MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
142
kéktúrás bélyegzésre ideális
Eszköz 112.6 km
Eszköz 135 m

Rövid túra vár ránk az Alsó-Bodrogközben. A Tisza és a Bodrog közti területet évezredeken át a homokhátakra épült települések és az őket körülvevő nádasok, mocsári erdők, patakok és tavak jellemezték, földművelésre csak a vízből kiemelkedő homokhátakon volt lehetőség. A bodrogköziek a 18.sz. elejéig, a Tisza szabályozásáig halászattal, fokgazdálkodással foglalkoztak. Bár a honfoglaló magyarok egyik első telephelye volt (Karoson találták meg a legrégebbi honfoglaláskori sírokat), azóta az ország ritkán lakott régióihoz tartozik s a középkori arisztokrácia régi birtokain ma egészen szerény az élet. Pedig még Petőfi is "szép és gazdag vidék"-nek nevezte a Bodrogközt. A reneszánsz várkastélyáról, a Mágóchy kastélyról ismert Pácinból indulunk túránkra, s jó darabon a szlovák határ mellett kanyargunk. Bokrokkal, akácossal és szántókkal kísért földút keréknyomai vezetnek bennünket a Felső-Berecki- és a Karcsa-csatorna között. Karcsán nemcsak a kéktúrás bélyegzőt találjuk, de egy kedves Árpád-korból fennmaradt kis templomot, tájházat és a régen még hajózható Karcsa-csatornából duzzasztott kis tavat is. Rövid túránk befejezéseképpen Karos településre futunk be, ahol honfoglalás-kori leleteket láthatunk a látogatóközpontban és a temetőben.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Batta Krisztina Szakaszfelelős 2022.09.27., 8:03:
Akarom mondani a 4km/h -val sík terepen 3óra lesz az alapesetben a 12,6km miatt...és ehhez jön a nézelődés, ezért lesz bő 3,5 óra. Bocs.
Batta Krisztina Szakaszfelelős 2022.09.27., 7:58:
Kedves Hajnalka,
Igen, természetesen megvárunk, bőven odaérsz, hiszen csak 10 órakkor indulunk.
A menetidő a klasszikus 4km/h-val kalkulálva a sík terep miatt 2,5 óra, de azért nézelődünk is, főleg Karcsán, úgyhogy olyan 3,5 órával számoljunk. Ezt a sár tudná csak befolyásolni negatívan, de bizzunk benn, hogy szép idő lesz...:-)
Üdv
Kriszta
Vargáné Szabó Hajnalka | 2022.09.26., 20:23
Üdv a Szervezőknek, Túratársaknak!
Debrecenből busszal érkeznék, 9:37re a Várkastélyhoz. Gondolom ez megfelelő lenne. Mennyi idő alatt tesszük meg a távot kb? A visszaút miatt is kérdezném! Köszönöm szépen előre is a visszajelzést!
Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!