MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
137
kéktúrás bélyegzésre ideális
erdészeti szakvezetőserdészeti szakvezetős
Eszköz 125 km
Eszköz 1110 m

Nyírlugosról, a Dél-Nyírség Ligetalja tájegységében kiadós túrára indulunk, s útközben meghódíthatjuk az Alföld legmagasabb dombjának mondott, 183 m magas Hoportyót. A "csúcstámadás" alternatív, enélkül is hosszú menetre készülhetünk. Keresztezzük a Zsuzsi erdei vasút régi nyomvonalát majd egész lassan emelkedve sétálunk fel az Alföld zöld tetejére. Onnan legurulva Istvántanya Fapados büféjénél egy "Jellegzetes nyírségi zsellérház" nyomatát szerezhetjük meg igazolófüzetünkbe. A tanyákat ezen a tájon felváltják a falvak, az erdős terület pedig nagyobb, mint az Alföldön átlagosan. Az egyre sűrűbben lakott részeken keresztül érkezünk Nyírbátorba, túránk célpontjába.
Nyírbátor számos nevezetessége a Báthori család ecsedi ágához köthető, akik várkastélyt és templomot építettek a településen. 1549-ben itt kötötték meg a bátori egyezményt Erdély és a Királyi Magyarország egyesüléséhez. A várkastélyból az északi palota maradt meg s műemléki védelem alatt áll, benne kőtár, panoptikum és étterem látogatható.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!