MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Túra az Alföldi Kéktúra (AK) mentén

AK
143
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túraKlasszikus túra
Eszköz 117.8 km
Eszköz 150 m

"Nyitott határok"

Az Alföldi Kéktúra utolsó túrája a Bodrogközben, a szlovák határ mentén vezet Bennünket Sátoraljaújhelyig. A karosi indulópont az egyik legjelentősebb honfoglaláskori régészeti lelőhely, kopjafás temetője és látogatóközpontja az első honfoglaló törzs emlékeit őrzi. A túrán az Alföldre nem jellemző kilátásban van részünk, ugyanis az út során szinte végig az egyre "közeledő" Sátor-hegyek biztosítják a panoráma nagy részét. Sokáig műút mentén kell haladnunk, majd a Nagykarcsa (Veľká Krčava) határfolyó mentén, annak gátján, ahonnan Felsőbereckinél (pecsételőpont) váltunk át a Bodrog gátjára. Ezt követjük szántók és az ártéri fák szomszédságában Sátoraljaújhelyig. A várost a Zemplén kapujának, vagy fővárosának is tartják, a Zemplén hegység lábánál, a határ mentén, folyók által közrefogva fekszik. Kulturálisan is a megye egyik központja, rengeteg idegenforgalmi és turisztikai látnivalóval és szolgáltatással. Híres elődeink közül is többen itt kezdték pályájukat vagy itt éltek és dolgoztak, mint például Kazinczy Ferenc vagy Kossuth Lajos. Mi pedig itt fejezzük be túránkat és az Alföld bejárását, itt köthetjük össze útvonalunkat, amennyiben kedvünk s időnk engedi, a kék kereszt jelzést követve az Országos Kéktúrával.

A túraszakasz érdekessége, hogy a túra egyik vezetője hídmérnökként az alsóberecki Bodrog-hídról, annak a 90-es évekbeli, akkor újszerű technológiával végzett megerősítéséről fog mesélni. A hídon egyébként is átvezet a túraútvonal, de így a híd alól is meg lehet szemlélni a teherbírást növelő szénszálas lamellákat és közben meghallgatni az érdekes, rövid szakmai ismertetőt.

A túranap hosszabbításához és színesítéséhez ajánljuk a TEKA-kártya szállás, utazás és program kedvezményeit. A több száz szolgáltatás közül itt választhatsz az útvonalnak és terveidnek megfelelőt.

Üzenőfal

Még nem írt senki az üzenőfalra.

Üzenetíráshoz lépj be a felhasználói fiókodba!