MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
117
kéktúrás bélyegzésre ideális
nemzeti parkos szakvezetősnemzeti parkos szakvezetős
Eszköz 118.1 km
Eszköz 115 m

A Hortobágy-Berettyó főcsatorna és annak holtágai által közrefogott területek adják a túra környezetét a híres cserépedények városától az élményfürdőig. A Mezőtúri Városházánál jelzett 47. szélességi körtől indulunk. A Fazekas Múzeum felé rövid időre egyből letérünk a kékről, hogy bélyegezhessen, aki szeretne, aztán a vasút felé vesszük az irányt és északkelet felé hagyjuk el a várost.. Innen kilométereken keresztül gáton vezet a kék út a Hortobágy-Berettyó mellett, aminek egyhangúságát csak egy szivattyútelep és gátőrház töri meg illetve a helyenként előbukkanó vízek látványa. Kisebb-nagyobb csatornák kerülnek ugyanis utunkba, mint például a vonzó nevű Álom-zugi csatorna, ami természetesen az Álom-zugot védi. Az Álom-zug valóságában is csak a jól kiszámítható töltésen vezet az utunk, de ha szerencsénk van, a madárbarát területek élővilágából jut részünk ezeken a kilométereken. A töltésről csak a Balai hídnál térünk le, hogy pecsételés után, a halastavak mellett besétálhassunk Túrkevére. Ha marad időnk, fürdőzhetünk egyet a Túrkevei Termál és Élményfürdőben.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Soós Imre | 2022.10.01., 8:34:
Üdv :) Mi is nagyon várjuk a túrát :) Imre és Éva
Tóth Tamás József | 2022.09.30., 14:11
Kdevs Tibor!

Várjuk Önöket a túra kezdőpontjánál.

Üdvözlettel: Tóth Tamás szakaszfelelős

Farkas Tibor | 2022.09.29., 14:11
Üdv:Nekünk 9'20-ra ér be a busz a Kossuth térre igyekszünk.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!