MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2022.10.14.

Kéktúrázás napja a számok tükrében

Kéktúrázás napja a számok tükrében

Tegnap éjjel zárult a kérdőívünk, amiben néhány - különösen szervezői szemmel - nagyon fontos és izgalmas dologra kérdeztünk rá. Nem várt lelkesedéssel találtuk szembe magunkat, 1121 kitöltés érkezett, amit nagyon hálásan köszönünk.

Nyilván egy ekkora adatmennyiség feldolgozása és kiértékelése több időt fog igénybe venni, de a legfontosabb dolgokat már most le tudjuk szűrni, ebből szemezgettünk számotokra.

Elsőként kijelenthető, hogy a Kéktúrázás napja közönsége nagyon is társas emberek csoportja. Nem csak hogy egy közösségi túranapon vesz részt, de oda is már eleve ismerősökkel érkezik. A résztvevők 84%-a ismerőssel, baráttal vagy rokonnal csatlakozott a túrákhoz, 16% jött túrázni egyedül a társaság reményében.


Jött, jött, de mennyit? Volt jó pár olyan túratársunk, aki abban a szerencsés helyzetben volt, hogy közvetlenül a lakóhelyéről indult a túra, neki csak a helyi közlekedést kellett letudnia. A számegyenes másik végén a rekorderünk oda-vissza összesen 927 kilométert tett meg, hogy teljesítse a kéktúra egy szakaszát. Átlagosan pedig elmondható, hogy kb 176 kilométer volt a tipikus napi utazási távolság.


Szállás szempontjából elmondható, hogy kb. 10-ből 8 ember szállás nélkül oldotta meg a túrát, 1 túrázó előtte és utána is szállást foglalt, 1 pedig vagy előtte, vagy utána aludt szálláshelyen.


Közlekedési mód szempontjából a saját autóval való közlekedés volt a befutó. Tömegközlekedés bő 30%-ot szakított ki, nagyjából kétszer annyian buszoztak, mint vonatoztak. Az ökológiai lábnyomot javította a tény, hogy a résztvevők 15%-a teleautózott. A maradék százalékokon a fenti megoldások kombinációi osztoztak.


Az A-ból B-be jutás problémakörében a tömegközlekedés volt a nyertes megoldás. Jó látni, hogy 10-ből 2 túrázó egymást segítve, kooperálva küzdötte le a kihívást. Érdekes még, hogy minden tizedik túrázót segített ki egy ismerős vagy családtag fuvarral.


Még egyszer szeretnénk megköszönni, hogy ezzel a néhány rászánt perccel segítettétek munkánkat. Meggyőződésünk, hogy a tapasztalatokat leszűrve jövőre egy még jobb túranapot fogunk tudni szervezni.

A kitöltők közül kisorsolt három szerencsés nyertes Hamzsik József, Hadarits Lászlóné és Szabó Enikő, velük a nyeremény kapcsán emailben fogjuk felvenni a kapcsolatot. Ha esetleg mégsem nyertél, ne csüggedj, itt beszerezhetsz magadnak Te is egy szuper Kéktúra zoknit.


Galéria