MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2022.09.14.

A Kéktúra ösvényén a sümegi Püspöki Palotába

A Kéktúra ösvényén a sümegi Püspöki Palotába

A 9-es túra esetében a csapat résztvevői Sümeg városában zárják a 20 kilométeres utukat. A cél közelében található Püspöki Palota kedves felajánlással várja vendégül a túrázókat, melyről részletesebben az alábbiakban olvashattok.

Legyen szó akár lélegzetelállító látványról, akár történelmi hangulatról, a sümegi Püspöki Palota nem fukarkodik. A kiállítótérben egy barokk történet elevenedik meg: az építtető püspök, Padányi Biró Márton alakja mellett színpadra lép a királynő, Mária Terézia, az osztrák festőzseni, Franz Anton Maulbertsch, az olasz stukkátorok, Pietro és Antonio Orsatti, a kápolna képeit megalkotó Vogl Gergely, és még sokan mások, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy ma gyönyörködhetünk ennek a barokk ékszerdoboznak a kincseiben.


Ezeket a kincseket sokszor egyedi, rendhagyó megoldásokkal élve mutatja be a kiállítás. A történelmi örökség nagyon jól megfér a modern technikával: az építéstörténetet forgó holopiramisok mutatják be, a hajdani freskók látványos vetítés segítségével születnek újjá a falakon, Mária Terézia és II. Frigyes portréja pedig váratlanul heves vitába kezd egy botrányos eset miatt…

A kastély története a mai napig íródik: koncertek, irodalmi estek, gasztronómiai rendezvények tesznek hozzá egy-egy fejezetet. Sőt, 2022. október 8-án, a Kéktúrázás Napján figyelmünk és vendégszeretetünk a túrázókra irányul: egy pohár meleg teával és kedvezményes belépőjeggyel várjuk a megfáradt vándorokat.

Mindezekről aktuális és bővebb információkat találnak az alábbi oldalakon:

https://sumegipalota.hu/kiallitas/

https://www.facebook.com/puspokipalota