MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
124
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 121.8 km
Eszköz 110 m

Közepesen hosszú kirándulás a Begécsi-víztározó körbejárásával. Zsadányból indulunk túránkra az Alföld vízekben gazdag és a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területén. Utunk belvizes, zsombékos mezőn, majd egy bokrokkal szegélyezett keskeny úton vezet a Begécsi-víztározó felé. A víztároló melletti madár-kilátónál a vízi madarak megfigyelése mellett kéktúrás pecsét-gyűjteményényünket egy ponty lenyomattal gazdagíthatjuk az itt található bélyegző segítségével. Innen egy gáton visz tovább utunk Geszt felé. Egy erdős részen átvágva jutunk Geszt településre, ahol szintén bélyegezhetünk a Tisza család egykori kastélyának kapujában. A 18.sz.ban épült barokk kúria érdekessége többek között, hogy később (1851-52) Arany János költő is élt itt nevelőként s a birtokon töltött hónapokban írta például a Toldi középső részét. Geszt után újból megcélozzuk a korábban már látott víztározót, de most a hatalmas vízfelület délkeleti szegletét. A nádasok közötti gáton és a Nagysziki-hídon átsétálva közelítünk Biharugra felé. A településen, a nagy kócsag kéktúrás lenyomat opcionális begyűjtésével ér véget a túránk.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

A túracsoport szakmai kísérője a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!