyt kívül és belül is. A tárlatlátogatás ingyenes a túrázók számára! Egyelőre ennyit a programról! Sok szeretettel várok mindenkit október 8.-án 08:45-kor Zsombón az AK táblánál! Tasi Zsolt szakaszfelelős
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!