MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Sajtó

A Kéktúra is megérdemel egy napot:
2020. október 10-e a Kéktúrázás napja

Mindannyian ismerjük. Sokan belekezdtek már. És jó néhányan végig is járták az 1168 km hosszú, legendássá vált Országos Kéktúrát. Nagy teljesítmény, erős elhatározás, kitartás és komoly országismeret a jutalma annak, aki teljesíti Magyarország és Európa első és leghosszabb jelzett túraútvonalát. Idén márciusig 6702-en teljesítettek és még sosem vágtak bele annyian, mint manapság. Éves szinten 15000-nél is többen vásárolják meg a igazolásra használandó bélyegzőfüzetet és teszik meg az első lépést a kéken.


A Kéktúra több, mint egy útvonal. A kéktúrázás életre szóló élmény, őszinte szeretet ébred bennünk országunk iránt. Magyarország igazi arcát talán így ismerhetjük meg a legjobban. Bakancsban, vándorolva.

A Magyar Természetjáró Szövetség 1961 óta koordinálja a kék sávval jelzett, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, Magyarország középhegységeinek legmagasabb pontjait összekötő útvonalon zajló jelvényszerző túramozgalmat, amely még 1938-ban született Szent István vándorlás néven.

2020. október 10-én, az őszi túraszezon kellős közepén egynapos, nagyszabású, az Országos Kéktúrát egy nap alatt történő közösségi teljesítésre invitáljuk a természet kedvelőit, a Kéktúrázás Napján. Összesen 1168 km-t fogunk együtt túrázni 152 darab pecsételőpontot érintve, 31 550 méter szintemelkedést és 32 130 méter szintcsökkenést fogunk legyűrni. Közösen, lelkesen túrázva, vendégként viselkedve az erdőben, vigyázva a természet kincseire.

70 szakaszban, egyenként 50 fős csapatokkal, felkészült túravezetőkkel lehet majd egyszerre, egyidőben végigjárni a teljes útvonalat, így a GPS jeladóknak köszönhetően estére a virtuális térképen is kirajzolódik majd az ikonikus útvonal képe, az ország legkeletibb végétől a legnyugatibbig. A menetirány nem egységesen keletről nyugatra vagy nyugatról keletre tartó, ezért a jól időzített túrák végpontjaiban szimbolikus találkozásokra kerülhet sor.

A szakaszok között lesz néhány tematikus jellegű, ahol például kutyával túrázhatunk vagy éppen kisgyerekes családokat várunk, ám négylábúak nélkül.. Néhány esetében pedig a túra házigazdái lesznek olyan ismert személyek, akik munkásságukkal szorosan kapcsolódnak a kék jelzéshez. A távok felosztása úgy történt, hogy ne csak tapasztalt túrázók, hanem a természetben való testmozgással épp csak ismerkedők is megtalálják a maguk kihívását. Az egész országot átszelő útvonal pedig igazi terepi kínálatot, választási lehetőséget ad a legválogatósabb túrázók számára is.

A túrákra csupán regisztrálni kell, a részvétel ingyenes. Az esemény honlapja: kekturazasnapja.hu

Hagyományteremtő céllal, a Magyar Természetjáró Szövetség ezzel az ünnepi túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, az Országos Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére. Szeretnénk a természetjárás szépségét ezen a jeles napon is megmutatni mind a 3500 résztvevőnek, hogy hírét vihessék: a kéktúrázás valódi élmény, testnek és léleknek egyaránt.

A következő években a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrán és az Alföldi Kéktúrán a sor. Így három év alatt, három eseményen keresztül zárul be a három egységből álló Országos Kék Kör.


Letölthető verzió: https://drive.google.com/file/d/1OmzzzteDtpxyxHdO0...