MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2024.10.08.

Bihari mozaikok a kéktúra mentén

Bihari mozaikok a kéktúra mentén

Aki a Bihar-sík Tájvédelmi Körzetben túrázik, az ízelítőt kaphat ennek a sokszínű, mozaikos tájnak a különböző arcaiból, de az irodalom és a történelem kedvelőit is várják errefelé csemegék.

A Berettyó–Körös vidéken található Bihari-sík Tájvédelmi Körzetben a mezőgazdasági területek, időszakos vízállások, kisebb erdőfoltok mellett, löszpusztagyepeken, szikes pusztákon haladunk át, és hosszan követjük a Bihari-síkság fő folyóját, a Berettyót.

Az időszakos vízállások mellett a mesterséges tavak is sok madarat vonzanak. Ezek közé tartozik a nádasban gazdag Belec-víztározó, amely 2020 óta része az Alföldi Kéktúrának, és ahonnan egy madármegfigyelő toronyból lehet kémlelni a madarakat.

A bihari remete és a bakonszegi diszkoszvető

A tájvédelmi körzetben 33 Hajdú-Bihar megyei település található, a kéktúrázók jó néhányat megismerhetnek ezek közül. Például a kis Berettyó-parti falut, Bakonszeget, ahol a felvilágosodás nagy alakja Bessenyei György életének utolsó 26 évét töltötte. Bessenyei 1765-től Bécsben, Mária Terézia nemesi testőrségébe nyolc éven át szolgálta a királynőt. Ez alatt az idő alatt ébredt rá saját műveletlenségére és hazája kulturális elmaradottságára. Ettől kezdve folyamatosan tanult és tenni akart az ország kulturális felemelkedéséért.

Számos műfajban alkotott, a művelődéspolitikai röpiratoktól kezdve a lírai költeményeken át a drámákig. Felvilágosult nézetei miatt egy idő után szembekerült az egyházzal, majd II. József hatalomra kerülésével kegyvesztett lett. Ekkor költözött el Berettyó-parti birtokára, és haláláig ott élt. A szellemi élet központjától távol magányosan gazdálkodott birtokán, az ekkor írt műveit már nem jelentette meg.

A bihari remetéről a bakonszegi emlékházban tudhatunk meg többet.

Bakonszegben a kéktúra elvezet a falu központjában álló szép Nadányi-kúria előtt is. Az 1800 körül, késő barokk stílusban épült kisnemesi lakóházban élt a 20. század első felében Nadányi Zoltán költő-műfordító és két testvére Olga, illetve Ágnes.

Ágnes a magyar atlétika jeles képviselője, ötszörös magyar bajnok volt diszkoszvetésben, aki rendszeresen edzett itt, a Berettyó gátján és a környékbeli legelőkön. A kúria kertjében egy különleges temetőt hoztak létre. A Kostemető az ősi jelképekkel díszített faragott kopjafáival a bihari síkságon mindig is nagy szerepet játszó juhtartásnak állít emléket.

A kék után, a hazaút előtt – a herpályi csonkatorony

Aki szeretné jobban megismerni a bihari táját és annak történelmét, annak érdemes ellátogatnia a berettyóújfalui Bihari Múzeumba, amely vasárnap és hétfő kivételével minden nap várja a látogatókat.

A város határában is van egy különleges látnivaló, bár a kéktúra azt nem érinti, nincs messze a város szélétől, így akinek van kedve a túra végén, még kilátogathat ide.

A Herpályi csonkatorony egy ma már nem létező középkori faluhoz, Herpályhoz tartozott. Rómer Flóris, a magyar régészet atyja szerint azonban ez nem a falu temploma, hanem inkább egy Árpád-kori román stílusú apátsági kolostortemplom romja lehet.

A templom a tatárjárás idején is súlyos károkat szenvedett, de ezután még helyreállították, a török dúlás azonban végérvényesen pontot tett Herpály történetének végére, és emlékét ma már csak a pusztában magányosan álló csonkatorony őrzi.

Aki szeretné felfedezni a Bihari-sík Tájvédelmi Körzetet és annak látnivalóit, annak a 126-os Furta-Körösszakál és a 127-es Furta-Berettyóújfalu szakaszt ajánljuk.

Jelentkezem a túrára!

Kéktúrázás Napja 2024

Időpont: 2024. október 12., szombat

Szervező: Magyar Természetjáró Szövetség

Túraszakaszok: A Kéktúrázás Napján a túraszakaszok hossza és számozása nem egyezik meg a hagyományos kéktúrás szakaszokkal. A több mint 2580 km hosszú Országos Kékkört a rendezvényre 143 darab, egy nap alatt lejárható túraszakaszra bontottuk. A 10 és 30 km közti hosszúságú túraszakaszok különböző nehézségűek, érdemes a képességeinknek megfelelő szakaszt választani.

Országos Kékkör: Az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) összessége.

Szakaszfelelősök: A túraszakaszokat egy vagy több szakaszfelelős kíséri, vezeti. Ők segítenek a logisztika megszervezésében a túra előtt (az adott szakasz oldalán az üzenőfalat figyeljétek) és a terepi tájékozódásban is a túra közben.

Résztvevők: A túranapon bárki részt vehet ingyenesen, az egyetlen feltétel az online regisztráció.

Létszámkorlát: Az egyes túraszakaszoknál 50 főben határoztuk meg a limitet. Ha egy túra betelt, várólistára lehet jelentkezni, így lemondás esetén értesítünk a sikeres jelentkezésről.