MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
140
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 124.9 km
Eszköz 195 m

A Nyírség szabolcsi területén, majd a Rétközben túrázunk egy nagyot. Minimális erdős terület, földutak, kerékpárút és országút padkája adja hozzá a talpalávalót és a környezetet. Gyulaháza után Anarcsot érintve észak felé visz utunk. A Kéktúra nyomvonala elhalad a 19.sz.-ban klasszicista stílusban építtetett és mára felújított Czóbel-kúria mellett. A földszintes úrilak műemlék épülete és a körülötte kialakított angolpark, a "Bárókert" évtizedes hanyatlás után most ismét teljes szépségében látható. A régmúlt vidéki nemességének építészetét egy másik arancsi épület is példázza; a Teleki-Rabovay kúria, melynek kápolnáját a 18.sz végén gróf Teleki Borbála építtette. Az Anarcs utáni szakasz szomszédságában található Ajak település is őriz érdekességeket. Különleges és szigorúan szabályozott népviseletüket még az 1960-as években is hordták a helyiek. Utazáshoz (talán kiránduláshoz is:-)) pedig "idegenes ruhát" vettek fel. Kisvárdába tartunk, melynek vára az őskor óta védte magát és környékét. A kezdeti földvárat a középkorban évtizedekig épülő kővár váltotta fel, melynek romjai között ma szabadtéri színház működik. Keresztülgyaloglunk a város főutcáján, majd a területet sokszáz évvel ezelőtt mocsárvilágával védelmező Rétköz felé haladunk. A Tisza árterén fekvő mocsaras, patakokkal, erekkel átszőtt egykori terület emlékét a lecsapolások és ármentesítés után egy-egy ősi patakmeder, s egy több hektáros úszóláp őrzi. A régi patakmedrek egyes részeit használja a nagyrészt épített Belfőcsatorna is, a várost elhagyva ennek északi partjára kanyarodunk majd hűségesen követjük Rétközberencsig. Rétközberencs után, a csatorna-zsilipet is magunk mögött hagyva már csak 5 km van hátra Tiszakanyárig, többnyire jól járható földutakon.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!