MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
134
kéktúrás bélyegzésre ideális
erdészeti szakvezetőserdészeti szakvezetős
Eszköz 116.8 km
Eszköz 145 m

A Dél-Nyírségi erdős pusztákon teszünk egy kényelmes kirándulást sok nádasos, néhány éve még vízes élőhelyet, hétvégi pihenőhelyet érintve. A Mézes-hegyi tó, Kerek tó, a Fancsika víztározók, a Bodzás és a Halápi víztározó a buckák között felduzzasztott patakokkal Debrecen víztartalékát képezték. Sajnos az utóbbi évtized szárazabb klímája miatt a tavak szinte teljesen kiszáradtak. A víz, erdő, buckák azonban így is hangulatossá és változatossá teszik utunkat. Az Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétumhoz (Bánki pihenőhely) rövid kitérővel lehet eljutni, ahol az Erdőspuszták használati tárgyait és élővilágát ismerhetjük meg a 3 bemutatóteremben és a szépen gondozott füvészkertben. Ha nincs időnk az arborétumra, a Kati ér (Derecskei-Kálló) partján haladunk tovább lovardák, hétvégi telkek, művelt területek, erdők homokos útjain egészen a 48-as főút melletti romos épületig, az egykori Halápi csárdáig, ahol a túránk végezetével pecsételhetünk egyet kéktúrás igazolófüzetünkbe.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Tamás Gyula Szakaszfelelős 2022.10.03., 18:54
Kedves Gyöngyi!

Legalább 4 órát számolni kell a túrára, tehát kb. 12:00-12:30 körül érünk a Halápi csárdához, ahonnan a 37-es busszal be lehet menni a Debreceni Nagyállomásig a busz 12:45-kor indul Halápról.
8-án reggel 7:20-kor indul a 4421-es autóbuszjárat Hosszúpályi felé, ami a Kati hídnál megáll 7:40-kor. Így célszerűbb a Nagyállomásnál parkolni és az Erzsébet utcán felszállni a buszra.
Üdv: Gyula
Mácsi Dézsi Gyöngyi | 2022.10.03., 13:53
Kedves Gyula!
Azt szeretném kérdezni, hogy célszerűbb a Vekeri - tóhoz menni autóval vagy a debreceni autóbusz megállóba kellene hagyni az autót? Mikor várható a célhoz érkezés, körülbelül melyik tömegközlekedési eszközt érjük el?
Köszönettel: Mácsi-Dézsi Gyöngyi
Tamás Gyula Szakaszfelelős 2022.10.02., 17:43
Sziasztok!
Üdvözlök Mindenkit az Alföldi Kéktúra 134-es szakaszán. Bármilyen probléma, kérdés merül szívesen válaszolok, akár a kiinduló ponthoz történő utazással vagy a céltól történő haza jutással kapcsolatosan felmerülő nehézségeket is tudjuk itt egyeztetni.

Üdv: Tamás Gyula
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!