MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Galyatető Turistacentrum   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
110
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 115.3 km
Eszköz 110 m

Zsombó Jóbarát vendéglőjétől indulunk. Az Alföld természeti és történelmi alakulása érzékelhető ezen a túrán. Jó darabon aszfaltos úton haladunk, de kárpótol bennünket az utunkba kerülő Lápastó-tavak kiterjedt lápos területe, mely valószínűleg az Ős-Duna medrének helyén kialakult természetes vízfolyások maradványa. Messziről megfigyelhetjük a „Király nyárfáját”. A legenda szerint egy helyi, jómódú gazda, Király János ültette tanyájának határára több mint 60 éve. Egy fia volt, aki nem házasodott meg, így a Király család utód nélkül kihalt, a nyárfánál álló tanya pedig ebek harmincadjára jutott. A fa katonai térképészeti tájékozódási pontként szolgál, ezért nem szabad kivágni.

Ez a szakasz a sűrűn egymás után álló településekkel, vízes élőhelyek és Szeged közelségével, autópálya keresztezésével nem igazán a végtelen alföldi pusztaságról szól. A célállomás kulturális érdekességet is tartogat számunkra. A Pallavicini kastélyban a 19.sz.-i dél-alföldi arisztokrácia és a különböző társadalmi rétegek életét is bemutató kiállítás látható. A település a nagy tiszai árvíz károsultjainak segítséget nyújtó Pallavicini Sándor őrgrófról kapta a Sándorfalva nevet.

A túrát a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakmailag támogatja.

Üzenőfal

Szögi Lászlóné Szakaszfelelős 2021.10.07., 12:31
Kedves Kéktúrázók, nagyon várjuk a találkozást! Az Alföldi Kéktúra igazolófüzeted ne felejtsd otthon, ha pecsételni szeretnél. Különféle meglepetésekkel készülünk, már a rajt előtt is lesz program. 8.15-8.45 között a kántor úr bemutatja (titkokat is elárul) az érdeklődőknek a Zsombói Kisboldogasszony templomot. 8.15-kor kinyit nekünk a Jóbarát Vendéglő (egyébként 11-kor nyitna) így tudunk pecsételni és a vendéglő szolgáltatásait (WC, mosdó) is igénybe vehetjük. Szatymazon a Polgármesteri Hivatalnál biztosítanak mosdóhasználatot, a Szatymazi Óvoda udvarán tartunk pihenőt. A Szatymazi Szent István király templomot is megnézzük, ha megfelelő időpontban érünk oda. (11-12 óra között rendezvény miatt nem látogatható.) Szatymaztól kb. 2,2 km-re, a Pusztaszeri tájvédelmi körzet határán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa csatlakozik hozzánk és szakvezetést tart. A túra végpontján pecsételünk, majd kívülről megnézzük a Pallavicini Kastélyt (átalakítás miatt nem látogatható), végül a Budai Sándor Emlékház és Tájház, Citeramúzeumban zárjuk a napot, ahol forró teával, különféle szendvicsekkel várnak bennünket és a Sándorfalvi Budai Sándor Citerazenekar néhány tagja zenél nekünk. Több ponton is lesz vízvételi lehetőség. A túránkon filmet forgatnak, forgatóstáb kísér bennünket egész nap. A záróprogram után, ha még van kedved és energiád, akkor javasolunk egy fakultatív programot. Látogass ki a kb. 2 km-re lévő Fehér tóhoz, a Magyar Madártani Egyesület Szalakóta Látogatóközpontja mellett, nemrég épült, 13 m magas kilátóhoz. Megközelítéséhez segítség: https://goo.gl/maps/KAv1ih4tDhY56BM8A Hálásan köszönjük Zsombó, Szatymaz, Sándorfalva településeknek az együttműködést, a felajánlott támogatást, segítséget!
Maul Ibolya | 2021.09.13., 22:26
Másik útra jelentkeztem, de a Zsombóira szeretnék jelentkezni. Zsombó-Sándorfalva. Maul Ibolya 70-3153377
Szögi Lászlóné Szakaszfelelős 2021.09.03., 12:43
A tömegközlekedés Szegedről indulva ideális Zsombóra és Sándorfalváról vissza is. Menetrendszerinti autóbusz indul Kiskunmajsára Szeged, Mars tér, Autóbuszpályaudvar, 7-es kocsiállásról: 7:45-kor, Zsombó, központi autóbusz váróteremhez érkezik: 8:15-kor. Mi, szakaszfelelősök (Ica és Laci) is ezzel a busszal megyünk. Sándorfalva, Szabadság tér buszmegállóból indul Szeged, Mars tér, Autóbuszpályaudvarra: 13:53; 14:53; 15:32; 16:33; 17:22; 17:53 Szegedre autóval érkezők figyeljenek a parkolási zónára. Fizető parkolás szombaton csak a Mars téren és környékén van 8:00-12:00 óráig (Pozsonyi Ignác u.- Pulcz u.-Cserzy Mihály u.- Csemegi u.), máshol ingyenes! Szegedi parkolással kapcsolatos információk: https://szepark.hu/parkolasi-rendszer/zona-terkep
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!