MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
131
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 117.7 km
Eszköz 145 m

Az Alföldi Kéktúra útvonala a Hajdú-Bihar megyei Pocsaj után az Ér elnevezésű vízfolyás (Ér-főcsatorna) gátján halad északkelet felé, amelyről annak idején Ady Endre a következőket írta: „Az Ér nagy, álmos, furcsa árok, pocsolyás víz, sás, káka lakják.” Pár kilométeres séta után a vizenyős, elhagyott folyómedrekkel tarkított területen (Berettyó–Kálló köze kistáj) bandukolva egy olyan térszín állja utunkat, amely szemmel láthatólag is több tíz méterrel (kb. 30 m-rel) magasodik az eddig járt vidékünk fölé.

Az Érmelléki löszös hát kistájra „felkaptatva” és visszatekintve a Laponya-halomnak (133,6 m) nevezett domb geodéziai tornyából, érdekes látvány tárul elénk. Azt láthatjuk, hogy egy nagy folyóvölgy húzódik alattunk, amely közepén ott „piriszkál” az Érnek nevezett kis csatorna, amely a száraz időszakokban szinte alig szállít vizet. Feltehetjük a nagy kérdést tehát, hogy vajon ez a kis vízfolyás alakította ki ezt a hatalmas, elhagyott medrekkel „telehintett” folyóvölgyet? A válasz: természetesen nem, hanem a Tisza!

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Molnár István Szakaszfelelős 2022.10.03., 13:36
A Debrecenből 8:31-kor érkező vonat utasait megvárjuk, így az indulás kicsit később lesz.
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!