MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2023.09.19.

Közlekedés és logisztika a túranapon

Közlekedés és logisztika a túranapon

A kéktúrázás egyik legfontosabb járulékos kihívása a visszajutás a túra végpontjáról a kezdőpontjára, ami a közösségi túranapon is rendszeresen visszatérő kérdés.

A 143 túraszakasz kialakítása során alapvető szempont volt, hogy lehetőleg tömegközlekedési lehetőségeket biztosító kezdő- és végpontokat jelöljünk ki, ahová a résztvevők egyénileg eljuthatnak, és ahonnan tovább is tudnak utazni. A menetrendek és a közúthálózat azonban bizonyos esetekben jelentősen megnehezítik a kéktúrázást, ezért segítségképpen összeszedtük az utazással, közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.


1., A “legzöldebb” megoldás: tömegközlekedéssel

A közösségi közlekedés használata a kezdőpontba és a végpontból.

Ha van Természetjáró Kedvezménykártyád (TEKA-kártya), péntektől vasárnapig 20% kedvezménnyel utazhatsz a MÁV-Start járatain.

,Amennyiben bizonytalan vagy, hogy melyik járat a legelőnyösebb számodra, akkor vedd igénybe a MÁV-Start és a Volánbusz új, kifejezetten a Kéktúrázás Napjára biztosított szolgáltatását: írd meg a kérdésedet nekik a kekturazasnapja@mavcsoport.hu e-mail-címre! :


2., Autóval és tömegközlekedéssel

Autós utazás a túra kezdőpontjára, majd a túra végeztével a közösségi közlekedés használata vissza az autóhoz. Ez fordítva még praktikusabb: parkolj a végponton, és reggel utazz onnan tömegközlekedéssel a kezdőpontra, így a túra végén rögtön az autódhoz érkezel, nem kell várnod a buszra vagy a vonatra..


3., “Háromszögelve”

Vannak olyan túrák, amelyekhez az autódat célszerűbb egy harmadik, tömegközlekedési szempontból praktikusabb ponton hagynod, és onnan busszal vagy vonattal utazni a kezdőpontra, majd ugyanoda vissza a végpontból.


4. Több autóval

Együttműködést igénylő módszer, ha a túra előtt a sofőrök átviszik az autókat a végpontra, majd egy autóval rögtön visszautaznak a kezdőpontra. A túra végén így már csak a “szállító” autó utasait kell visszavinni a rajtba. Ezt azonban csak végszükségben javasoljuk, mert nem környezetbarát megoldás.


5., Teleautóval

Ha nincs autód, de kellene a tömegközlekedéshez, vagy van, de maradt még benne szabad hely, jelezd a túra üzenőfalán. Teleautózzatok, ha lehet!


6., A túra meghosszabbításával

Érdemes elgondolkodni a túranap meghosszabbításán is (plusz gyalogos kilométerek bevállalásával). Helyi szálláshelyet foglalva egész hétvégi, vagy akár egy hosszúhétvégés programmá is bővíthetitek a Kéktúrázás Napját, ami lehetőséget biztosít a környék alaposabb feledezésére. A kedvezményes szállásfoglaláshoz is segítséget adhat a TEKA-kártya, de a rendezvény idejére egyes szállásadók is külön kedvezményekkel támogatják a résztvevőket. (Ezekről a lehetőségekről egy következő cikkben írunk)


Az összes megoldáshoz és a túrával kapcsolatos minden kérdéshez ajánljuk az üzenőfalat. A Kéktúrázás Napjának honlapján valamennyi túraszakasz aloldalán találtok egy üzenőfalat, ahol a túra résztvevői kommunikálhatnak egymással vagy a szakasz felelősével. Mindenkit arra biztatunk, hogy segítsétek egymást, működjetek együtt a közlekedés megoldásában!