MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Galyatető Turistacentrum   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
116
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 123 km
Eszköz 120 m

Az egynapos Körös-gát túránkat a szarvasi evangelikus Ótemplom elől, a kék jelzésre csatlakozva indítjuk. A Történelmi emlékút kapuja és kopjafái, a Kárpát-medence közepét jelző torony kis kitérővel kék utunkba kerülnek, de Szarvas ezen kívül is rengeteg néznivalót ad. Kőrösök mocsári ciprusokkal, vízi színpaddal és Milleniumi emlékművel, kastélyok, parkok, arborétumok. Kultúra, építészet és természet együtt. Sok kitérős nézelődésre azonban nem lesz időnk ezen a túrán, hiszen csoportos tempónkban Mezőtúrig kell eljutnunk délutánra. Néhány kilométert árvízvédelmi töltések tetején fogunk megtenni s vár ránk egy kompozás is. Habár ártéri erdőket többször is fogunk látni a gátról letekintve, napsütéses idő mellett leginkább árnyékmentes túraórákra készülhetünk. A víz látványa többször is segítségünkre siet, hogy megtörje a gátakon való séta egyszínűségét. A Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó főcsatorna kísérik végig utunkat vagy inkább mi az övékét. A túra 2/3-ánál érkezünk a főcsatorna Hármas-Zsilipe mellett található kéktúrás bélyegzőhöz. Itt érdemes megnéznünk a Peresi gőzgépes szivattyút bemutató felújított régi gátőrházat. Mezőtúrig további gátak és aszfaltos szakaszok várnak minket, majd a városon keresztülsétálva a Mezőtúri Fazekas Múzeum adja a pecsétet (akinek kell) és utunk végpontját.

Akik a KÉKTÚRA mozgalom kiírása szerint szeretnék teljesíteni a szakaszt és gyűjtik a bélyegzőlenyomatokat igazolófüzetükbe, nekik plusz kilométerekkel kell ezen a túrán számolniuk, ugyanis sem a szarvasi kezdőpont sem a mezőtúri végpont nem közvetlenül a bélyegzőpontnál található. Aki Szarvason bélyegezni szeretne, a túra indulása előtt egyénileg teheti ezt meg.

A túrát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője szakmai kísérőként segíti.

Üzenőfal

Patakfalvi János | 2021.10.08., 7:59:
Tisztelt Szakaszfelelősök! Szeretnénk jelezni, hogy Orosházáról többen megyünk át a reggeli busszal, lehet, hogy pontosan, 7,45-re nem érünk a gyülekező pontra, de igyekszünk.
Perjési Judit Szakaszfelelős 2021.09.25., 18:21
Kedves Kéktúrázók! Az Alföldi 116. kéktúra indulási pontja Szarvason az evangélikus Ótemplom előtt van, végcél Mezőtúr Városháza. Szarvason 2 pecsételőhely található, de a vezetett program egyiket sem érinti – mindkettő kb. 3 - 3 kilométerre van az indulási ponttól. Tehát, aki szarvasi pecsétet szeretne begyűjteni, előzőleg szerezze be, mert elindulás után erre már nem lesz lehetősége. A vezetett kéktúra végcélja Mezőtúr Városháza – itt sem lesz lehetőség pecséthez hozzájutni, de a vasútállomás felé haladva útba lehet ejteni a Túri Fazekas Múzeumot (Mezőtúr Bajcsy Zsilinszky utca 41.), ahol lehet pecsételni. Szarvas városi részén túl, a Hármas-Körösön komppal kelünk át, a komp folyamatosan közlekedik, viteldíj 100,-Ft/fő – 6 éven aluliaknak és 65 év felettieknek díjmentes. A túráról kiszállási lehetőség a kompnál (5,6 km) és a vasúti átjárónál (10 km, Halászlak vasúti megálló) adódik. Lehetőség szerint elegendő víz legyen mindenkinél, mert vízvételi lehetőség csak a 4. km-nél lesz – közkút. A túra 2/3-ánál érkezünk a Hortobágy-Berettyó főcsatorna Hármas-Zsilipe mellett található kéktúrás bélyegzőhöz, majd az innen 2,5 km-re található, a Peresi, gőzgépes szivattyút bemutató, felújított, régi gátőrházhoz. A vezetett túra keretében nem lesz rá lehetőség, hogy látogatást tegyünk a gátőrházban. Minden kedves jelentkező túrázónak kellemes készülődést kívánunk! – Túravezetők –
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!