MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
121
kéktúrás bélyegzésre ideális
nemzeti parkos szakvezetősnemzeti parkos szakvezetős
Eszköz 123.4 km
Eszköz 115 m

Hosszú túra a Körösök mentén. Utunk során hatalmas kanyarokat téve követjük a Sebes-Körös majd a Holt-Sebes-Körös vonalát. A Körösladányi vasútállomástól indulva először egy nagy U alakot kell megtennünk a városban, hogy a közúti hídon át tudjunk kelni a Sebes-Körösön. Így a folyó mindkét partja felől bejárjuk a várost, és megnézhetjük az iskolaként működő Wenckheim-Merán kastélyt is. A Sebes-Körös bal partján északkelet felé sétálunk a folyó gátján. Leginkább mezők és 1-2 tanya mellett megyünk el, néha pedig megpillanthatjuk az ártéri fák között a folyót is. A Szeghalmi foki Sebes-Körös hídnál újabb visszafordítóval ezentúl a Holt-Sebes-Körös közelében és árterében túrázunk. Kék utunk célpontja Vésztő előtt a Mágori-domb történelmi emlékhelye, ahol az újkőkor, rézkor és bronzkor leletei és településnyomai valamint az Árpád-kori Csolt nemzetség monostorának maradványai láthatóak. Ez a múzeum gazdag leletanyagával a környék és a túra legérdekesebb pontja, még akkor is, ha a csekély az esély, hogy a hosszú túra után alkalmunk marad alaposan szétnézni.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!