MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
135
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 124.2 km
Eszköz 1170 m

A volt Halápi csárda a 48-as főút közelében található Debrecen és Vámospércs között. Innen indítjuk túránkat. Szélformálta homokbuckákra telepített erdők között kényelmes menettel kezdjük utunkat. 5 km-t sem kell megtennünk a Hármashegyig, ahol egy tó kis tanösvénnyel, pihenőhellyel, kilátóval vár minket. A három "hegy" legmagasabbikára épült kilátó a 151 méteres dombmagasságot még 25 méterrel megtoldja, így valóban minden környező érdekességet látni lehet róla, tiszta időben még akár Nagyváradot is. A Zsuzsi vonat erdei végállomása felé haladunk tovább. Hazánk legidősebb keskenynyomtávú vasútja korábban fakitermelésre szerződött s volt, amikor majd 50 km hosszan közlekedett. A "megmentett" szakasz turistavasútja mára népszerű kirándulóhelyet alakított ki a végállomás környékéből: pihenőpark, erdei játszótér, a Természet Háza, szabadtári színpad, erdei iskola, a Hármashegyi-tó vonzza erre az erdőszerető kirándulókat. A Nyírség erdős pusztáit egy további, utunkba kerülő kilátóból, a Petőrészi kilátóból is lehetőségünk lesz megcsodálni, ugyanitt pecsételni is tudunk. Nem lesz sok időnk azonban, mivel a táv felénél sem járunk s a következő pár órában el kell érnünk a régen a Vécsey-uradalom gazdasági központjaként működő Buzitapusztán keresztül Nyíracsád központját.

Ezen a túraszakaszon egy vérbeli túrázó- teljesítménytúrázó- kéktúrázó vezeti a csoportot. Csernus Lukács Gábor 1990-ben teljesítette először az Országos Kéktúrát. Mára már 12-szeres OKT teljesítő, kétszer járta be az RP-DDK útvonalát és egyszer az Alföldi Kéktúrát. 2016 óta a Kéktúra igazolófüzetek fő ellenőrzője az MTSZ-ben, de fontos szerepet vállal az egyik népszerű kéktúrás honlap szerkesztésében is. Ha a kéktúráról szeretnél hiteles és évtizedeken átívelő tapasztalatokat hallani, ott a helyed Gábor mellett ezen a túrán.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

A túrát szakmailag támogatja a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!