MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
141
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 123.9 km
Eszköz 145 m

A Tisza egykori árterén túrázunk.Tiszakanyárból indulva kb. 2km séta után már a Tisza fölött találjuk magunkat. A II. Rákóczi Ferenc Tisza-hídon átkelve a tiszamenti, erdősávval is védett gáton indulunk a Bodrogköz felfedezésére. Az erdős gát után Cigánd település főutcáján vezet végig minket a jelzés, az aszfaltos részt csak a település utolsó házai után hagyjuk magunk mögött, amikor az almáskertek és mezők közé vetjük be magunkat az árnyékmentes keréknyomokon. Hosszú egyenes következik a következő víz-ig, a Tiszakarádi-főcsatornáig. A csatorna partján a gátőrházig megyünk, a régi kőhídon átkelünk a csatornán s a másik partján haladunk tovább, itt már helyenként kavicsos lesz az út alattunk, aljnövényzet és fák is színesítik. Túránk célpontja a Pácinban található Mágóchy-kastély. Hazánk legnagyobb reneszánsz várkastélya, a romantikus parkerdőben álló műemlék épület a Bodrogközi Kastélymúzeum kiállításának ad otthont.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Kucsera Ákos Szakaszfelelős 2022.09.11., 12:31
Némi kiegészítő információ, hátha ez is segít dönteni a jelentkezésben: Mi Tónival és még két leendő túratárssal Tiszakanyáron a Menyecskeház Panzóiban foglaltunk szállást már péntekre, mivel aznap megyünk egy Kisvárda - Tiszakanyár szakaszt is a későbbi szakaszolást megkönnyítendő. Szombaton a Rózsakert Vendégházban szállunk majd meg a túra után; itt összesen 6 fő fér el, 2 főnek még van hely, akit érdekel jelezze nekem (kucseraakos@gmail.com). Vasárnap mi folytatjuk Sátoraljaújhelyig és csak onnan megyünk majd haza. Csatlakozni lehet, de vasárnap már saját tempót szeretnénk menni, ez 4-5 km/h-ás átlagot jelent. Ami a közlekedést illeti: Budapestről -pláne távolabbról- esélytelen lejutni Tiszakanyárra tömegközlekedéssel. Autóval is jó korai indulást kell választani, és Pácinról Tiszakanyárra nem találtam alternatívát aznapra. Budapestre Pácinról 16:19-ról megy busz Sátoraljaújhelyre, ahonnan 18:04-kor indul vonat Budapestre. Aki csak vasárnap utazna haza, az tud szállást foglalni az - a fentebb említetten kívül - a Mágocsy kastély vendégházában is. Csak a rend kedvéért: 8-kor fogunk indulni :)
Kucsera Ákos Szakaszfelelős 2022.09.01., 19:57
Kedves Kéktúrázók, leendő jelentkezők! A két kéktúra ellenőr, Tóni és jómagam ezúttal az Alföldön csapunk le a lehetőségre - valamint potenciális áldozatainkra :) - és vezet majd túrát 2022.10.08-án, a kéktúrázás országos ünnepén. Pár évvel ezelőtt még biztosan kinevettük volna, ha valaki azt állítja, hogy 2022-ben mi az Alföld, a Nagy lapos egy szakaszát választjuk majd eme jeles napon, azonban azóta történt egy, s más, vagy, ha úgyis mondhatnám sok víz lefolyt azóta a Tiszán. Már mindeketten végigjártuk a hazai második leghosszabb "kék csíkot" Szekszárd és Sátoraljaújhely között, és ennek köszönhetően egészen másképp tekintünk már az Alföldi kéktúrára. Sok élményt kaptuk tőle mindketten, olyan élményeket, melyekre előzetesen egyikünk se számított. Nem könnyű persze versenyeznie az Alföldnek, ahol összesen 1530 m szintemelkedés található a másik két testvérével, de higgyétek el, megéri végigjárni. És most néhány szó a Tiszakanyár - Pácin szakaszról, melyet közösen fogunk végigjárni: Tiszakanyárból indulunk, a terv az, hogy 8-kor, így elég 7:45-re odaérnetek. Sok látniveló nem akad az AK utolsó Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei településén, de a Honfoglalás park ilyen, ezért szánunk rá pár percet. Ezután máris a Tisza és a rajta átívelő II. Rákóczi Ferenc- híd felé vesszük az irányt. Átkelve a hídon immár B-A-Z megyében talpalunk a folyó gátján jó pár kilométeren át egészen Cigándig (titkos infó: az átkelés közben lehet felhangzik majd a L'art port L'art együttes méltán híres, Nyálon lőtt lány balladája című száma :) ) Cigándon a Múzeumportára tervezünk betárni (http://www.muzeumporta.hu), ahol a Tájáz. a Sőregi-ház és a Múltkor háza kiállításait nézhetjük meg. Ez a program fizetős (1200 Ft, 15 fő esetén 1000 Ft/fő), így nem tesszük kötelezővé, de azt gondolom érdemes lesz rááldozni a belépőt. A porta látogatás után a Cigándhoz tartoz, de anna bőven külterületén található bélyegzőhelyhez, a cigándi gátőr ház felé vesszük az irányt. Kitett szakasz ez, ha jó idő lesz, esetleg még meleg is fontos, hogy elegendő folyadék legyen nálunk, mert Pácnig nem igen tudunk majd vizet sem megunkhoz vételezni. A pecsételést követően immár közvetlenül Pácin felé vesszük az irányt. Itt a Mágocsy Kastélyt tudjuk megnézni szintén önköltséges áron (800 Ft). Mi Tónival és még két túratárssal vasárnap folytatjuk Sátoraljaúhelyig a túrát, így akinek nem lett elege belőlünk szombaton az ezen a napon is csatlakozhat :) Addig is jó túrázást, remélem október 8-án mínél többetekkel találkozunk! Kucsera Ákos
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!