MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
116
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 123 km
Eszköz 120 m

Az egynapos Körös-gát túránkat a szarvasi evangelikus Ótemplom elől, a kék jelzésre csatlakozva indítjuk. A Történelmi emlékút kapuja és kopjafái, a Kárpát-medence közepét jelző torony kis kitérővel kék utunkba kerülnek, de Szarvas ezen kívül is rengeteg néznivalót ad. Kőrösök mocsári ciprusokkal, vízi színpaddal és Milleniumi emlékművel, kastélyok, parkok, arborétumok. Kultúra, építészet és természet együtt. Sok kitérős nézelődésre azonban nem lesz időnk ezen a túrán, hiszen csoportos tempónkban Mezőtúrig kell eljutnunk délutánra. Néhány kilométert árvízvédelmi töltések tetején fogunk megtenni s vár ránk egy kompozás is. Habár ártéri erdőket többször is fogunk látni a gátról letekintve, napsütéses idő mellett leginkább árnyékmentes túraórákra készülhetünk. A víz látványa többször is segítségünkre siet, hogy megtörje a gátakon való séta egyszínűségét. A Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó főcsatorna kísérik végig utunkat vagy inkább mi az övékét. A túra 2/3-ánál érkezünk a főcsatorna Hármas-Zsilipe mellett található kéktúrás bélyegzőhöz. Itt érdemes megnéznünk a Peresi gőzgépes szivattyút bemutató felújított régi gátőrházat. Mezőtúrig további gátak és aszfaltos szakaszok várnak minket, majd a városon keresztülsétálva a Mezőtúri Fazekas Múzeum adja a pecsétet (akinek kell) és utunk végpontját.

Akik a KÉKTÚRA mozgalom kiírása szerint szeretnék teljesíteni a szakaszt és gyűjtik a bélyegzőlenyomatokat igazolófüzetükbe, nekik plusz kilométerekkel kell ezen a túrán számolniuk, ugyanis sem a szarvasi kezdőpont sem a mezőtúri végpont nem közvetlenül a bélyegzőpontnál található. Aki Szarvason bélyegezni szeretne, a túra indulása előtt egyénileg teheti ezt meg.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

A túrát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője szakmai kísérőként segíti.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!