MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Galyatető Turistacentrum   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
131
Eszköz 1Nyílt túra
GeotúraGeotúra
Eszköz 117.7 km
Eszköz 145 m

Az Alföldi Kéktúra útvonala a Hajdú-Bihar megyei Pocsaj után az Ér elnevezésű vízfolyás (Ér-főcsatorna) gátján halad északkelet felé, amelyről annak idején Ady Endre a következőket írta: „Az Ér nagy, álmos, furcsa árok, pocsolyás víz, sás, káka lakják.” Pár kilométeres séta után a vizenyős, elhagyott folyómedrekkel tarkított területen (Berettyó–Kálló köze kistáj) bandukolva egy olyan térszín állja utunkat, amely szemmel láthatólag is több tíz méterrel (kb. 30 m-rel) magasodik az eddig járt vidékünk fölé.

Az Érmelléki löszös hát kistájra „felkaptatva” és visszatekintve a Laponya-halomnak (133,6 m) nevezett domb geodéziai tornyából, érdekes látvány tárul elénk. Azt láthatjuk, hogy egy nagy folyóvölgy húzódik alattunk, amely közepén ott „piriszkál” az Érnek nevezett kis csatorna, amely a száraz időszakokban szinte alig szállít vizet. Feltehetjük a nagy kérdést tehát, hogy vajon ez a kis vízfolyás alakította ki ezt a hatalmas, elhagyott medrekkel „telehintett” folyóvölgyet? A válasz: természetesen nem, hanem a Tisza! További izgalmas részletek a „Kéktúrázás napján”, geológus túravezetők segítségével, akik egy kicsit más szemmel, az évmilliók tükrében mutatják be a Pocsaj és Létavértes közötti területet.

Üzenőfal

Veres Zsolt Szakaszfelelős 2021.10.11., 17:03
Kedves Túratársak! Így egy pár nappal a túra után szeretném még egyszer megköszönni mindenkinek, hogy részt vett a Pocsaj és Létavértes közötti geotúrán. Remélem, hogy mindenkinek élvezhető és közérthető volt! :) Itt értek el fotókat, többek között a csoportképet is: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=akovekmeselnek&set=a.1213183712494327 Ha véletlenül még nem lájkoltátok "A kövek mesélnek" oldalt, akkor megköszönöm! :) A honlap pedig itt érhető el: https://akovekmeselnek.hu/ Hamarosan megjelenik egy nagyobb lélegzetű cikk is a túránkról bizonyos online felületeken, ezt fogom majd küldeni! Remélem, hogy jövőre találkozunk! Köszönettel és baráti üdvözlettel: Veres Zsolt és Erdős Dániel (www.facebook.com/körösvidék)
Veres Zsolt Szakaszfelelős 2021.10.07., 17:07
Kedves András! Köszönjük a jelentkezést, természetesen nem gond! :) Kedves Nagy Mari! Kb. 5-6 órával számolhatunk a túrára! Üdvözlettel mindenkinek: Veres Zsolt
Nagy Mari | 2021.10.07., 13:35
Szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő van rászánva a túrára?
Farkas András | 2021.10.06., 22:46
Szia! A Farkas András, az Fekete Mariann akart lenni, csak közös az email címünk, ő a párom 😁 és fogalmam sincs hogy sikerült elirnom, de a gyerekekkel én mennék, nem ő. Remélem ez nem gond?
Veres Zsolt Szakaszfelelős 2021.10.06., 14:20
Kedves Túratársak! A Pocsaj és Létavértes közötti túraszakasz térsége közlekedésföldrajzi szempontból egy nagyon különleges helyszín, ugyanis a két település között értelmes és közvetlen formában nem tudunk majd közlekedni a túranap végén, azaz Létavértesről tömegközlekedéssel nem tudunk Pocsajra visszajutni. Ezért arra kérnék mindenkit, hogy tervezze meg a hazaútját Létavértesről, mert máshogyan Pocsajra nem tudunk visszajutni (pl. annak, aki a kocsit Pocsajban hagyta). Akinek a logisztikával kapcsolatban kérdése van, legyen szíves írjon nekünk vagy hívjon! Köszönettel: Veres Zsolt (20/3277555)
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!