MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2022.10.08.

Közönségsiker és csodás kirándulóidő: Így telt a Kéktúrázás napja

Közönségsiker és csodás kirándulóidő: Így telt a Kéktúrázás napja


A mai, hagyományosan október második szombatján zajló Kéktúrázás napján több mint 3300 kéktúrázó együtt, egy időben, szervezetten túrázott a hazai három kéktúrán.

A Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében zajló ingyenes közösségi túranapon a kéktúrázók 292 települést érintettek, 174 kilátópontra kapaszkodtak fel és 307 vízfolyást kereszteztek, összesen 2584 kilométert megtéve.


A 143 túracsoport mozgását a rendezvény honlapján élőben lehetett követni, a túrázók virtuálisan kirajzolták a három kéktúra pontos útvonalát, GPS jeladót használva. 30 túra telházas volt, a legkeresettebbek a legendás Országos Kéktúra Bakony és Mátra közötti szakaszai voltak, és nagy létszámmal túráztak a tematikus szakaszokon is a természetjárók: volt kisgyermekes, kutyás, erdei gasztroélményes, madármegfigyelős, nomád ottalvós, teljes egészében fenntartható, azaz vonattal és gyalogosan közlekedő túrák, valamint nemzeti parki és erdészeti szakvezetéssel zajló szakaszok is. A közösségi túrarendezvényen 216 felkészült szakaszfelelős kísérte a túrázókat.


A túrázók legfiatalabbika 1 éves volt, a résztvevők 20 %-a pedig 18 év alatti, ami erős fiatalodást feltételez a kéktúrázók nagy családjában.


A szervező MTSZ ezzel a túranappal a kéktúra mozgalom legendás múltjára és lendületes jelenére szeretné felhívni a figyelmet:gyönyörű országunk természeti kincseinek és történelmi emlékeinek gyalogszerrel történő megismerésénél nincs jobb és egészségesebb időtöltés.

Találkozzunk jövőre is a Kéktúrázás napján, 2023. október 14-én.