MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Galyatető Turistacentrum   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
134
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 116.7 km
Eszköz 145 m

A Dél-Nyírségi erdős pusztákon teszünk egy kényelmes kirándulást sok nádasos, vízes élőhelyet víztározót, hétvégi pihenőhelyet érintve. A Mézes-hegyi tó, Kerek tó, a Fancsika víztározók, a Bodzás és a Halápi víztározó szép mesterséges tavak, melyek a buckák között felduzzasztott patakokkal Debrecen víztartalékát képzik. Sajnos az utóbbi évtized szárazabb klímája miatt a tavak kiszáradásnak és elmocsarasodásnak indultak. A víz, erdő, buckák azonban így is hangulatossá és változatossá teszik utunkat. Az Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétumhoz (Bánki pihenőhely) rövid kitérővel lehet eljutni, ahol az Erdőspuszták használati tárgyait és élővilágát ismerhetjük meg a 3 bemutatóteremben és a szépen gondozott füvészkertben. Ha nincs időnk az arborétumra, a Kati ér (Derecskei-Kálló) partján haladunk tovább lovardák, hétvégi telkek, művelt területek, erdők homokos útjain egészen a 48-as főút melletti romos épületig, az egykori Halápi csárdáig, ahol a túránk végezetével pecsételhetünk egyet kéktúrás igazolófüzetünkbe.

Üzenőfal

Szabó Sándor Szakaszfelelős 2021.10.09., 18:08
Sziasztok! Köszönöm mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelt minket és hozzájárult a kéktúrázás napjának sikeres lebonyolításához!
Szabó Sándor Szakaszfelelős 2021.10.08., 11:54
Sziasztok! Szép napos időnk lesz holnap, a szél is alábbhagy egy kicsit, ideális egy jó túrához. Holnap reggel várunk benneteket szeretettel (Kriszta és Sanyi )! Amennyiben még kérdés/javaslat/ötlet lenne az előző bejegyzésemben megadott elérhetőségeken is kereshettek. Esetleges késés és egyéb gondok esetén is jól jöhet, ha megvan, a tel. szám.
Szabó Sándor Szakaszfelelős 2021.10.07., 21:02
Sziasztok! Az autós logisztikát választókkal szombat reggel 7ó 30p-kor találkozunk Halápon, a faházas boltnál parkolunk le. Itt megbeszéljük és összehangoljuk a logisztikát. Az autók/utasok beosztásában segíthettek előre is, mégpedig úgy, hogy megírjátok, hogy ki szeretne a kéktúraszakasz végeztével a Halápi csárdától még a Hármas-hegyi kilátóhoz is elsétálni. Írhattok közvetlenül nekem is : https://www.facebook.com/hegyekvandora vagy hívhattok is +36-20/502 40 90. Halápról kb. 7ó 40p-kor indulunk a Vekeri-tóhoz. A túra 8ó 30-kor indul. A hivatalos szintidőt is figyelembe véve, jó lenne elérni a Halápi csárdához 13ó 30p-ra (táv:16,7km, szint: 45m). Így készüljetek enni és innivalóval. A Hármas-hegyi kilátó további 6-7 km ráadás még.
Pálvölgyi Krisztina Szakaszfelelős 2021.10.06., 21:14
Kedves Ráczné Hegedűs Erika! Elnézést, hogy csak most reagálok. Az autós logisztikával kapcsolatban még holnap írunk. Az igazolófüzeteket pedig a Turistashopunkba lehet elvileg megvásárolni: https://turistashop.hu/kekturas-termekek-132/kiadvany-133/igazolofuzet-143 de mivel erre már nem lesz idő, viszonteladóknál érdemes keresni, például Decathlonokban biztosan be lehet szerezni, ha még eddig nem sikerült máshol.
Ráczné Hegedűs Erika | 2021.10.04., 20:44
Kedves Túratársak! Ketten mennénk még autóval. Szeretnénk csatlakozni az autós megoldáshoz. Én bárhol otthagyom a kocsit. Szeretném megkérdezni, hogy pecsételős füzetet hol tudok venni Debrecenben. Üdvözlettel: Ráczné Hegedűs Erika
Szabó Sándor Szakaszfelelős 2021.10.01., 20:26
Kedves Túratársak! Minden jelentkező az autós megoldást választotta eddig. Aminek részleteit/lebonyolítását a véglegesítés után megírjuk ide az üzenőfalra is.
Szabó Sándor Szakaszfelelős 2021.10.01., 15:45
Szia Kriszta! Veled és Dr.Major Mariannával nem egyeztettem, a többi jelentkezővel (Hakl Józsi busz/kocsi még bizonytalan) kimegyünk Halápra, minden 2. autót otthagyjuk, a maradék kocsival közösen átmegyünk a Vekerihez, a túra után pedig visszavisszük a Vekerin hagyott autókhoz társainkat . Így ráérünk felmenni a Hármas-hegyi kilátóhoz is, nem vagyunk kötve a buszhoz. Ez még változhat a jelentkezőktől függően.
Hakl József | 2021.10.01., 14:48
Kedves Krisztina! Még nem tudjuk, de lehet, hogy busszal megyünk a feleségemmel. De ez még alakulhat a kocsi javára. Üdvözlettel: Hakl József
Pálvölgyi Krisztina Szakaszfelelős 2021.09.30., 11:11
Kedves Túratársak! Egy gyors felmérést szeretnék, hogy ki hogy tervezi a megérkezést a kiindulópontra? Kocsival, vagy busszal Debrecenből? Előre is köszönöm a válaszokat! Pálvölgyi Krisztina
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!