MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
124
kéktúrás bélyegzésre ideális
nemzeti parkos szakvezetősnemzeti parkos szakvezetős
Eszköz 121.8 km
Eszköz 110 m

Közepesen hosszú kirándulás a Begécsi-víztározó körbejárásával. Zsadányból indulunk túránkra az Alföld vízekben gazdag és a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területén. Utunk belvizes, zsombékos mezőn, majd egy bokrokkal szegélyezett keskeny úton vezet a Begécsi-víztározó felé. A víztároló melletti madár-kilátónál a vízi madarak megfigyelése mellett kéktúrás pecsét-gyűjteményényünket egy ponty lenyomattal gazdagíthatjuk az itt található bélyegző segítségével. Innen egy gáton visz tovább utunk Geszt felé. Egy erdős részen átvágva jutunk Geszt településre, ahol szintén bélyegezhetünk a Tisza család egykori kastélyának kapujában. A 18.sz.ban épült barokk kúria érdekessége többek között, hogy később (1851-52) Arany János költő is élt itt nevelőként s a birtokon töltött hónapokban írta például a Toldi középső részét. Geszt után újból megcélozzuk a korábban már látott víztározót, de most a hatalmas vízfelület délkeleti szegletét. A nádasok közötti gáton és a Nagysziki-hídon átsétálva közelítünk Biharugra felé. A településen, a nagy kócsag kéktúrás lenyomat opcionális begyűjtésével ér véget a túránk.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Vidovenyecz Zsolt Szakaszfelelős 2022.10.07., 17:27
A szombati, holnapi túrához:

- Találkozó: 8:15-8:20: Zsadány, a templomtól tovább Komádi felé a Takarékszövetkezetnél van egy teresedés, ahol le lehet parkolni. Ez rögtön a mezőgyáni útelágazás mellett van. Az egyik túravezető várhatóan még átmegy az egyik autóval Biharugrára és onnan jön vissza a rajtba 8:20-ra.

- Indulás: 8:30.

- Időjárás: várhatóan mint ma, meleg, 20 fok körüli idő, bár reggel még hűvösebb lesz.

- Víz, vásárlás: mindenki arra készüljön, hogy a teljes útvonalat végigbírja mind vízzel, mind étellel. Lehet hogy Geszten elmegyünk a bolt/kocsma felé, és lehet hogy ott találunk működő kutat, de erre senki ne tervezzen!

- Kéktúra bélyegzés: mindenki egyénileg intézi, de a csapat megvárja a bélyegzést.

- Tervezett tempó: ahogy a csapat dönt és halad. Mindenkit megvárunk, ha gyors az eleje, szóljatok.

- Tervezett megállók:
- a Begécsi tavaknál (kilátó, bélyegző),
- Tisza-kripta,
- Geszt, kastélypark (még nincs megnyitva),
- Biharugrai-tavak, kilátó
- Biharugra

- Tervezett megérkezés: kb. 14:00 - 14:30, Biharugra, a sörözőnél.

- Visszautazás: első körben a sofőröket visszük vissza a kocsihoz, de ha többen beférnek, többen jöhetnek.
Oláh Annamária | 2022.10.07., 12:09
Kedves Zsolt!
Holnap mi is jövünk a túrára férjemmel és kislányunkkal (illetve egy kutyussal). Egy fuvart mi is szeretnénk kérni a kiindulási ponthoz! Köszönjük :)
Czeglédi Katalin | 2022.10.03., 17:09
Kedves Zsolt! Jelentkeztem az október 8-i túrára. Jönni fog még egy túratársam. Elég itt jeleznem, vagy regisztráljon külön?
Szeretnénk mi is a kiinduló pontra visszajutni autóval, ha megoldható.
Köszönjük!
Vidovenyecz Zsolt Szakaszfelelős 2022.09.20., 15:05
A túrát sajnos tömegközlekedéssel lehetetlen teljesíteni, mert hétvégén reggel nem jár az a busz Gyuláról Zsadányba, ami hétköznap igen. Így gyakorlatilag aki jelentkezik, az csak kocsival tud jönni. Érdemes 3-5 fős társaságoknak összeszerveződni, és így fuvart biztosítunk a célból a rajtba délután a sofőröknek. Korlátozott számban Békéscsabáról helyek elérhetőek (indulás kb. 6:50-kor).
Túróczy József | 2022.09.19., 11:30
Szia Zsolt! Jelentkeztünk (2fő) a mai napon a túrára. Szeretnénk a túra után az indulási pontra vissza jutni autóval. Köszönjük szépen: Túróczyné
Vidovenyecz Zsolt Szakaszfelelős 2022.09.18., 22:48
Békéscsabai autós fuvar korlátozott számban megoldható, illetve saját autóval érkezők visszaszállítása is lehetséges a saját autójukhoz. Részletek kidolgozása még folyamatban, de a túrára minél hamarabb jelentkezz.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!