MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2021.10.07.

Széles vagy keskeny a lábfejed? Így túrázz kényelmesen a Kéktúrázás napján is!

Széles vagy keskeny a lábfejed? Így túrázz kényelmesen a Kéktúrázás napján is!

Az emberi láb bámulatosan komplex testrész, amely összetett funkciókat lát el a mozgás során. A testsúlyunk közel háromszorosát is képes megtartani, miközben a lábboltozat, a szalagok és izmok együtt dolgoznak annak érdekében, hogy tompítsák és felfogják a terhelést.

Túrázás közben különösen fontos a megfelelő túracipő vagy bakancs használata, hiszen ilyenkor lábunk sok esetben extrém terhelésnek van kitéve. Ám mi van akkor, ha a lábfejed kissé eltér az átlagostól?

Ebben az esetben természetesen még jobban oda kell figyelni arra, hogy a megfelelő lábbeliben indulj útnak. Az idén 100. évfordulóját ünneplő túrabakancsgyártó, a bajor Hanwag szakértői most néhány hasznos tanáccsal segítenek, ha speciális igényekhez keresel megfelelő túracipőt. A tökéletes darab kiválasztása után pedig magabiztosan vághatsz neki október 9-én, a Kéktúrázás napján az Országos Kékkör egyik legváltozatosabb útvonalának, a bajor márka által örökbefogadott Hanwag 100 szakasznak!

Hallux valgus, vagyis bütyök

A latin kifejezés egy gyakori problémára, a nagylábujj rendellenes elhelyezkedésére utal, amelyet a hétköznapokban csak bütyökként szoktunk emlegetni. Az elváltozás általában genetikai eredetű, legtöbbször beesett lábboltozat, vagyis lúdtalp okozza. Rossz cipőválasztás esetén a bütyök kényelmetlenné, akár fájdalmassá is teheti a túrázást, azonban a Hanwag széleskörű választékában erre a speciális problémára is találhatsz megoldást. A mindkét oldalon szélesített első résszel rendelkező bakancsok nagyobb helyet biztosítanak a lábfej elején, azonban hátul átlagos illeszkedéssel garantálják a megfelelő tartást. Ha ennél is többre van szükséged a kényelemhez, akkor válaszd a Hanwag Bunion kollekcióját, amelynek darabjai a nagylábujjnak alakított, varrás nélküli szélesített oldalrésszel kifejezetten a hallux valgus-szal küzdő természetjárók igényeit szolgálják.

Széles és keskeny lábfej

A túrabakancsok és cipők esetén a legfontosabb a megfelelő illeszkedés, mert ez csökkenti a kidörzsölődés és a sérülés veszélyét. Nemcsak a hosszméretre, de a lábbeli szélességére is figyelned kell, főleg, ha az átlagosnál szélesebb vagy keskenyebb lábfejjel rendelkezel, hiszen a kényelmetlenül szorító vagy lazán illeszkedő cipő megkeserítheti a természetjárást. A Hanwagnál széles és szűkített változatban is találsz túrabakancsokat, de a gyártó Straight Fit modelljei akár a széles lábfejjel és hosszabb lábujjakkal rendelkező túrázók számára is tökéletes megoldást kínálnak.


Egy jól megválasztott túrabakancs hosszú évekig hű társad lesz kalandjaid során, ezért ne siesd el a döntést. Látogass el egy szaküzletbe, kérd ki a szakképzett eladók segítségét, és próbálj fel minél több modellt, hogy közvetlenül tapasztald meg, melyik kialakítás a legmegfelelőbb számodra.

A Kéktúrázás napja előtt mindenképp törd be új lábbelidet néhány kisebb túra alkalmával, illetve gondosan hidratáld a lábadat a vízhólyagok kialakulásának csökkentése érdekében! Ne feledkezz meg a zokniválasztásról sem, amely legalább annyira fontos egy hosszabb kirándulás esetén, mint maga a cipő. Végül pedig mindig ügyelj a megfelelő befűzésre, amely további stabilitást nyújt lábaidnak, és a korábbi ötletekkel együtt alkalmazva lehetővé teszi, hogy semmi se álljon az utadba a természetben!