MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
116
nemzeti parkos szakvezetősnemzeti parkos szakvezetős
Eszköz 123 km
Eszköz 120 m

Az egynapos Körös-gát túránkat a szarvasi evangelikus Ótemplom elől, a kék jelzésre csatlakozva indítjuk. A Történelmi emlékút kapuja és kopjafái, a Kárpát-medence közepét jelző torony kis kitérővel kék utunkba kerülnek, de Szarvas ezen kívül is rengeteg néznivalót ad. Körösök mocsáriciprusokkal, vízi színpaddal és Milleniumi emlékművel, kastélyok, parkok, arborétumok. Kultúra, építészet és természet együtt. Sok kitérős nézelődésre azonban nem lesz időnk ezen a túrán, hiszen csoportos tempónkban Mezőtúrig kell eljutnunk délutánra. Néhány kilométert árvízvédelmi töltések tetején fogunk megtenni s vár ránk egy kompozás is. Habár ártéri erdőket többször is fogunk látni a gátról letekintve, napsütéses idő mellett leginkább árnyékmentes túraórákra készülhetünk. A víz látványa többször is segítségünkre siet, hogy megtörje a gátakon való séta egyszínűségét. A Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó főcsatorna kísérik végig utunkat vagy inkább mi az övékét. A túra 2/3-ánál érkezünk a főcsatorna Hármas-Zsilipe mellett található kéktúrás bélyegzőhöz. Itt érdemes megnéznünk a Peresi gőzgépes szivattyút bemutató felújított régi gátőrházat. Mezőtúrig további gátak és aszfaltos szakaszok várnak minket, majd a városon keresztülsétálva a Mezőtúri Fazekas Múzeum adja a pecsétet (akinek kell) és utunk végpontját.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.


Üzenőfal

Tóth Judit Szakaszfelelős 2022.10.07., 12:04
Kedves Túrázók! A visszaúttal kapcsolatban egy kis információ előzetesen: Mezőtúrról Szarvasra délután 3 órakor és 5-kor van csak vonat. A 3 órás vonatra szerintem kisebb az esély, de meglátjuk, hogy haladunk. A túra végpontja a Városházánál van, onnan még egy 20 perces séta a vasútállomás. Holnap találkozunk! Üdvözlettel: Tóth Judit, az egyik szakaszfelelős
Rigler Szilvia Szervező 2022.09.30., 9:49:
Aki szeretne bélyegezni a túra során, de nem tud reggel, Szarvason ezért plusz kilométer kitérőket tenni, nyugodtan hozza az igazolófüzetét, a szakaszfelelősnél lesz erre megoldás.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!