MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
128
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 116.1 km
Eszköz 110 m

Berettyóújfalu határából az Észak-Alföld felé indulunk egy kellemes túrára. A terület régészeti szempontból jelentős és érdekes lelőhely, hisz a neolitikumtól kezdve fontos központ volt, az akkori Tisza-Herpály-Csőszhalom kultúra egyik névadója. A honfoglalás után épült XII. sz.-i háromhajós monostor egyik tornya, Hajdú-Bihar megye legrégibb építménye, a Herpályi Csonkatorony ma is látható a város keleti határában. A 6000 évvel ezelőtti embereknek ideális letelepedőhelyet biztosított a békés vizekben gazdag terület, így egy egynapos túrához is jó körülményeket remélhetünk kicsivel később. A vasútállomástól a Berettyó felé indulunk. Hűségesek is maradunk a kedves folyóhoz, ezen a túrán végig mellé szegülünk. Bár a túra célpontjának neve mesés hangzású, az úthoz nem tartozik túlságosan sok tájképi meglepetés. A népi építészet valamint a növény-és állatvilág gazdagsága azonban könnyen felfedezhető a környéken, ha van egy kis időnk a gáton menetelés mellett. Kedves ajándék továbbá a Szentpéterszegi bélyegzőhelynek fedelet adó jurta-pihenő a halastó szomszédságában illetve a Gáborján határában található Árpád-kori földvár. A folyótól búcsút véve, Hencidán átsétálva, az élelmiszerboltnál fejezzük be a túrát.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.


Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!