MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
127
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 117.6 km
Eszköz 15 m

Nem túl bonyolult, de kultúrmorzsákkal és folyóközelséggel erősített túra a Berettyó felé majd mellette. Furta bélyegzőhelyétől indulunk. A 47-es út keresztezését követően először a szomszéd településen, Zsákán keresztül visz túrautunk, részben kerékpárúton. Bakonszegig jónéhány kilométert kell megtennünk aszfaltos úton, közút mellett s a Berettyó töltésén. A Nadányi hídon keresztezzük a Berettyót majd a településen átsétálva az 1800 körül, barokk stílusban épült, műemlékké nyilvánított Nadányi-Miskolczi kúriára vethetünk néhány pillantást, ha a korabeli kisnemesi "életérzés"-ből szeretnénk ízelítőt kapni. Nadányi Zoltán költő-műfordító, aki az 1920-as években volt a falu lakója, emlékét több alkotás is őrzi a településen. Kéktúrás bélyegzőnket a Bessenyei György emlékháznál találjuk. Bessenyei György, a felvilágosodás költője itt, az akkor még Pusztakovácsi névre hallgató településen töltötte első és utolsó éveit. Méltán emlékeznek meg róla a helyiek és a kéktúrázók. Bakonszeg után további hosszú kilométereket kell tennünk a Berettyó folyó testőreiként, annak napsütötte gátján, mire Berettyóújfalura érünk. A Vízügyi Igazgatóság épületén találjuk a kéktúrás bélyegzőt, nem messze a vasútállomástól.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Palotás Dávid Szakaszfelelős 2022.10.07., 8:41:
Sziasztok!

Holnap kilencre érünk a starthelyre, nem háromnegyedre, úgyhogy ti is ráértek kicsit jobban:)

Üdvözlettel:

A túravezetők
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!