MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
135
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 124.2 km
Eszköz 1170 m

A volt Halápi csárda a 48-as főút közelében található Debrecen és Vámospércs között. Innen indítjuk túránkat. Szélformálta homokbuckákra telepített erdők között kényelmes menettel kezdjük utunkat. 5 km-t sem kell megtennünk a Hármashegyig, ahol egy tó kis tanösvénnyel, pihenőhellyel, kilátóval vár minket. A három "hegy" legmagasabbikára épült kilátó a 151 méteres dombmagasságot még 25 méterrel megtoldja, így valóban minden környező érdekességet látni lehet róla, tiszta időben még akár Nagyváradot is. A Zsuzsi vonat erdei végállomása felé haladunk tovább. Hazánk legidősebb keskenynyomtávú vasútja korábban fakitermelésre szerződött s volt, amikor majd 50 km hosszan közlekedett. A "megmentett" szakasz turistavasútja mára népszerű kirándulóhelyet alakított ki a végállomás környékéből: pihenőpark, erdei játszótér, a Természet Háza, szabadtári színpad, erdei iskola, a Hármashegyi-tó vonzza erre az erdőszerető kirándulókat. A Nyírség erdős pusztáit egy további, utunkba kerülő kilátóból, a Petőrészi kilátóból is lehetőségünk lesz megcsodálni, ugyanitt pecsételni is tudunk. Nem lesz sok időnk azonban, mivel a táv felénél sem járunk s a következő pár órában el kell érnünk a régen a Vécsey-uradalom gazdasági központjaként működő Buzitapusztán keresztül Nyíracsád központját.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Soós Lajos Szakaszfelelős 2022.10.05., 20:05
szerbusztok!
Üdv kis csapatunkban mindnyájatoknak. Mi Debrecenben fogunk megszállni és szombaton a Faraktár autóbuszmegállóból fogunk indulni a 6,37-es vagy a 6,57-es járattal. Mindkettő az autóbuszállomásról indul, az első Álmosdik , a második Nyírbéltekig közlekedik. Indulás 7,30-kor, addig minden járat odaér.
Tamás velünk fog érkezni, Attilával és Zsolttal a csárda hűlt helyén találkozunk.
Edina és Barnabás ti mivel fogtok érkezni ?
Reményeink szerint szép időben jó hangulatú túrát fogunk megtenni az AK talán legszintesebb szakaszán.
Nyírlugoson próbáljuk nyélbe ütni, hogy az Árpád-kori templomot meglátogassuk aztán a helyi becsületsüllyesztőben leöblítjük az út porát.

Debrecen és Vámospércs iráynába elég sűrű a járatok száma szombat délután, úgyhogy nem kell Acsádon ékjszakázzunk.
Tali szombat reggel negyed 8 környékén!
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!